Διεθνή

Η γραβάτα του Καρόλου και η διεθνής «φρενίτιδα» γύρω από την διπλωματική διαμάχη Σούνακ - Μητσοτάκη

Η γραβάτα του Καρόλου και η διεθνής «φρενίτιδα» γύρω από την διπλωματική διαμάχη Σούνακ - Μητσοτάκη Φωτογραφία: ΑΠΕ
«Οργιάζουν» τα διεθνή ΜΜΕ καθώς σάλο έχει προκαλέσει το ελληνικό «outfit» του Βασιλιά Καρόλου την ώρα που μαίνεται η διπλωματική διαμάχη μεταξύ Ελλάδας - Βρετανίας με αφορμή την επανένωση των Γλυπτών του Παρθενώνα.

«Τρολάρουν» τα Βρετανικά ΜΜΕ για την ενδυματολογική επιλογή του βασιλιά Καρόλου να φορέσει γραβάτα με την ελληνική σημαία λίγα 24ωρα μετά το διπλωματικό επεισόδιο που προκάλεσε ο Ρίσι Σούνακ με τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Μπορεί απλώς να νοστάλγησε την ελληνική καταγωγή του ή να σκέφτηκε ότι θα συμπλήρωνε το κοστούμι του, αλλά η απόφαση του βασιλιά Καρόλου να φορέσει γραβάτα με την ελληνική σημαία όταν μίλησε στο Cop28 μαζί με τον πρωθυπουργό του Ηνωμένου Βασιλείου, Ρίσι Σουνάκ, ήταν βέβαιο ότι θα προκαλούσε εντύπωση, δεδομένης της πρόσφατης διπλωματικής διαμάχης για τα γλυπτά του Παρθενώνα, αναφέρει σε δημοσίευμά του ο Guardian.

Ο Βασιλιάς Κάρολος με την κίνηση αυτή μπορεί να θέλησε να δείξει με ποιο μέρος είναι μετά την διπλωματική διαμάχη μεταξύ Σουνάκ - Μητσοτάκη.

Όπως υπογραμμίζει ο Guardian, μπορεί ο Κάρολος να βρήκε έναν τρόπο για να καταστήσει σαφή τη γνώμη του ή να του αρέσει απλώς η συγκεκριμένη γραβάτα. 

Αν επρόκειτο για ένα αιχμηρό μήνυμα, είτε δεν το πήρε χαμπάρι ο Σουνάκ είτε δεν τον πείραξε!

hdfvzvh

«Μάλλον πρέπει να κοιτάξουμε λίγο καλύτερα τον βασιλιά σήμερα, ο οποίος φόρεσε γραβάτα με την ελληνική σημαία και ενώ μαίνεται η διπλωματική αντιπαράθεση ανάμεσα στον Βρετανό και τον Έλληνα πρωθυπουργό»

Με μια ανάρτηση όλο νόημα, η δημοσιογράφος του BBC που πήρε την συνέντευξη από τον Κυριάκο Μητσοτάκη σχολιάζει τα τεκταινόμενα σχετικά με τα Γλυπτά του Παρθενώνα και τη στάση του Ρίσι Σούνακ.

Η Λόρα Κούνσμπεργκ στάθηκε στη γραβάτα που επέλεξε να φορέσει σήμερα ο βασιλιάς Κάρολος, για να συναντήσει τον Βρετανό πρωθυπουργό.

«Μάλλον πρέπει να κοιτάξουμε λίγο καλύτερα τον βασιλιά σήμερα, ο οποίος φόρεσε γραβάτα με την ελληνική σημαία και ενώ μαίνεται η διπλωματική αντιπαράθεση ανάμεσα στον Βρετανό και τον Έλληνα πρωθυπουργό».

Παραμένει προκλητικός ο Σούνακ 

Στο αεροπλάνο για το Cop28, ο πρωθυπουργός της Βρετανίας, Ρίσι Σούνακ, δήλωσε ότι «είναι επικεντρωμένος στο να προσφέρει στους πολίτες τα πράγματα που τους ενδιαφέρουν» και ότι η θέση του για τα μάρμαρα δεν έχει αλλάξει.

«Είναι ξεκάθαρο ότι από νομική άποψη τα μάρμαρα δεν μπορούν να επιστραφούν και είμαστε κατηγορηματικοί σε αυτό», δήλωσε στους δημοσιογράφους.

«Νομίζω ότι η ίδια η ιστοσελίδα του Βρετανικού Μουσείου αναφέρει ότι για να «επιστραφούν» (τα γλυπτά) πρέπει ο παραλήπτης να αναγνωρίσει τη νόμιμη ιδιοκτησία της χώρας που δανείζει και νομίζω ότι οι Έλληνες δεν έχουν υποδείξει ότι είναι με οποιονδήποτε τρόπο ή μορφή πρόθυμοι να το κάνουν αυτό».

Μητσοτάκης: Δεν έχω μιλήσει με τον Σούνακ, έχω αφήσει πίσω μου το συμβάν 

Ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, σε συνέντευξή του στο Bloomberg, αποκάλυψε ότι δεν έχει μιλήσει με τον Βρετανό ομόλογό του, αλλά τόνισε ότι έχει αφήσει πίσω του το συμβάν και πως, σε κάθε περίπτωση, δεν θέλει να δώσει υπερβολικά μεγάλη σημασία σε αυτό που συνέβη.

Σχολίασε, ακόμα, ότι δεν επιθυμεί να μιλήσει για κάτι που αφορά την εγχώρια πολιτική σκηνή του Ηνωμένου Βασιλείου και πως οι σχέσεις της Ελλάδας με τη Βρετανία έχουν μακρά παράδοση.

«Άδειασε» τον Σούνακ ο διευθυντής του Βρετανικού Μουσείου

Υπενθυμίζεται ότι χθες ο επικεφαλής του Βρετανικού Μουσείου, Τζορτζ Όσμπορν, «άδειασε» σε δηλώσεις του σε podcast των Ρίσι Σούνακ, καθώς δεσμεύτηκε να συνεχίσει να εργάζεται για μια συμφωνία ανταλλαγής που θα επιτρέψει την έκθεση των Γλυπτών του Παρθενώνα στην Ελλάδα.

«Δέσμευσή μας είναι να συνεχίσουμε να εργαζόμαστε για μια συμφωνία ανταλλαγής που θα επιτρέψει την έκθεση των Μαρμάρων του Παρθενώνα στην Ελλάδα, ανεξάρτητα από το αν ο Ρίσι Σούνακ συναντήσει τον Έλληνα πρωθυπουργό ή όχι», τόνισε ο Τζορτζ Όσμπορν σε podcast του Political Currency.