Διεθνή

Απάτη με πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης- Κατασχέθηκαν Lamborghini και Rolex άνω των 600 εκατ. ευρώ

Απάτη με πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης- Κατασχέθηκαν Lamborghini και Rolex άνω των 600 εκατ. ευρώ Φωτογραφία: UNSPLASH
Μαζική επιδρομή έκανε η αστυνομία της ΕΕ για απάτη σε χρήματα του Ταμείου Ανάκαμψης, που σχετίζονται με τον Covid στην Ιταλία.

Μετά από αίτημα των Ευρωπαίων Εισαγγελέων, 150 αξιωματικοί από μονάδες της οικονομικής αστυνομίας συνέλαβαν 8 άτομα ενώ άλλα 14 τέθηκαν σε κατ' οίκον περιορισμό μετά από διασυνοριακή έρευνα για φερόμενη εγκληματική οργάνωση, ύποπτη για απάτη ύψους άνω των 600 εκατομμυρίων ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης της ΕΕ, που είχε διατεθεί για την Ιταλία.

Η αστυνομία συνέλαβε τους υπόπτους σε Ιταλία, Αυστρία, Ρουμανία και Σλοβακία, στο πλαίσιο της έρευνας για μαζική απάτη που συνδέεται με το Ταμείο Ανάκαμψης της μετά την πανδημία. Σύμφωνα με τους αστυνομικούς, η ομάδα οργανωμένου εγκλήματος χρησιμοποίησε «προηγμένες τεχνολογίες» συμπεριλαμβανομένης της τεχνητής νοημοσύνης για να παράγει πλαστά έγγραφα για ξέπλυμα μαύρου χρήματος.

Η αστυνομία πραγματοποίησε εφόδους σε σπίτια και επιχείρήσεις ενώ κατάσχεσε και δέσμευσε περιουσιακά στοιχεία, όπως διαμερίσματα και βίλες, κρυπτονομίσματα, ρολόγια Rolex, χρυσό και κοσμήματα αλλά και πολυτελή αυτοκίνητα, όπως μία Lamborghini, μια Porsche και ένα Audi Q8.

Η Ιταλία είναι ο μεγαλύτερος δικαιούχος του Ταμείου Ανάκαμψης στην ΕΕ μετά τον Covid, με 191,5 δισεκατομμύρια ευρώ σε επιχορηγήσεις και δάνεια προς διαχείριση και δαπάνη. Την ίδια ώρα η κυβέρνηση της Τζόρτζια Μελόνι, δέχεται πιέσεις να τηρήσει τις προθεσμίες δαπανών και ολοκλήρωσης του έργου του Ταμείου Ανάκαμψης.

Πώς έγνε η απάτη με χρήματα του Ταμείου Ανάκαμψης

Σύμφωνα με την αστυνομία, η φερόμενη απάτη διενεργήθηκε από εγκληματική οργάνωση όπου συμμετείχαν μεταξύ άλλων επαγγελματίες με εμπειρία στην υποβολή αιτήσεων για δημόσια χρηματοδότηση. Αυτοί βοήθησαν ώστε να εξασφαλιστούν μετρητά για έργα αξίας δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ, που είχαν σκοπό να βελτιώσουν την ανταγωνιστικότητα και την ψηφιοποίηση σε ιταλικές εταιρείες.

Η οικονομική αστυνομία εστίασε σε ύποπτες συναλλαγές και εντόπισε «ξέπλυμα τεράστιων παράνομων κερδών που πραγματοποιήθηκε μέσω ενός σύνθετου δικτύου εικονικών εταιρειών, οι οποίες δημιουργήθηκαν στην Ιταλία, την Αυστρία, τη Σλοβακία και τη Ρουμανία», όπως ανέφερε η ιταλική οικονομική αστυνομία σε δήλωσή της.

Η φερόμενη ως εγκληματική οργάνωση χρησιμοποίησε μια «εξευγενισμένη συσκευή ξεπλύματος χρήματος ... με προηγμένες τεχνολογίες όπως διακομιστές cloud που βρίσκονται σε μη συνεργάσιμες χώρες, κρυπτογραφημένα περιουσιακά στοιχεία και τεχνητή νοημοσύνη για την παραγωγή πλαστών εγγράφων».

Όπως σημειώνει το Politico, την τελευταία δεκαετία, τα εγκληματικά συνδικάτα έχουν γίνει όλο και πιο επιδέξια στην ικανότητά τους να αποσπούν κεφάλαια που διανέμει η ΕΕ για ανάπτυξη και ανασυγκρότηση. Οι αστυνομικές επιχειρήσεις που έγιναν σήμερα, πραγματοποιούνται σε όλη την Ευρώπη με τη συμμετοχή αστυνομικών δυνάμεων από τη Σλοβακία, τη Ρουμανία και την Αυστρία σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Εισαγγελία (EPPO).

Όπως έγραψε η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία στην ετήσια έκθεσή της, ο αριθμός των ερευνών για απάτη που σχετίζονται με το Ταμείο Ανάκαμψης έχουν αυξηθεί το 2023. Η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία είναι υπεύθυνη για τη διερεύνηση και τη δίωξη εγκλημάτων κατά των οικονομικών συμφερόντων της ΕΕ.

Πάνω από 200 έρευνες για απάτη ξεκίνησαν πέρυσι σχετικά με το Ταμείο Ανάκαμψης σε όλη την ΕΕ. Το συνολικό ποσό της απάτης ξεπερνούσε τα 800 δισ. ευρώ. Το 2022, όταν η εκταμίευση των χρημάτων του Ταμείου Ανάκαμψης βρισκόταν στις πρώτες φάσεις της, είχαν γίνει μόλις 15 έρευνες.

Οι έρευνες που σχετίζονται με τα Ταμεία Ανάκαμψης αντιπροσωπεύουν πλέον περίπου το 15% όλων των ερευνών που διεκπεραιώνονται από την Ευρωπαϊκή Εισαγγελία. Σε ό,τι αφορά στην Ιταλία, η χώρα βρίσκεται υπό ιδιαίτερη επιτήρηση από τους εισαγγελείς για τη διαχείριση του Ταμείου Ανάκαμψης, με 179 ανοιχτές έρευνες.

Όπως αναφέρουν οι Ευρωπαίοι Εισαγγελείς στην έκθεσή τους, σχεδόν στο ¼ των υποθέσεων, απατεώνες από όλη την ΕΕ ιδρύουν εικονικές εταιρείες ή δωροδοκούν δημόσιους αξιωματούχους.

Με πληροφορίες του Politico