Διεθνή

Ο Τραμπ οραματίζεται ένα «ενοποιημένο Ράιχ»: Το βίντεο που προκάλεσε σάλο

Ο Τραμπ οραματίζεται ένα «ενοποιημένο Ράιχ»: Το βίντεο που προκάλεσε σάλο
Ο Ντόναλντ Τραμπ έχει χρησιμοποίησει και στο παρελθόν ρητορική που «θυμίζει» Αδόλφο Χίτλερ, δηλώνοντας πως οι μετανάστες που εισέρχονται παράνομα στις ΗΠΑ «δηλητηριάζουν το αίμα της χώρας μας» και αποκαλώντας τους πολιτικούς αντιπάλους του «παράσιτα».

Αντιδράσεις προκαλεί το βίντεο που αναρτήθηκε τη Δευτέρα στο λογαριασμό του Ντόναλντ Τραμπ στο Truth Social, όπου απαριθμούνται οι αλλαγές που οραματίζεται το επιτελείο του για την Αμερική σε περίπτωση επανεκλογής του.

Πιο συγκεκριμένα, αίσθηση προκαλεί η αναφορά σε ένα «ενοποιημένο Ράιχ», την οποία ένας υπάλληλος της ομάδας Τραμπ «απέτυχε» να εντοπίσει πριν την ανάρτηση του βίντεο.

Στο επίμαχο βίντεο ο αφηγητής περιγράφει πώς θα είναι η επόμενη ημέρα στις ΗΠΑ, με τις «προβλέψεις» να εμφανίζονται ως προτοσέλιδα εφημερίδων.

Κάτω από το πρωτοσέλιδο που αναφέρει «Τι θα συμβεί στην Αμερική» υπάρχει ένας μικρότερος τίτλος που γράφει: «Η βιομηχανική ισχύ αυξήθηκε σημαντικά ωθούμενη από τη δημιούργια ενός ενοποιημένου Ράιχ».

Στη συνέχεια, το βίντεο προβλέπει οικονομική άνθηση, μειώσεις φόρων, ασφαλή σύνορα και απέλαση μεταναστών χωρίς χαρτιά.

Σημείωνεται πως ο γερμανικός όρος «Ράιχ» αποτελεί συνώνυμο της αυτοκρατορίας, αν και συνειρμικά παραπέμπει ξεκάθαρα στο «Τρίτο Ράιχ» του Αδόλφου Χίτλερ, μια «εναλλακτική» ονομασία για το ναζιστικό του καθεστώς.

«Ο Ντόναλντ Τραμπ δεν παίζει παιχνίδια - λέει στην Αμερική τι ακριβώς σκοπεύει να κάνει αν ανακτήσει την εξουσία: να κυβερνήσει ως δικτάτορας πάνω σε ένα "ενοποιημένο Ράιχ"», υποστήριξε ο εκπρόσωπος του Μπάιντεν, Τζέιμς Σίνγκερ.

«Αυτό δεν ήταν ένα βίντεο προεκλογικής εκστρατείας», απάντησε από την πλευρά της η εκπρόσωπος του Τραμπ, Καρολίν Λέβιτ. «Δημιουργήθηκε από έναν τυχαίο λογαριασμό στο διαδίκτυο και αναδημοσιεύτηκε από έναν υπάλληλο του προσωπικού που προφανώς δεν είδε τον επίμαχο όρο, ενώ ο πρόεδρος βρισκόταν στο δικαστήριο».

Σύμφωνα με το Politico, το βίντεο αναρτήθηκε λίγο πριν ο Τραμπ επιστρέψει στην αίθουσα του δικαστηρίου της Νέας Υόρκης, ενώ δεν ήταν άμεσα σαφές ποιος το δημιούργησε.

Το Associated Press μετέδωσε πρώτο ότι το κείμενο φαίνεται να έχει αφαιρεθεί αυτολεξεί από ένα λήμμα της Wikipedia για τον Α' Παγκόσμιο Πόλεμο, το οποίο έγραφε: «Η γερμανική βιομηχανική ισχύς και παραγωγή είχε αυξηθεί σημαντικά μετά το 1871, λόγω της δημιουργίας ενός ενοποιημένου Ράιχ».