Διεθνή

Ερχεται το πιο θερμό καλοκαίρι όλων των εποχών; Τι περιμένει η Ευρώπη τους επόμενους μήνες

Ερχεται το πιο θερμό καλοκαίρι όλων των εποχών; Τι περιμένει η Ευρώπη τους επόμενους μήνες Φωτογραφία: epa
Καυτό καλοκαίρι ενόψει: Ιούνιος, ο Ιούλιος και ο Αύγουστος προβλέπεται να έχουν θερμοκρασίες πάνω από τον μέσο όρο

Την ώρα που μετεωρολόγοι κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου επισημαίνοντας ότι τα ρεκόρ ζέστης σπάνε το ένα μετά το άλλο, ακόμη ένα θερμό καλοκαίρι βρίσκεται προ των πυλών. Η Ευρώπη προετοιμάζεται για το πρώτο φετινό κύμα ζέστης ενόψει καλοκαιριού, με τη Γερμανία και τις Σκανδιναβικές χώρες να περιμένουν ασυνήθιστα υψηλές θερμοκρασίες την επόμενη εβδομάδα.

Η προοπτική ενός καύσωνα κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων στο Παρίσι έχει κάνει τους διοργανωτές να ιδρώνουν για την ασφάλεια των αθλητών.

Η Ισπανία προετοιμάζεται για άλλο ένα καυτό καλοκαίρι, δίνοντας στη δημοσιότητα έναν νέο χάρτη με πιο ακριβείς προβλέψεις για καύσωνες.

27440529 6203a

Οι πόλεις σε ολόκληρη την Ευρώπη προετοιμάζονται για ακραίες ζέστες.

Οι θερμοκρασίες στην επιφάνεια της θάλασσας στον Βόρειο Ατλαντικό έχουν εκτοξευθεί στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων τουλάχιστον 40 ετών.

Το πιο θερμό καλοκαίρι που έχει καταγραφεί ποτέ;

Σε αυτό το σκηνικό, πληθαίνουν οι προβλέψεις για ένα ασυνήθιστα θερμό καλοκαίρι - ενδεχομένως και το θερμότερο που έχει καταγραφεί ποτέ.

Όταν πρόκειται για καύσωνες ή μεμονωμένα ακραία καιρικά φαινόμενα, κανείς δεν μπορεί να κάνει ασφαλείς προβλέψεις. Ωστόσο, ο καιρός του παρελθόντος μπορεί να δώσει στους μετεωρολόγους κάποιες ενδείξεις.

«Είναι απίστευτα δύσκολο να προβλέψει κανείς με ακρίβεια πώς θα είναι ο καιρός μήνες μπροστά, ή και ημέρες, σε κάποιες περιπτώσεις», λέει η Τασμίν Γκριν, μετεωρολόγος στην υπηρεσία Weather & Radar.

Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι ο καιρός στην Ευρώπη είναι εξαιρετικά ευμετάβλητος με αμέτρητους διαφορετικούς παράγοντες που τον επηρεάζουν.

27429122 4c7f1

Τι δείχνουν τα προγνωστικά

Οι μετεωρολόγοι μπορούν, ωστόσο, να εξετάσουν τα μοντέλα καιρού και τα δεδομένα για γενικές τάσεις - συμπεριλαμβανομένων των μηνιαίων μέσων όρων θερμοκρασίας. Επί του παρόντος, φαίνεται ότι ο Ιούνιος, ο Ιούλιος και ο Αύγουστος θα έχουν θερμοκρασίες πάνω από τον μέσο όρο, σύμφωνα με την Γκριν.

Η ίδια θεωρεί πιθανό να... υποφέρει το φετινό καλοκαίρι η Νότια και Ανατολική Ευρώπη.

Η Δυτική Ευρώπη μπορεί να δει βροχοπτώσεις τον Ιούνιο, όπως και η Νότια Ευρώπη τον Ιούλιο, ενώ ανατολικά αναμένονται ξηρότερες συνθήκες.

Ο Αύγουστος, προσθέτει η Γκριν, είναι πιθανόν να είναι σταθερά ξηρότερος, για μεγάλο μέρος της ηπείρου.

Η Γκριν υπενθυμίζει, ωστόσο, ότι πρόκειται απλώς για μέσους όρους. Αυτό σημαίνει ότι μπορεί να υπάρξουν μεγάλες διακυμάνσεις ή ακραίες θερμοκρασίες.

24575321 7c615

Τι επηρεάζει τον καιρό της Ευρώπης;

Πολλοί διαφορετικοί παράγοντες επηρεάζουν τον ευμετάβλητο καιρό της Ευρώπης. Για παράδειγμα, ο κόσμος βρίσκεται σήμερα σε μια μεταβατική φάση μεταξύ των κλιματικών φαινομένων Ελ Νίνιο και Λα Νίνια, τα οποία είναι «κρίσιμα» για τον καθορισμό των παγκόσμιων καιρικών συνθηκών και θερμοκρασιών.

Προβλέπεται ότι θα παραμείνουμε σε αυτή την ουδέτερη φάση τουλάχιστον μέχρι τις αρχές του καλοκαιριού, αλλά οι επιπτώσεις του Ελ Νίνιο εξακολουθούν να υφίστανται.

Το ντόμινο που προκαλεί το φαινόμενο Ελ Νίνιο

«Τους τελευταίους μήνες, οι θερμοκρασίες του αέρα και των ωκεανών εξακολουθούν να είναι πάρα πολύ υψηλές. Και επιμένουν...», λέει η Γκριν.
Αν και το φαινόμενο Ελ Νίνιο ορίζεται ως θερμοκρασία της επιφάνειας της θάλασσας άνω του μέσου όρου στο ανατολικό ισημερινό τμήμα του κεντρικού Ειρηνικού Ωκεανού, με αυξημένες βροχοπτώσεις, έχει παγκόσμιες επιπτώσεις.

Οπως εξηγεί η Γκριν, προκαλείται ένα φαινόμενο ντόμινο, κατά το οποίο ο καιρός σε ένα μέρος μπορεί να επηρεάσει τις συνθήκες στην άλλη πλευρά του πλανήτη. Αν κάπου βρέχει πολύ, κάπου αλλού υπάρχει μειωμένη βροχόπτωση.

Για παράδειγμα, η Ευρώπη συχνά δέχεται τα... υπολλείμματα τροπικών καταιγίδων που φέρνουν βροχή και ανέμους. Η δραστηριότητα των καταιγίδων στον Ατλαντικό, κατά τη διάρκεια της περιόδου των τυφώνων από τον Ιούνιο έως τον Νοέμβριο, είναι πιθανό να είναι υπερτροφοδοτούμενη, καθώς η Λα Νίνια σχηματίζεται στον Ειρηνικό, μειώνοντας την καταιγίδα εκεί.

27462999 03515

Η Ευρώπη θερμαίνεται ταχύτερα από τον παγκόσμιο μέσο όρο

Υπάρχει ένας παράγοντας, ωστόσο, που παίζει σημαντικό ρόλο στα ολοένα και πιο θερμά καλοκαίρια της ηπείρου και αυτός είναι η κλιματική αλλαγή.

«Ενα γεγονός που δεν μπορεί να αγνοηθεί είναι ότι καταρρίπτουμε συνεχώς τα ρεκόρ ζέστης», λέει η Γκριν.

«Τα τελευταία δέκα χρόνια ήταν τα θερμότερα που έχουν καταγραφεί ποτέ, με το μεγαλύτερο μέρος της υπερθέρμανσης της Γης να συμβαίνει τα τελευταία 40 χρόνια. ο Απρίλιος του 2024 ήταν ο 11ος συνεχόμενος μήνας με τις μεγαλύτες θερμοκρασίες που έχουν καταγραφεί ποτέ».

Από το 1991 η Ευρώπη θερμαίνεται διπλάσια από τον παγκόσμιο μέσο όρο, σύμφωνα με τα πρόσφατα στοιχεία του Παγκόσμιου Μετεωρολογικού Οργανισμού (WMO) και του οργανισμού της ΕΕ για το κλίμα Copernicus (C3S).

Η ήπειρος δεν αποτελεί «εξαίρεση» όσον αφορά τις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής, με τους δύο οργανισμούς να προειδοποιούν ότι πρέπει να κάνει περισσότερα για να μειώσει τις εκπομπές αερίων και να απομακρυνθεί από τα ορυκτά καύσιμα.

Οι 23 από τους 30 σοβαρότερους καύσωνες στην ήπειρο συνέβησαν από το 2000 - οι πέντε ήταν τα τελευταία τρία χρόνια.

Ο πιο πρόσφατος μέσος όρος πενταετίας δείχνει ότι οι θερμοκρασίες στην Ευρώπη είναι τώρα 2,3 βαθμούς Κελσίου πάνω από τα προβιομηχανικά επίπεδα ότνα οι παγκόσμιες θερμοκρασίες είναι 1,3 β. Κελσίου πιο υψηλά.

Η Γκριν εκφράζει τη βεβαιότητα ότι το 2024 θα είναι ένα ακόμη έτος-ρεκόρ για τις θερμοκρασίες.

«Πέρα από πώς διαμορφώνονται οι προβλέψεις, οι τάσεις αύξησης της παγκόσμιας θερμοκρασίας είναι αναμφισβήτητες», καταλήγει, σύμφωνα με το Euronews.com.