Διεθνή

Έκρηξη ηφαιστείου στην Ισλανδία - Live εικόνα από το σημείο

Έκρηξη ηφαιστείου στην Ισλανδία - Live εικόνα από το σημείο Φωτογραφία: YOUTUBE
Λόγω της έκρηξης του ηφαιστείου εκκενώθηκε η διάσημη Μπλε Λίμνη

Μία νέα έκρηξη ηφαιστείου ξεκίνησε στην χερσόνησο Reykjanes στη νοτιοδυτική Ισλανδία. Λίγο αργότερα οι αρχές εκκένωσαν την κοντινή πόλη Grindavik.

«Η έκρηξη ξεκίνησε κοντά στο Sundhnuksgigar, βόρεια του Grindavik» ανέφερε η Ισλανδική Μετεωρολογική Υπηρεσία σε ανακοίνωσή της σχεδόν τρεις εβδομάδες μετά την ολοκλήρωση της προηγούμενης ηφαιστειακής έκρηξης, που είχε ξεκινήσει από τον Μάρτιο.

«To υλικό που εκρήγνυται από το ηφαίστειο μπορεί να φτάσει και τα 50 μέτρα» πρόσθεσε. Σε κοντινή απόσταση βρίσκονται και το γεωθερμικό σπα, Μπλε Λίμνη, ένα από τα μεγαλύτερα τουριστικά αξιοθέατα της χώρας, το οποί επίσης εκκενώθηκε.

Η έκρηξη ήταν η 5η που σημειώνεται στη χερσόνησο από τον Δεκέμβριο. Η αυξημένη ωστόσο σεισμική δραστηριότητα κοντά στους κρατήρες Sundhnúkar στη χερσόνησο του Reykjanes είχε οδηγήσει σε προειδοποιήσεις για εκκενώσεις περιοχών λίγο πριν εκραγεί το ηφαίστειο.

Λόγω της έκρηξης εκκενώθηκε και η πόλη Grindavík ενώ νωρίτερα ένας ηφαιστειολόγος είχε τονίσει ότι οι συχνοί σεισμοί κάνει πιο πιθανή μία επικείμενη έκρηξη ηφαιστείου. Σύμφωνα με τις αρχές, η διαδικασία εκκένωσης των περιοχών έγινε ομαλά.

«Υπάρχουν ορισμένοι κάτοικοι στην πόλη υπάρχουν κάποιοι ακόμα στη δουλειά, αλλά κυρίως στην περιοχή του λιμανιού, και παράλληλα συγκεντρώνουμε τον κόσμο από την πόλη και διαδικασία βαίνει καλώς» είπε.

Η περιοχή της Μπλε Λίμνης εκκενώθηκε επιτυχώς και περίπου 800 άτομα απομακρύνθηκαν, μετέδωσε το Mbl.is. Την ίδια ώρα σήμαναν σειρήνες στις περιοχές και στάλθηκαν στους κατοίκους μηνύματα εκκένωσης λόγω της έκρηξης του ηφαιστείου.

{https://www.youtube.com/watch?v=jyjb3zH2kss}