Διεθνή

Αντιμέτωπος με τον Λαβρόφ ο Ζελένσκι στην Νέα Υόρκη

Αντιμέτωπος με τον Λαβρόφ ο Ζελένσκι στην Νέα Υόρκη
Στη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, που θα πραγματοποιηθεί στις 18.00 στην Νέα Υόρκη, ειδικά για την Ουκρανία, ο Ουκρανός πρόεδρος, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, είναι πιθανό να βρεθεί απέναντι στον Ρώσο Υπουργό Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ.

Ο Ουκρανός πρόεδρος, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, πρόκειται να συμμετάσχει σε ειδική συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για τον πόλεμο που μαστίζει την Ουκρανία με την ελπίδα να εξασφαλίσει την υποστήριξη των δυτικών συμμάχων και όχι μόνο.

Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ, έχει επίσης προγραμματίσει να παραστεί στη συνεδρίαση, όπως ανέφεραν τα ρωσικά κρατικά μέσα ενημέρωσης, προετοιμάζοντας μια δυνητικά δραματική συνάντηση μεταξύ των δυο αντιπάλων - 19 μήνες μετά την έναρξη της εισβολής της Ρωσίας.

Απευθυνόμενος στους παγκόσμιους ηγέτες στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, ο Ζελένσκι επανέλαβε τη θέση του ότι η Ουκρανία δεν θα συμβιβαστεί με κανένα ειρηνευτικό σχέδιο που δεν θα περιλαμβάνει την πλήρη αποχώρηση της Ρωσίας από το ουκρανικό έδαφος.

«Η Ρωσία ανέθρεψε έναν δεύτερο Χίτλερ»

Παρόλο που το σενάριο να συναντηθούν οι δυο αντίπαλοι, δεν φαντάζει απίθανο, ερωτηθείς - ο Ζελένσκι- αν θα παραμείνει στην αίθουσα για να ακούσει τον  Λαβρόφ, απάντησε:

«Δεν ξέρω πώς θα είναι, πραγματικά».

Χθες, ο Ουκρανός ηγέτης εκφώνησε μια ομιλία προς τους του ηγέτες του ΟΗΕ και κάλεσε τον κόσμο να ενωθεί εναντίον του Πούτιν.

Προειδοποίησε ότι η Ρωσία χρησιμοποιεί τακτικές που, όπως υποστήριξε, είναι πιο καταστροφικές από αυτές της πυρηνικής καταστροφής.

Είπε χαρακτηριστικά:

«Η Ρωσία θα πρέπει να είναι η μόνη χώρα που θα πρέπει να αντιμετωπίσει τις συνέπειες της κρίσης. Αλλά πραγματικά δεν είναι τα πυρηνικά όπλα τα πιο τρομακτικά τώρα. Τα πυρηνικά παραμένουν στη θέση τους, η μαζική καταστροφή κερδίζει τη δυναμική της». Ενώ τόνισε πώς η Ρωσία ανέθρεψε έναν δεύτερο Χίτλερ. 

Αξίζει να σημειωθεί πώς η τελευταία φορά που ο Ζελένσκι και ο Λαβρόφ βρέθηκαν αντιμέτωποι, ήταν στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ τον Σεπτέμβριο του 2022. Συνάντηση στην οποία ο Λαβρόφ αποκάλεσε τον Ζελένσκι «μπ@@@δο»  και λίγα λεπτά μετά αποχώρησε από την αίθουσα.