Διεθνή

Η J&J προτείνει διακανονισμό 6,5 δισ. δολαρίων για το «καρκινογόνο» ταλκ

Η J&J προτείνει διακανονισμό 6,5 δισ. δολαρίων για το «καρκινογόνο» ταλκ
Ο αμερικανικός φαρμακευτικός κολοσσός Johnson & Johnson παρουσίασε χθες, την Τετάρτη, ένα σχέδιο με στόχο να τερματίσει τις αστικές αγωγές που αφορούν το ταλκ που παράγει, το οποίο φέρεται να προκαλεί καρκίνους.

Βάσει αυτού του σχεδίου, θα καταβάλει αποζημιώσεις ύψους περίπου 6,5 δισ. δολαρίων για το ταλκ.

«Το σχέδιο αυτό είναι αποτέλεσμα της στρατηγικής μας για συναινετική επίλυση, η οποία ανακοινώθηκε τον Οκτώβριο», εξήγησε ο Έρικ Χάας, αντιπρόεδρος της J&J αρμόδιος για τις νομικές υποθέσεις, σύμφωνα με ανακοίνωση Τύπου της εταιρείας.

«Από εκείνη την ημέρα, ο όμιλος συνεργάστηκε με δικηγόρους που εκπροσωπούν τη συντριπτική πλειοψηφία των εναγόντων για την εξεύρεση λύσης σε αυτήν τη διαφορά, την οποία αναμένουμε να επιτευχθεί με αυτό το σχέδιο», πρόσθεσε.

Σύμφωνα με το σχέδιο, η J&J συμφωνεί να καταβάλει περίπου 6,475 δισ. δολάρια σε διάστημα 25 ετών για την επίλυση των καταγγελιών που αφορούν προβλήματα στις ωοθηκές (99,75% των καταγγελιών).

Οι υπόλοιπες καταγγελίες σχετίζονται με το μεσοθηλίωμα, γνωστό ως «καρκίνος του αμιάντου", και εξετάζονται ξεχωριστά.

Ο όμιλος δηλώνει ότι έχει βρεθεί λύση στο 95% αυτών των καταγγελιών.

Το προτεινόμενο σχέδιο προβλέπει μια τρίμηνη περίοδο κατά την οποία οι ενάγοντες θα ενημερωθούν για την πρόταση. Θα επικυρωθεί αν το αποδεχθεί το 75%.

Ο όμιλος τονίζει ότι οι δικηγόροι των εναγόντων που συνεργάστηκαν στην επεξεργασία αυτού του σχεδίου το υποστηρίζουν.

Το ταλκ της J&J φέρεται να περιέχει αμίαντο και να προκαλεί καρκίνο, ειδικά των ωοθηκών. Η εταιρεία συνεχίζει να αρνείται αυτές τις κατηγορίες, παρόλο που έχει αποσύρει το ταλκ από την αγορά της βόρειας Αμερικής.

«Οι καταγγελίες κατά του ομίλου που αφορούν το ταλκ αποτελούν παράδειγμα του αντίκτυπου των αβάσιμων μηνύσεων κατά αμερικανικών εταιρειών και των ακραίων αποφάσεων που λαμβάνουν οι ενάγοντες», κατήγγειλε ο Χάας, επισημαίνοντας την «παραπληροφόρηση επιστημονικών μελετών» και την «ψευδοεπιστήμη».

Μια συνένωση μελετών που δημοσιεύθηκε τον Ιανουάριο του 2020, με δείγμα 250.000 γυναικών στις Ηνωμένες Πολιτείες, δεν εντόπισε στατιστική σχέση μεταξύ της χρήσης του ταλκ στα γεννητικά όργανα και του κινδύνου καρκίνου των ωοθηκών.

Οι ανησυχίες για τη μόλυνση του ταλκ από αμίαντο είχαν εκφραστεί από τα χρόνια του 1970.

Η J&J είχε προτείνει τον Απρίλιο του 2023 έναν διακανονισμό ύψους 8,9 δισ. δολαρίων, τον οποίο αποδέχθηκαν περισσότεροι από 60.000 ενάγοντες. Ωστόσο, ένα πτωχευτικό δικαστήριο τον απέρριψε.

Επιπλέον, η Johnson & Johnson ανακοίνωσε στις 23 Ιανουαρίου τη σύναψη μιας προσωρινής συμφωνίας με κοινοπραξία εισαγγελέων από 43 αμερικανικές πολιτείες, στο πλαίσιο της ίδιας υπόθεσης.

Δεν έχει ανακοινωθεί επίσημα κάποιο ποσό, αλλά αμερικανικά μέσα ενημέρωσης αναφέρουν το ποσό των 700 εκατ. δολαρίων.