Πολιτική

Πλάνο τριετίας από Μητσοτάκη στην ΔΕΘ για ανακοπή της φθοράς της κυβέρνησης

Πλάνο τριετίας από Μητσοτάκη στην ΔΕΘ για ανακοπή της φθοράς της κυβέρνησης
Στόχος η επανεκκίνηση Μητσοτάκη, μετά την πανωλεθρία του 28%.

Σε μία κομβική για την μετέπειτα πορεία του κυβερνώντος κόμματος στιγμή, ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης ευελπιστεί πως η παρουσία του αυτό το διήμερο στην Θεσσαλονίκη, μπορεί να εξελιχθεί σε αφετηρία για την επανεκκίνηση που, ανεπιτυχώς, ψάχνει η ΝΔ μετά την ψυχρολουσία του 28% των πρόσφατων ευρωεκλογών.

Με την ΝΔ να παραμένει έως σήμερα σε κατάσταση φθοράς η οποία αποτυπώνεται και στις πρώτες δημοσκοπικές ενδείξεις του Σεπτεμβρίου, βασικός στόχος του κ. Μητσοτάκη είναι να μπορέσει να προβάλει σήμερα, από το βήμα των εγκαινίων της 88ης ΔΕΘ, ένα «πλάνο τριετίας» που θα αποδειχθεί στην πράξη ότι μπορεί, πράγματι, να ξαναδώσει περιεχόμενο στο αφήγημα του «πολυδύναμου εκσυγχρονισμού» το οποίο έχει ήδη ξεθωριάσει ως κεντρικό όραμα της δεύτερης γαλάζιας τετραετίας.

Όλα δείχνουν ότι ο πρωθυπουργός θα προσπαθήσει μέσα από την σημερινή του ομιλία, στις 19.30, στο Βελλίδειο, να χωρέσει μέσα σε ένα σχετικά μικρό- λόγω των δημοσιονομικών περιορισμών- «καλάθι» όσο το δυνατόν περισσότερες εξαγγελίες για συγκεκριμένες κοινωνικές ομάδες.

Πρόκειται για μία λογική «στοχευμένων παρεμβάσεων και όχι γενικευμένων παροχών» που, όπως περιγράφουν κυβερνητικά στελέχη, στηρίζεται στην αναγνώριση της πίεσης που υφίστανται αρκετές κοινωνικές ομάδες- και κυρίως οι πιο ευάλωτες- αλλά και της ανάγκης να επιλυθούν σημαντικά προβλήματα της κοινωνίας λαμβάνοντας όμως υπόψη τις δημοσιονομικές παραμέτρους και τα όρια που υφίστανται στο σκέλος των δαπανών.

Τα μέτρα Μητσοτάκη

Σύμφωνα με όσα έχουν διαρρεύσει μέχρι στιγμής, η ομιλία του κ. Μητσοτάκη αναμένεται να περιλαμβάνει μέτρα που θα έχουν ως βασική στόχευση την ενίσχυση του διαθέσιμου εισοδήματος, την στήριξη της οικογένειας μέσα από το σχέδιο για το δημογραφικό, την αντιμετώπιση του προβλήματος της ακριβής στέγης, παρεμβάσεις για τους ελεύθερους επαγγελματίες, στήριξη στο προσωπικό στην Υγεία, παρεμβάσεις στον χώρο της Παιδείας, αλλά και σε τομείς όπως ο τουρισμός, οι υποδομές , η πολιτική προστασία και η καινοτομία.

Ο πρωθυπουργός θα επιχειρήσει να πείσει τους πολίτες για την προσήλωση της κυβέρνησης σε μία λογική σκληρής, καθημερινής δουλειάς που να έχει μετρήσιμο αποτέλεσμα στην καθημερινότητα. Παράλληλα όμως να κάνει και ένα βήμα για να ανακτήσει το χαμένο έδαφος στο πεδίο της αποτελεσματικότητας, όπου η κυβερνητική εικόνα έχει υποστεί σημαντικό πλήγμα ως αποτέλεσμα της αδυναμίας αντιμετώπισης της ακρίβειας, των προβλημάτων που εντείνονται στον χώρο της δημόσιας Υγείας, καθώς και των ελλειμμάτων του κρατικού μηχανισμού στην διαχείριση φυσικών καταστροφών.

Πρόθεση του Μεγάρου Μαξίμου είναι με την ομιλία του κ. Μητσοτάκη να επιχειρήσει να δώσει απαντήσεις και στις αιτιάσεις περί μεταρρυθμιστικής κόπωσης της κυβέρνησης κατά το πρώτο έτος της δεύτερης θητείας της, υπεραμυνόμενος των μεταρρυθμιστικών πρωτοβουλιών που έχουν αναληφθεί σε αυτό το διάστημα.

Με το βλέμμα στο 2027

Αυτό δεν αφήνει φυσικά καμία αμφιβολία για το γεγονός ότι η ανάγνωση που εξακολουθεί να γίνεται από την κυβέρνηση είναι ότι οι πολίτες δεν ζήτησαν με την ψήφο τους στις ευρωεκλογές αλλαγή των πολιτικών που αποδείχθηκαν αναποτελεσματικές, αλλά... επιτάχυνσή τους.

Η επιμονή σε αυτή την ανάγνωση, εμφανής και σε όλες σχεδόν τις πρωτοβουλίες του τελευταίου τριμήνου οι οποίες επικεντρώνονται σε αλλαγές στα πρόσωπα και όχι στις πολιτικές, είναι βέβαιο ότι θέτει εξαρχής σε αμφισβήτηση την αποτελεσματικότητα της προσπάθειας του κ. Μητσοτάκη να αναστρέψει το κλίμα φθοράς στην εικόνα της κυβέρνησης πριν αυτή λάβει χαρακτηριστικά μη αντιστρέψιμα.

Από την σημερινή ομιλία του Κυριάκου Μητσοτάκη αναμένεται να επιβεβαιώνονται και βασικοί στόχοι της νέας τετραετίας, όπως η αύξηση ως το 2027 του μέσου μισθού στα 1500 ευρώ και του κατώτατου στα 950 ευρώ, ενώ θα εκπέμπονται μεταξύ άλλων μηνύματα και για την αμυντική θωράκιση της χώρας δεδομένου ότι το 2025 αναμένεται και η παραλαβή της πρώτης υπερσύγχρονης φρεγάτας Belharra με αύξηση των κονδυλίων για τα εξοπλιστικά προγράμματα κατά 856 εκατ. ευρώ.

NETWORK