Διεθνή

Σλοβακία: Θανατώθηκε η αρκούδα που τραυμάτισε 5 άτομα

Unsplash Unsplash
Η κυβέρνηση στη Σλοβακία ανακοίνωσε ότι θανατώθηκε η αρκούδα που τραυμάτισε 5 άτομα πριν από 10 μέρες.

Η αρκούδα είχε τραυματίσει πέντε ανθρώπους σε τουριστική πόλη της Σλοβακίας και, σύμφωνα με την κυβέρνηση, η θανάτωσή της βάζει τέλος στην κατάσταση έκτακτης ανάγκης, που είχε κηρυχθεί στη περιοχή.

«Η αρκούδα που τραυμάτισε πέντε ανθρώπους στο Λιπτόφσκι Μικουλάς πυροβολήθηκε χθες (Τρίτη)» και σκοτώθηκε, ανακοίνωσε ο υπουργός Περιβάλλοντος Τομάς Ταράμπα, υπογραμμίζοντας ότι προηγήθηκε βιομετρική ταυτοποίηση με χρήση drone.

Οι βουλευτές της αντιπολίτευσης ομως, υποστηρίζουν ότι οι αρχές σκότωσαν λάθος ζώο.

Ένα 48ωρο πριν από την επίθεση, μια Λευκορωσίδα σκοτώθηκε στην ίδια περιοχή, στην προσπάθειά της να γλιτώσει από αρκούδα που την κατεδίωκε. Η 31χρονη έπεσε σε χαράδρα.

Οι επιθέσεις αρκούδων έχουν αυξηθεί τα τελευταία χρόνια στη Σλοβακία. Μόνο πέρυσι καταγράφηκαν 20 περιστατικά ενώ το 2021 είχαν καταγραφεί μόλις 8, σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Περιβάλλοντος της Σλοβακίας.

Την Τετάρτη εγκρίθηκε νομοσχέδιο που προβλέπει την καθιέρωση περιμέτρου ασφαλείας 500 μέτρων, σε μία προσπάθεια να αποτραπούν επιθέσεις αρκούδων σε αστικές περιοχές. Όποια αρκούδα εντοπίζεται εντός αυτής της ζώνης θα πυροβολείται, διευκρίνισε ο υπουργός Περιβάλλοντος της Σλοβακίας.

Σύμφωνα με ειδικούς, υπολογίζεται ότι στη Σλοβακία ζούσαν πέρυσι 1.275 αρκούδες.