Διεθνή

Κίνηση «έκπληξη» από Γκουτέρες με ενεργοποίηση του άρθρου 99 του ΟΗΕ για τη Γάζα

Κίνηση «έκπληξη» από Γκουτέρες με ενεργοποίηση του άρθρου 99 του ΟΗΕ για τη Γάζα Φωτογραφία: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Ο επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ Ζοζέπ Μπορέλ εξέφρασε την Πέμπτη την στήριξή του στην απόφαση του Αντόνιο Γκουτέρες να ενεργοποιήσει το άρθρο 99 του καταστατικού χάρτη του ΟΗΕ.

«Το Συμβούλιο Ασφάλειας του ΟΗΕ πρέπει να δράσει άμεσα για να αποτρέψει την πλήρη κατάρρευση της ανθρωπιστικής κατάστασης στη Γάζα», σημείωσε ο Ζοζέπ Μπορέλ, έπειτα από την «ασυνήθιστη» ενεργοποίηση του άρθρου 99 του Καταστατικού Χάρτη του ΟΗΕ από τον Αντόνιο Γκουτέρες.

Υπενθυμίζεται πως ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών επικαλέστηκε το άρθρο 99 του Καταστατικού Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών - για πρώτη φορά μετά από 30 και πλέον χρόνια - για να καλέσει το Συμβούλιο Ασφαλείας να παρέμβει στον πόλεμο στη Γάζα.

Σε επιστολή που απηύθυνε την Τετάρτη στον πρόεδρο του Συμβουλίου Ασφαλείας, ο Γκουτέρες έγραψε ότι η σύγκρουση στη Γάζα και το Ισραήλ έχει προκαλέσει «τρομακτικό ανθρώπινο πόνο, φυσική καταστροφή και συλλογικό τραύμα σε όλο το Ισραήλ και τα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη».

Ο Γκουτέρες κάλεσε το Συμβούλιο Ασφαλείας να «πιέσει προκειμένου να αποτραπεί μια ανθρωπιστική καταστροφή» και να κηρυχθεί «ανθρωπιστική κατάπαυση του πυρός».

«Η κατάσταση κλιμακώνεται γρήγορα σε μια καταστροφή με δυνητικά μη αναστρέψιμες συνέπειες για τους Παλαιστινίους αλλά και για την ειρήνη και την ασφάλεια σε όλη την περιοχή», έγραψε. «Μια τέτοια έκβαση πρέπει να αποφευχθεί με κάθε κόστος».

Σημειώνεται πως το άρθρο 99 επιτρέπει στον Γενικό Γραμματέα να ειδοποιεί το Συμβούλιο Ασφαλείας για «κάθε θέμα που κατά τη γνώμη του μπορεί να απειλήσει τη διατήρηση της διεθνούς ειρήνης και ασφάλειας». Η τελευταία φορά που έγινε ρητή επίκλησή του άρθρου αυτού ήταν το 1989 εν μέσω συγκρούσεων στον Λίβανο.

Κριτική σε υψηλούς τόνους κι από την ΕΕ, οργισμένη απάντηση Ισραήλ

Σε ανάρτησή του στο X, ο Ζοζέπ Μπορέλ κάλεσε τα μέλη της ΕΕ στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, καθώς και κάθε άλλο ομοϊδεάτη εταίρο «να υποστηρίξουν την έκκληση του Γενικού Γραμματέα».

Ο Μπορέλ επέκρινε, παράλληλα, τους Ισραηλινούς εποίκους στη Δυτική Όχθη για την κατεδάφιση ενός παλαιστινιακού σχολείου που κατασκευάστηκε με κονδύλια της ΕΕ, κάνοντας λόγο για «παραβίαση του διεθνούς δικαίου», ενώ πρόσθεσε ότι «η βία των εποίκων κατά των παλαιστινιακών κοινοτήτων πρέπει να σταματήσει».

Σχολιάζοντας την απόφαση του Γκουτέρες να ενεργοποιήσει το άρθρο 99, ο πρέσβης του Ισραήλ στον ΟΗΕ Ζιλάντ Ερντάν τον κατηγόρησε για «προκατάληψη κατά του Ισραήλ» και ζήτησε «να παραιτηθεί αμέσως».

«Σήμερα, ο Γενικός Γραμματέας έφτασε σε νέο ηθικό χαμηλό», έγραψε την Τετάρτη ο Ερντάν στο Χ.

«Ο Γενικός Γραμματέας αποφάσισε να ενεργοποιήσει αυτή τη σπάνια ρήτρα μόνο για να του επιτρέψει να ασκήσει πίεση στο Ισραήλ, το οποίο πολεμά τους τρομοκράτες της ναζιστικής Χαμάς».

Ο Παλαιστίνιος πρέσβης στον ΟΗΕ Ριγιάντ Μανσούρ δήλωσε ότι είναι σημαντικό το Συμβούλιο Ασφαλείας να ζητήσει κατάπαυση του πυρός. «Στην κορυφή της ατζέντας θα πρέπει να βρίσκεται ο τερματισμός του πολέμου», δήλωσε. «Πρέπει να υπάρξει κατάπαυση του πυρός και πρέπει να γίνει αμέσως».

Σε απάντηση στην επιστολή του Γκουτέρες, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα - μη μόνιμο μέλος του 15μελούς Συμβουλίου Ασφαλείας - δήλωσαν ότι υπέβαλαν σχέδιο ψηφίσματος που καλεί σε ανθρωπιστική κατάπαυση του πυρός.