Διεθνή

Μετακομίζει η Μόνα Λίζα;

Μετακομίζει η Μόνα Λίζα; Φωτογραφία: EPA/CHRISTOPHE PETIT TESSON
Η Μόνα Λίζα, βρίσκεται στο Salle des États, το μεγαλυτερι δωμάτιο του μουσείου του Λούβρου.

Η Μόνα Λίζα, το πιο διάσημο πορτρέτο στον κόσμο, θα μπορούσε να αποκτήσει τον δικό της χώρο στο μουσείο του Λούβρου. Μια τέτοια κίνηση, θα έδινε στους επισκέπτες, πολλοί από τους οποίους έρχονται στο Λούβρο μόνο για τον διάσημο πίνακα, μια καλύτερη εμπειρία, είπε η Laurence des Cars στον τηλεοπτικό σταθμό France Inter.

«Είναι πάντα απογοητευτικό όταν δεν δίνεις στους επισκέπτες την καλύτερη δυνατή υποδοχή, και αυτό ισχύει για τη Μόνα Λίζα. Μια καλύτερη λύση μου φαίνεται απαραίτητη σήμερα», σημείωσε προσθέτοντας ότι το μουσείου του Λούβρου βρίσκεται σε επαφή με το υπουργείο Πολιτισμού για πιθανές λύσεις.

Το Μουσείο του Λούβρου, το πιο δημοφιλές μουσείο στον κόσμο, υποδέχθηκε σχεδόν 9 εκατομμύρια επισκέπτες το 2023. Η Des Cars είπε ότι το 80% από αυτούς, 20.000 άτομα την ημέρα δηλαδή, στριμωχνόταν για να ρίξει μια ματιά στο αινιγματικό χαμόγελο της Μόνα Λίζα, βγάζοντας συχνά selfies μπροστά στον πίνακα.

Η Μόνα Λίζα βρίσκεται στο Salle des États, δηλαδή στο κρατικό δωμάτιο στο Λούβρο, το μεγαλύτερο του μουσείου, σε προστατευτική γυάλινη προθήκη, αλλά το αριστούργημα του Λεονάρντο ντα Βίντσι δεν είναι μόνο του εκεί. Συνοδεύεται από έργα Βενετών δασκάλων του 16ου αιώνα και απέναντι από την αίθουσα κρέμεται ο μεγαλύτερος πίνακας του Λούβρου, Ο Γάμος στην Κάνα του Πάολο Βερονέζε.

Η Μόνα Λίζα ωστόσο έχει επικριτές. Έγινε στόχος δύο περιβαλλοντικών διαδηλωτών τον Ιανουάριο, οι οποίοι πέταξαν σούπα στο τζάμι, ζητώντας «υγιεινό και βιώσιμο φαγητό». Ο πίνακας, που βρισκόταν πίσω από αλεξίσφαιρο τζάμι, παρέμεινε άθικτος.