Διεθνή

Αποσταθεροποίηση με υποκινητή τη Μόσχα βλέπει η Δύση: Η Υπερδνειστερία καταγγέλλει γενοκτονία και ζητά «προστασία»

Αποσταθεροποίηση με υποκινητή τη Μόσχα βλέπει η Δύση: Η Υπερδνειστερία καταγγέλλει γενοκτονία και ζητά «προστασία»
Ο Μακρόν καταγγέλλει την «απειλητική» αλλαγή στρατηγικής της Μόσχας, ο Πούτιν προειδοποιεί με σύρραξη με πυρηνικά αν η Δύση στείλει στρατό στην Ουκρανία και η Υπερδνειστερία ξυπνά μνήμες Ντονέτσκ και Λουγκάνσκ ζητώντας προστασία από τη Ρωσία.

Αξιωματούχοι της αυτοανακηρυχθείσας αυτόνομης περιοχής της Υπερδνειστερίας ζήτησαν την Τετάρτη την προστασία της Μόσχα καταγγέλοντας «αυξανόμενες πιέσεις» από τις μολδαβικές αρχές.

Το Κογκρέσο συνήλθε για πρώτη φορά μετά από 18 χρόνια στο ρωσόφωνο θύλακα - μεταξύ Μολδαβίας και Ουκρανίας - που αποφάσισε την απόσχισή του μετά από ένα συντομο πόλεμο με τον στρατό της Μολδαβίας το 1992. Στην τελευταία συνεδρίαση του 2006 το Τιρασπόλ είχε ζητήσει την προσάρτησή της περιοχής από τη Ρωσία - αίτημα που δεν ικανοποίησε το Κρεμλίνο.

Αυτή τη φορά, μια μόλις ημέρα πριν το διάγγελμα Πούτιν, το Κονγκρέσο της Υπερδνειστερίας υπέβαλε αίτημα στη Ρωσία να λάβει μέτρα για την προστασία της, υπενθυμίζοντας πως «200.000 Ρώσοι πολίτες ζουν στην περιοχή». Μιλώντας σε ρωσικά ΜΜΕ, ο πρόεδρος του θύλακα Βαντίμ Κρασνοσέλσκι τόνισε πως το αίτημα για πρόσθετα μέτρα προστασίας κρίθηκε απαραίτητο εξαιτίας της γενοκτονίας που υφίσταται η Υπερδνειστερία.

Σημειώνεται πως οι τελευταίες εντάσεις μεταξύ Κισινάου και Τιρασπόλ ξέσπασαν αφότου η Μολδαβία - η οποία με πρόεδρο τη Μάγια Σαντού κλήθηκε το 2022 να ξεκινήσει διαπραγματεύσεις ένταξης στην Ευρωπαϊκή Ένωση - επέβαλε νέους δασμούς στην Υπερδνειστερία τον Ιανουάριο, προκαλώντας έντονες διαμαρτυρίες για οικονομικό στραγγαλισμό της περιοχής.

Ξυπνούν μνήμες Ντονέτσκ και Λουγκάνσκ

Το αίτημα της Υπερδνειστερίας και κυρίως η ρητορική που χρησιμοποιείται από τους αξιωματούχους της αυτοσχισθείσας περιοχής ανησυχεί τη Δύση, καθώς θυμίζει τις καταγγελίες των ρωσόφωνων περιοχών του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ που ξεκίνησαν ήδη από το 2014 και οδήγησαν στη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία το 2022.

«Δεδομένου του ολοένα και πιο επιθετικού ρόλου της Ρωσίας στην Ευρώπη παρακολουθούμε πολύ στενά τις ενέργειες της στην Υπερδνειστερία και την ευρύτερη κατάσταση εκεί», δήλωσε την Τετάρτη ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Μάθιου Μίλερ.

«Η Μόσχα υποκινεί αποσταθεροποίηση της Υπερδνειστερίας», γράφουν δυτικά ΜΜΕ με την Μαρία Ζαχάροβα να κατηγορεί τη Δύση πως αναμοχλεύει ανύπαρκτα σενάρια περί ρωσικής προσάρτησης του θύλακα.

«Το ΝΑΤΟ προσπαθεί κυριολεκτικά να κατασκευάσει μια άλλη Ουκρανία, αδιαφορώντας για την γνώμη της πλειοψηφίας των πολιτών της Υπερδνειστερίας», όπως ανέφερε χαρακτηριστικά.

Σημειώνεται πως η πρόεδρος της Μολδαβίας έχει επανειλημμένα εκφράσει την ανησυχία της για τις προθέσεις της Μόσχας απέναντι στην πρώην σοβιετική δημοκρατία, καταγγέλλοντας - μεταξύ άλλων - την παρουσία ρωσικών στρατευμάτων στην αποσχισθείσα περιοχή (περίπου 1.500 Ρώσοι στρατιώτες παραμένουν στην Υπερδνειστερία).

Πριν περίπου ένα χρόνο η Σαντού κατήγγειλε σχέδιο του Κρεμλίνου να χρησιμοποιήσει ξένους σαμποτέρ για να «ρίξει» την ηγεσία της χώρας, να εμποδίσει την ένταξή της στην ΕΕ και να την εργαλειοποιήσει στον πόλεμο κατά της Ουκρανίας.

Τα πυρηνικά και... η «ανεγκέφαλη» ρωσοφοβία

Η Υπερδνειστερία μπαίνει στο κάδρο την ώρα που η Ουκρανία εισέρχεται στον τρίτο χρόνο πολέμου εν μέσω τεταμένων σχέσεων Ρωσίας - Δύσης.

«Υπάρχει μια αλλαγή στη στάση της Ρωσίας», προειδοποίησε τη Δευτέρα ο Μακρόν, κάνοντας λόγο για αυξημένη επικινδυνότητα της Μόσχας. «Επιδιώκει να κατακτήσει περισσότερα εδάφη και έχει τα μάτια της όχι μόνο στην Ουκρανία αλλά και σε πολλές άλλες χώρες», σημείωσε ο Γάλλος πρόεδρος που εμφανίστηκε ως βασικός υπέρμαχος της υπόθεσης της Ουκρανίας στη τελευταία Σύνοδο Κορυφής των Ευρωπαίων ηγετών.

Στις αναφορές περί σχεδίων αποστολής Ευρωπαίων στρατιωτών στην Ουκρανία ο Βλαντιμίρ Πούτιν απάντησε την Πέμπτη πως δεν θα επιτρέψει σε κανέναν να παρέμβει στις εσωτερικές υποθέσεις της Ρωσίας. Πιο συγκεκριμένα, σε μήνυμά του προς τους ηγέτες της Δύσης απάντησε: «Πρέπει να καταλάβουν ότι και εμείς διαθέτουμε όπλα που μπορούν να πλήξουν στόχους στο έδαφός τους».

Ο Πούτιν έκανε λόγο, παράλληλα, για ανεγκέφαλη «ρωσοφοβία» της Δύσης, καθώς όπως υποστήριξε «χωρίς μια κυρίαρχη, ισχυρή Ρωσία δεν μπορεί να υπάρξει σταθερή παγκόσμια τάξη».

Η ρητορική της Δύσης απειλεί την ανθρωπότητα με «σύγκρουση με χρήση πυρηνικών όπλων και κατά συνέπεια με καταστροφή του πολιτισμού», σημείωσε χαρακτηριστικά.