Πολιτική

Δημοσκόπηση Metron Analysis: Σε πτώση η ΝΔ, ρευστότητα στο κομματικό σύστημα

Δημοσκόπηση Metron Analysis: Σε πτώση η ΝΔ, ρευστότητα στο κομματικό σύστημα Φωτογραφία: SOOC/ ARIS OIKONOMOU
Η ακρίβεια το μεγαλύτερο πρόβλημα, αρνητικά αξιολογούν την κυβέρνηση και την αξιωματική αντιπολίτευση οι ερωτηθέντες στη δημοσκόπηση.

Πτώση της Νέας Δημοκρατίας, ρευστότητα στο κομματικό σύστημα, αρνητική αξιολόγηση για κυβέρνηση, ΣΥΡΙΖΑ, Κυριάκο Μητσοτάκη και Στέφανο Κασσελάκη είναι μερικά από τα βασικά συμπεράσματα της δημοσκόπησης που διενήργησε η Metron Analysis για το Mega.

Στην πρόθεση ψήφου, η Νέα Δημοκρατία συγκεντρώνει το 24,4%, έχοντας χάσει σχεδόν τέσσερις μονάδες από τον Ιανουάριο (28,2%). Στη δεύτερη θέση είναι ο ΣΥΡΙΖΑ, με 11,1% και τρίτο το ΠΑΣΟΚ (10,3%). Το ΚΚΕ (7,9%) και η Ελληνική Λύση (7,4%) δίνουν μάχη για την τέταρτη θέση και η Πλεύση Ελευθερίας συγκεντρώνει το 4,6%, ενώ η αδιευκρίνιστη ψήφος διαμορφώνεται στο 9,8%.

prothesi-psifou_29545.jpg

Στην εκτίμηση ψήφου, η Νέα Δημοκρατία (30,4%) καταγράφει προβάδισμα 16,6 ποσοστιαίων μονάδων έναντι του ΣΥΡΙΖΑ (13,8%), ο οποίος είναι σχεδόν μία μονάδα πάνω από το ΠΑΣΟΚ (12,9%). Στο 9,9% είναι το ΚΚΕ, 9,2% συγκεντρώνει η Ελληνική Λύση και 5,7% η Πλεύση Ελευθερίας.

ektimisi-psifou_daa9f.jpg

Το 74% των ερωτηθέντων στη δημοσκόπηση απαντούν ότι το κομματικό σύστημα είναι σε φάση ρευστότητας μετά τις ευρωεκλογές. Το 54% συμφωνούν ότι το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών επιβάλλει την εκλογή νέου προέδρου στο ΠΑΣΟΚ.

reystotita_24ee3.jpg

 

Οι κερδισμένοι των ευρωεκλογών σύμφωνα με τις απαντήσεις των ερωτηθέντων είναι η Ελληνική Λύση (71%), το ΚΚΕ (52%), η Πλεύση Ελευθερίας (51%), η Φωνή Λογικής (50%) και η Νίκη (49%).

kerdismenoi_a5542.jpg

Στη λάθος κατεύθυνση κινείται η χώρα για το 65% των ερωτηθέντων, ενώ το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι η ακρίβεια (46%) και ακολουθεί η οικονομία (23%).

poreia-xoras_ac8c3.jpg

problimata_b9ffa.jpg

Αρνητικά αξιολογούν οι περισσότεροι στη δημοσκόπηση τόσο την κυβέρνηση (66%), όσο και την αξιωματική αντιπολίτευση (81%). Επίσης, αρνητικά αξιολογούν τον τρόπο που ασκούν τα καθήκοντά τους τόσο ο Κυριάκος Μητσοτάκης (62%), όσο και ο Στέφανος Κασσελάκης (76%).

axiologisi-mitsotakis-kasselakis_988f8.jpg

axiologisi-kyvernisi-antoipoliteysi_dcfe4.jpg

Ο Δημήτρης Κουτσούμπας είναι ο πολιτικός αρχηγός με την υψηλότερη δημοτικότητα (42%) και ακολουθούν Κυριάκος Μητσοτάκης (40%), Ζωή Κωνσταντοπούλου (39%), Νίκος Ανδρουλάκης (30%) και Στέφανος Κασσελάκης (27%).

dimotikotita_1b432.jpg

Τέλος, στο ερώτημα για τον καταλληλότερο πρωθυπουργό, ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει το μεγαλύτερο ποσοστό με 33%, αλλά η απάντηση «κανένας» συγκεντρώνει το 32%.

katalliloteros_e1d5a.jpg