Διεθνή

Σλοβακία: «Οι γιατροί δίνουν μάχη για τη ζωή του πρωθυπουργού»

Σλοβακία: «Οι γιατροί δίνουν μάχη για τη ζωή του πρωθυπουργού» Φωτογραφία: EPA/JAKUB GAVLAK
«Είναι η πιο θλιβερή στιγμή στα 31 ιστορίας της Σλοβακίας» είπε μεταξύ άλλων ο υπουργός Άμυνας σε ενημέρωση για την κατάσταση της υγείας του Σλοβάκου πρωθυπουργού.

«O Ρόμπερτ Φίτσο είναι σε εξαιρετικά σοβαρή κατάτασταη και ακόμα βρίσκεται στο χειρουργείο», δήλωσε ο Σλοβάκος υπουργός Άμυνας σε ενημέρωση προς τους δημοσιογράφους για την κατάσταση του Σλοβάκου πρωθπουργού μετά τους πυροβολισμούς που δέχθηκε το απόγευμα της Τετάρτης.

Ο Robert Kaliňák σε δηλώσεις έξω από το νοσοκομείο Banská Bystrica, είπε ότι οι γιατροί «παλεύουν για την ζωή» του Ρόμπερτ Φίτσο, ο οποίος είναι πολυτραυματίας μετά από αρκετούς πυροβολισμούς. «Η κατάσταση της υγείας του είναι σοβαρή, είναι άσχημα» είπε.

«Προς το παρόν δεν έχουμε καλά νέα και έχουμε εναποθέσει όλες τις ελπίδες μας στα χέρια των γιατρών του νοσοκομείου» πρόσθεσε. Τόνισε ότι ο Σλοβάκος πρωθυπουργός είναι ήδη 3,5 ώρες στο χειρουργείο όπου μία «μεγάλη ιατρική ομάδα επιχειρεί να αντιστρέψει τις συνέπειες της δολοφονικής απόπειρας». Επιφυλάχθηκε για νεότερη ενημέρωση αργότερα.

{https://twitter.com/nexta_tv/status/1790764779742642668}

«Είναι η πιο θλιβερή στιγμή στα 31 ιστορίας της Σλοβακίας. Μία επίθεση στον πρωθυπουργό είναι μία επίθεση στη δημοκρατία. Είναι μία επίθεση στο ίδιο το κράτος» είπε ο υπουργός Άμυνας και σημείωσε ότι η χώρα του ήταν πάντα γνωστή ως τόπος των ανθρώπων που είναι ανεκτικοί και δέχονται τις διαφορετικές απόψεις.

«Αυτό που συνέβη σήμερα είναι ένα στίγμα που θα μας στοιχειώνει για πολλά χρόνια ακόμα. Έχουμε επικεντρωθεί στην κατάσταση της υγείας του Ρόμπερτ Φίτσο και ελπίζουμε ότι είναι αρκετά δυνατός για να αντιμετωπίσει το τραύμα.

Ο υπουργός Εσωτερικών της Σλοβακίας, Matúš Šutaj-Eštok, δήλωσε ότι ο δράστης της επίθεσης πυροβόλησε πέντε φορές εναντίον του πρωθυπουργού επιβεβαιώνοντας ότι ο Φίτσο είναι σε «κρίσιμη κατάσταση».

Πρόσθεσε πως οι αρχικές πληροφορίες «υποδηλώνουν ξεκάθαρα ένα πολιτικό κίνητρο» μετά τις προεδρικές εκλογές στη Σλοβακία και προέτρεψε επίσης τους δημοσιογράφους και τους πολιτικούς να «σταματήσουν να διαδίδουν μίσος» στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, προσθέτοντας πως «Αυτό που ξεκίνησε τώρα το έσπειραν πολλοί από εσάς, το μίσος σας».

{https://twitter.com/Kilch_Warrior/status/1790738001351340281}

Οι πρώτες δηλώσεις του δράστη

Σε βίντεο που κυκλοφόρησε στα social media φαίνεται ο λογοτέχνης Juraj Cintula, που πυροβόλησε τον Σλοβάκο πρωθυπουργό να είναι δεμένος πισθάγκωνα μετά τη σύλληψή του από τις αρχές. Στις πρώτες του δηλώσεις μετά την απόπειρα δολοφονίας ακούγεται να λέει πως το έκανε γιατί διαφωνούσε με τις πολιτικές της κυβέρνησης.

{https://twitter.com/nexta_tv/status/1790793026815611113}

Η απόπειρα δολοφονίας κατά του Σλοβάκου πρωθυπουργού

Ο Ρομπέρτ Φίτσο δέχθηκε νωρίτερα επίθεση όταν ο διάσημος λογοτέχνης Juraj Cintula τον πυροβόλησε πέντε φορές. Το περιστατικό με τους πυροβολισμούς συνέβη έξω από κτίριο ενώ ο Σλοβάκος πρωθυπουργός χαιρετούσε το συγκεντρωμένο πλήθος στην πόλη Handlova.

Σε υλικό που κυκλοφόρησε στα social media φαίνεται η στιγμή του πυροβολισμού του Σλοβάκου πρωθυπουργού αλλά και οι φρουροί του που τον μεταφέρουν αμέσως μετά μέσα στο πρωθυπουργό αυτοκίνητο προκειμένου να μεταφερθεί στο κοντινότερο νοσοκομείο.

Οι αρχές συνέλαβαν επί τόπου τον δράστη.

{https://twitter.com/BGatesIsaPyscho/status/1790734452722725330}

Η πρόεδρος της χώρας Zuzana Čaputová, καταδίκασε την επίθεση και ευχήθηκε γρήγορη ανάρρωση στον πρωθυπουργ ενώ σοκαρισμένος από την επίθεση δήλωσε με ανάρτησή του και ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

{https://twitter.com/PrimeministerGR/status/1790745153419849734}

Ποιος είναι ο Ρόμπερτ Φίτσο

Ο Ρόμπερτ Φίτσο εξελέγη πρωθυπουργός της Σλοβακίας τον Σεπτέμβριο του 2023.

Έχει προκαλέσει ανησυχίες στην Ευρώπη με τη φιλορωσική του στάση ενώ στο παρελθόν έχει πει στο Telegraph ότι «εξοπλίζοντας την Ουκρανία, αυτό θα φέρει μόνο σκοτωμούς». Ο Ρόμπερτ Φίτσο έκανε έκκληση για να σταματήσουν οι παραδόσεις όπλων από τη Δύση.

Ο Ρόμπερτ Φίτσο έγινε πρώτη φορά πρωθυπουργός της Σλοβακίας το 2006, από τις 4 Ιουλίου ως τις 9 Ιουλίου του 2010. Έγινε ξανά πρωθυπουργός από τον Απρίλιο του 2012 ως την παραίτησή του, τον Μάρτιο του 2018.

Την πρώτη φορά αναδείχθηκε νικητής των βουλευτικών εκλογών της Σλοβακίας το 2006, λαμβάνοντας περίπου το 30% των ψήφων και σχημάτισε κυβέρνηση συνασπισμού. Στις 4 Ιουλίου 2006 έγινε ο νεότερος πρωθυπουργός στην ιστορία της Σλοβακίας.

{https://twitter.com/World_At_War_6/status/1790734486860079123}

Στις επόμενες εκλογές, το κόμμα του ήρθε πρώτο σε ποσοστό ψήφων με 34,8%, ωστόσο συγκέντρωσε μόλις 62 έδρες, με αποτέλεσμα να μην μπορεί να σχηματίσει κυβέρνηση αυτοδυναμίας. Στις εκλογές του 2012 αναδείχθηκε ξανά νικητής και ο Φίτσο επέστρεψε στην πρωθυπουργία.

Στις 15 Μαρτίου 2018 ωστόσο, ο Φίτσο υπέβαλε την παραίτησή του από την πρωθυπουργία μετά από σφοδρές αντιδράσεις που προκάλεσε η δολοφονία του δημοσιογράφου Γιαν Κούτσιακ, που πυροδότησε κρίση στην κυβέρνηση.

{https://www.youtube.com/watch?v=tVQxwMrJc4Q}