Διεθνή

Η «πρόσκληση» Πούτιν στην Αίγυπτο για ένταξη στην BRICS - Η «πυρηνική» συνεργασία

Η «πρόσκληση» Πούτιν στην Αίγυπτο για ένταξη στην BRICS - Η «πυρηνική» συνεργασία Φωτογραφία: ΑΠΕ
Στην Αίγυπτο βρίσκεται ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαντίμιρ Πούτιν, για να συμμετάσχει μαζί με τον Αιγύπτιο ομόλογό του, Αμπντέλ Φατάχ Ελ Σίσι, στην θεμελίωση του El-Dabaa, του πρώτου πυρηνικού σταθμού παραγωγής ενέργειας.

Τόσο ο Πούτιν όσο και ο Σίσι θα λάβουν μέρος σε επίσημη τελετή του τελικού σταδίου της σκυροδέτησης του τέταρτου αντιδραστήρα της Dabaa που αναπτύχθηκε από τη ρωσική κρατική εταιρεία ατομικής ενέργειας ROSATOM στην πόλη Dabaa, που βρίσκεται στη επαρχία Marsa Matrouh, περίπου 320 χιλιόμετρα βορειοδυτικά της πρωτεύουσας Κάιρο, όπως μετέδωσαν αιγυπτιακά ειδησεογραφικά πρακτορεία.

Ο πολυαναμενόμενος ΑΗΣ, ο οποίος θα λειτουργήσει με ισχύ 120 μεγαβάτ για κάθε έναν από τους τέσσερις αντιδραστήρες του, κοστίζει 28,75 δισεκατομμύρια δολάρια- περίπου το 85% του ποσού αυτού χρηματοδοτείται από τη Ρωσία και καταβάλλεται από την Αίγυπτο σε δάνειο 22 ετών με ετήσιο επιτόκιο 3%, σύμφωνα με διμερή συμφωνία που υπεγράφη το 2015.

Εν τω μεταξύ σύμφωνα με διεθνή μέσα, ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες ανέφεραν ότι ο πυρηνικός σταθμός θα είναι έτοιμος να λειτουργήσει μέχρι το 2028.

Από τότε που ο Σίσι ανέλαβε την εξουσία μετά από στρατιωτικό πραξικόπημα το 2013, διατηρεί φιλικούς δεσμούς με τη Ρωσία σε διάφορους τομείς, οι οποίοι πέρασαν «σαράντα κύματα» μετά τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Η Ρωσία κάνει τα πάντα για να διασφαλίσει ότι μια νέα βιομηχανία, η πυρηνική ενέργεια, θα λάβει τη μέγιστη δυνατή ανάπτυξη στην αιγυπτιακή οικονομία, δήλωσε ο Πούτιν.

Πρόσθεσε ότι βρίσκεται σε επαφή με τον πρόεδρο της Αιγύπτου, μεταξύ άλλων και για το θέμα της παλαιστινιακής-ισραηλινής σύγκρουσης.

Επιπλέον φέρεται πως ο Ρώσος πρόεδρος θα προσπαθήσει να κάνει ό,τι είναι δυνατόν για να εξασφαλίσει την ενσωμάτωση της Αιγύπτου στον οργανισμό κατά τη διάρκεια της ρωσικής προεδρίας των BRICS.