Διεθνή

Η στήριξη της ευρωπαϊκής δημόσιας σφαίρας στην Ελλάδα

Η στήριξη της ευρωπαϊκής δημόσιας σφαίρας στην Ελλάδα
Η αντίστροφη μέτρηση για τις ευρωπαϊκές εκλογές που θα διεξαχθούν από τις 6 έως τις 9 Ιουνίου έχει ήδη αρχίσει, αλλά το ενδιαφέρον της κοινής γνώμης και στην Ελλάδα παραμένει σχετικά μειωμένο.

Στα μέσα μαζικής ενημέρωσης η επικαιρότητα περιστρέφεται γύρω από άλλα θέματα που δίνουν μεγαλύτερα νούμερα τηλεθέασης, ενώ η απουσία εκπομπών και συζητήσεων πάνω στην ευρωπαϊκή ατζέντα είναι εμφανής, με ελάχιστες εξαιρέσεις στα δημόσια ΜΜΕ, αλλά και σε μετρημένα στο δάχτυλο του ενός χεριού media που βλέπουν τις εξελίξεις από ένα διαφορετικό πρίσμα, ανάμεσα στα οποία και το πρωτοπόρο DNews.

Κάποιος μπορεί να αντιτείνει ότι σε μία περίοδο έντονων αναταράξεων στην καθημερινότητα του πολίτη, είναι εύλογο η ευρωπαϊκή πολιτική να περνά σε δεύτερη μοίρα. Όμως, το νόμισμα έχει πάντα δύο όψεις, αφού τα όσα διαδραματίζονται στις Βρυξέλλες και οι αποφάσεις που λαμβάνονται στις συνεδριάσεις των Ευρωπαϊκών Συμβουλίων επηρεάζουν σαφώς και την πορεία των πραγμάτων στο εσωτερικό κάθε χώρας, και στην Ελλάδα.

Το ερώτημα σ’ αυτή τη φάση είναι κατά πόσο τα πολιτικά κόμματα, αλλά και οι υπόλοιποι stakeholders είναι διατεθειμένοι να συμμετάσχουν σε ένα ευρύ διάλογο, να συνεργαστούν και να λάβουν αποφάσεις για τη στήριξη της ευρωπαϊκής δημόσιας σφαίρας στην ελληνική κοινωνία.

Σε πολιτικό επίπεδο, η Νέα Δημοκρατία ως η παράταξη που έβαλε την Ελλάδα σε ευρωπαϊκή τροχιά μέσα από τις στρατηγικές επιλογές του Κωνσταντίνου Καραμανλή θα μπορούσε ένα διαδραματίσει έναν καθοριστικότερο ρόλο στην κατεύθυνση αυτή. Είναι σαφές πως οι μεμονωμένες κινήσεις ευρωβουλευτών, αλλά και η σπουδαία πραγματικά δουλειά που κάνουν τα γραφεία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Αθήνα δεν φτάνουν για να δημιουργήσουν-εντός των τειχών- μια ισχυρή ευρωπαϊκή δημόσια σφαίρα.

Οι πολιτικοί οργανισμοί και κυρίως εκείνοι που επικαλούνται τον ευρωπαϊκό τους προσανατολισμό, η κεντρική Κυβέρνηση, αλλά και τα μέσα μαζικής ενημέρωσης μπορούν μέσα από στοχευμένες κινήσεις με κοινό παρονομαστή την πορεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης να αλλάξουν τα δεδομένα μέσα από τη διαμόρφωση μιας άλλης κουλτούρας και οπτικής απέναντι στα όσα διαμορφώνουν τη σημερινή αλλά πολύ περισσότερο την αυριανή ευρωπαϊκή πραγματικότητα.

Στην προσπάθεια αυτή δύνανται να συνδράμουν αποφασιστικά και άλλες πρωτοβουλίες και προγράμματα σε ακαδημαϊκό επίπεδο που προάγουν τη συνεργασία ανάμεσα στα κράτη-μέλη, την διεύρυνση της Ε.Ε, αλλά και τη δημιουργία προϋποθέσεων για μια πραγματικά πολιτική, ανθεκτική και κοινωνική Ευρώπη.

Ένα εξ αυτών, εκτός αυτή τη φορά τειχών, είναι και το γερμανόφωνο διεπιστημονικό και διαπανεπιστημιακό διδακτορικό πρόγραμμα NETPOL (Netzwerk für Politische Kommunikation) με τη συμμετοχή δημόσιων και ιδιωτικών πανεπιστημίων από την Αυστρία, Ουγγαρία και Γερμανία με έντονο αποτύπωμα στη διαμόρφωση της ευρωπαϊκής πολιτικής.

Σ΄ αυτό το πρόγραμμα-που έχω την τιμή να συμμετέχω- παρέχεται η δυνατότητα για την έρευνα, αλλά και την ανάδειξη μοντέλων διακυβέρνησης πάνω στις πραγματικές ανάγκες της Ε.Ε του μέλλοντος. Στην Ελλάδα του 2024, η θετική απόφαση της Κυβέρνησης να βάλει στο παιχνίδι της ανώτατης εκπαίδευσης και μη κρατικά πανεπιστήμια ανοίγει το δρόμο για τη δημιουργία, αλλά και την ενίσχυση κοινών (joint) ακαδημαϊκών προγραμμάτων με ευρωπαϊκό αποτύπωμα.

Ήδη, ο νόμος της αείμνηστης Μαριέττας Γιαννάκου για τις μεταπτυχιακές σπουδές οδήγησε σε ένα πρώτο υβριδικό πετυχημένο ακαδημαϊκό εγχείρημα που ακούει στο όνομα Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο Επικοινωνίας και το οποίο εδώ και δεκαπέντε περίπου χρόνια προσφέρει μια σοβαρή εναλλακτική για μεταπτυχιακές σπουδές με τη σφραγίδα ενός πανεπιστημίου με μεγάλη φήμη και πλούσιο ερευνητικό αποτύπωμα στην Αυστρία, του Üniversität für Weiterbildung Krems.

Κάθε πρωτοβουλία και σε ακαδημαϊκό επίπεδο που ενισχύει το ευρωπαϊκό όραμα και προάγει τη συνεργασία πρέπει να είναι καλοδεχούμενη και να υποστηρίζεται κεντρικά, καθώς μέσα από μικρές αλλά στοχευμένες κινήσεις, μπαίνουν οι βάσεις για τη σχηματοποίηση ενός πραγματικού ισχυρού ευρωπαϊκού οικοσυστήματος και στην Ελλάδα.