Διεθνή

Στο «φως» βίντεο ντοκουμέντο από την επίθεση των ανταρτών Χούθι στο Zografia

Στο «φως» βίντεο ντοκουμέντο από την επίθεση των ανταρτών Χούθι στο Zografia Φωτογραφία: APE-MPE
Την ευθύνη για το πλήγμα στο ελληνόκτητο πλοίο Zografia, με ναυτικούς πυραύλους, ανέλαβαν οι Χούθι αργά το απόγευμα της Τρίτης 16 Ιανουαρίου.

Το πλοίο Zografia, υπό σημαία Μάλτας ανήκει στην εταιρεία «Vulcanus Technical Maritime Enterprise» με έδρα στην Αθήνα, είχε αποπλεύσει άφορτο από το Βιετνάμ με προορισμό το Ισραήλ όταν χτυπήθηκε. Παρά το πλήγμα, συνέχισε την πορεία του προς το Σουέζ.

Αρκετά πλοία έχουν τεθεί στο στόχαστρο των μαχητών του κινήματος από τον Νοέμβριο σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τον πόλεμο του Ισραήλ με τη Χαμάς. Οι Χούθι ισχυρίζονται πως στοχεύουν πλοία που ανήκουν, φέρουν ισραηλινή σημαία ή διαχειρίζονται Ισραηλινοί, καθώς και πλοία που κατευθύνονται σε ισραηλινά λιμάνια. Όπως έγινε γνωστό το πλοίο ήταν άδειο, έπλεε από το Βιετνάμ προς το Ισραήλ με 24 άτομα πλήρωμα όταν χτυπήθηκε, ενώ, δεν αναφέρθηκαν τραυματισμοί, παρά μόνο μικρές ζημιές.

Η επίθεση της Τρίτης έρχεται λίγο πριν την επίσημη ανακοίνωση του αμερικανικού στρατού πως - κατά τη διάρκεια επιχείρησης την περασμένη εβδομάδα - κατάσχεσε όπλα που προμήθευε το Ιράν και τα οποία προορίζονταν για τους Χούθι.

Δείτε το σχετικό βίντεο ντοκουμέντιο από τη στιγμή της επίθεσης που έφερε στο φως της δημοσιότητας ο τηλεοπτικός σταθμός ΣΚΑΙ