Διεθνή

Τουρκικό ΥΠΕΞ για Ισραήλ: «Απαράδεκτη ανακοίνωση του στρατού να μεταναστεύσουν κάτοικοι της Γάζας»

Τουρκικό ΥΠΕΞ για Ισραήλ: «Απαράδεκτη ανακοίνωση του στρατού να μεταναστεύσουν κάτοικοι της Γάζας» Φωτογραφία: ΑΠΕ
Το τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών αντέδρασε στην προειδοποίηση που εξέδωσε ο ισραηλινός στρατός προς τον παλαιστινιακό πληθυσμό που ζει στα βόρεια της Γάζας.

Το Υπουργείο Εξωτερικών, όπως δημοσίευσε η τουρκική milliyet, χαρακτήρισε «απαράδεκτη» την ανακοίνωση του ισραηλινού στρατού για την αποχώρηση του παλαιστινιακού πληθυσμού που ζει στο βόρειο τμήμα της Γάζας προς το νότιο τμήμα της Γάζας εντός 24 ωρών.

Στην ανακοίνωση του Υπουργείου περιλαμβάνονται οι ακόλουθες δηλώσεις:

«Η ανακοίνωση του ισραηλινού στρατού ότι ο παλαιστινιακός πληθυσμός που ζει στο βόρειο τμήμα της Γάζας θα πρέπει να αποσυρθεί στο νότιο τμήμα της Γάζας εντός 24 ωρών δεν είναι σε καμία περίπτωση αποδεκτή.

Οι 2,5 εκατομμύρια κάτοικοι της Γάζας, οι οποίοι έχουν υποστεί αδιάκριτους βομβαρδισμούς εδώ και μέρες και έχουν στερηθεί συλλογικά το ηλεκτρικό ρεύμα, το νερό και τα τρόφιμα, ζουν σε μια εξαιρετικά περιορισμένη περιοχή . Η αναγκαστική μετανάστευση αποτελεί σαφή παραβίαση του διεθνούς δικαίου και δεν έχει θέση στην ανθρωπότητα».

Διαταγή εκκένωσης της Γάζας

Η Γάζα, στις ακτές της Μεσογείου, βρίσκεται υπό ισραηλινό εναέριο , χερσαίο και θαλάσσιο αποκλεισμό από το 2007 . 2,3 εκατομμύρια άνθρωποι ζουν στη Λωρίδα της Γάζας, η οποία έχει μήκος 41 χιλιόμετρα και πλάτος 10 χιλιόμετρα, και σχεδόν το 80% αυτών είναι πρόσφυγες που έφυγαν από την ισραηλινή κατοχή, η οποία επεκτείνεται συνεχώς εδώ και δεκαετίες, και βρήκαν καταφύγιο στην περιοχή.

Το Ισραήλ απάντησε με αεροπορικούς βομβαρδισμούς όταν η Χαμάς πέρασε τα σύνορα της Γάζας και εξαπέλυσε μεγάλη επίθεση το Σάββατο 7 Οκτωβρίου. Περισσότερες από 6 χιλιάδες βόμβες έπεσαν στη Γάζα, έκτασης 365 τετραγωνικών χιλιομέτρων, και περισσότεροι από 1.500 άνθρωποι, κυρίως παιδιά και γυναίκες, έχασαν τη ζωή τους στις ισραηλινές επιθέσεις.

Το Ισραήλ εξέδωσε διαταγή τα μεσάνυχτα της Πέμπτης ζητώντας από 1,1 εκατομμύριο ανθρώπους που ζουν στη βόρεια Γάζα να μετακινηθούν νότια.

Το Ισραήλ, το οποίο έδωσε χρόνο μέχρι τις 23:00 σήμερα το βράδυ για την εκκένωση, ενδέχεται να ξεκινήσει χερσαία επιχείρηση το Σαββατοκύριακο, αφού 1.300 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στην επιδρομή της Χαμάς, σύμφωνα με αναλυτές.

«Τα Ηνωμένα Έθνη θεωρούν ότι είναι αδύνατο να συμβεί μια τέτοια ενέργεια χωρίς καταστροφικές ανθρωπιστικές συνέπειες», ανέφεραν τα Ηνωμένα Έθνη σε γραπτή τους δήλωση.