Διεθνή

Απόβαση στη Νορμανδία: Το πήρε πίσω ο Μακρόν - Δεν καλεί την Ρωσία

Απόβαση στη Νορμανδία: Το πήρε πίσω ο Μακρόν - Δεν καλεί την Ρωσία
Η 80η επέτειος της Απόβασης της Νορμανδίας θα εορταστεί χωρίς την Ρωσία.

Η Ρωσία δεν προσκλήθηκε στις εκδηλώσεις μνήμης της 80ής επετείου της Απόβασης στη Νορμανδία, την 6η Ιουνίου, λόγω του «επιθετικού πολέμου» της κατά της Ουκρανίας, ανακοίνωσε σήμερα το Ελιζέ.

«Δεν θα υπάρχει ρωσική αντιπροσωπεία. Οι συνθήκες δεν πληρούνται λαμβανομένου υπόψη του επιθετικού πολέμου που διεξάγει η Ρωσία κατά της Ουκρανίας και ο οποίος έχει ενταθεί περαιτέρω τις τελευταίες εβδομάδες», ανακοίνωσε η γαλλική προεδρία.

Υπενθυμίζεται ότι στις 17/5 έγινε γνωστό ότι η Γαλλία κάλεσε εκπροσώπους της Ρωσίας για την μεγάλη γιορτή της επετείου, ωστόσο, υπήρξαν μεγάλες αντιδράσεις. Βρετανία, ΗΠΑ και δύο ακόμα συμμαχικές χώρες εξέφρασαν ανησυχίες για την κίνηση αυτή, εγείρωντας ερωτήματα για την συμβολική φύση της περίστασης, θέματα πρωτοκόλλου και απορίες σχετικά με τη διπλωματική σχέση με τους Ρώσους εκπροσώπους.

Οργή από τους συμμάχους

Ο Λευκός Οίκος από την άλλη δεν είναι ευχαριστημένος με την κίνηση αυτή, όπως επισημαίνουν δύο αξιωματούχοι στο Politico. «Θα θέσουμε τις αντιδράσεις μας στη Γαλλία, που διοργανώνει τις εκδηλώσεις για την επέτειο της Νορμανδίας. Αλλα ίσως αυτό να υπενθυμίσει στους Ρώσους ότι κάποια στιγμή πολέμισαν πραγματικόυς Ναζί και όχι φανταστικούς όπως στην Ουρκανία» ανέφεραν.

Από την πλευρά της και η Βρετανία, μέσω αξιωματούχου της κυβέρνησης είπαν ότι η κίνηση αυτή της Γαλλίας, - όχι μόνο η πρόσκληση στην επέτειο της απόβασης στη Νορμανδία αλλά και η επίσκεψη του Κινέζου προέδρου τον περασμένο μήνα και η αποστολή εκπροσώπου της χώρας στην ορκωμοσία Πούτιν- ήταν ανησυχητικές. Είπαν ότι ο πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν δίνει την εντύπωση ότι «βλέπει τον εαυτό του υπεράνω της διαμάχης».

Διπλωμάτης άλλου ευρωπαϊκού κράτους σημείωσε ότι το Παρίσι εξέπληξε τους πάντες με την πρόσκληση στη Ρωσία. Ο ίδιος διπλωμάτης εξέφρασε την αγανάκτησή του για την έλλειψη επικοινωνίας, δεδομένου των υψηλών καλεσμένων στην επέτειο. Μεταξύ αυτών που θα παραβρεθούν θα είναι ο Αμερικανός πρόεδρος, Τζο Μπάινεν, ο Βασιλιάς Κάρολος και ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς. «Οι Γάλλοι κράτησαν σε εσωτερικό κύκλο την είδηση για την πρόσκληση» είπε ο διπλωμάτης.