Διεθνή

Τουρκικό δικαστήριο καταργεί διάταγμα του Ερντογάν - «Είναι αντισυνταγματικό»

Τουρκικό δικαστήριο καταργεί διάταγμα του Ερντογάν - «Είναι αντισυνταγματικό» Φωτογραφία: EPA/NECATI SAVAS
Το συνταγματικό δικαστήριο έδωσε διορία ένα χρόνο στην κυβέρνηση Ερντογάν να αλλάξει το διάταγμα.

Σε μία πρωτοφανή κίνηση για τα δεδομένα της Τουρκίας το Συνταγματικό Δικαστήριο αποφάνθηκε ότι ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ενήργησε αντισυνταγματικά δίνοντας στον ευατό του την εξουσία να διορίζει πρυτάνεις. Το δικαστήριο κατήργησε το διάταγμα Ερντογάν.

Σύμφωνα με το δικαστήριο, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ενήργησε αντισυνταγματικά όταν εξέδωσε διάταγμα το 2016 , το οποίο άλλαζε τον τρόπο διορισμού των πρυτάνεων στα πανεπιστήμια.  Μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα του Ιουλίου του 2016, ο Ερντογάν εν μέσω κατάστασης έκτακτης ανάγκης, εξέδωσε διάταγμα που καταργούσε την εκλογική διαδικασία για την επιλογή πρυτάνεων πανεπιστημίων.  Έδινε στον εαυτό του την εξουσία να διορίσει έναν από τους τρεις υποψηφίους που πρότεινε το Συμβούλιο Ανώτατης Εκπαίδευσης.

Οι μεγαλύτερες διαμαρτυρίες ξέσπασαν το 2021 όταν ένας άνθρωπος που θεωρούνταν προσκείμενος στο κυβερνών Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης του Ερντογάν, AKP, διορίστηκε πρύτανης του Πανεπιστημίου Bogazici στην Κωνσταντινούπολη. Το πανεπιστήμιο αυτό είναι γνωστό ως το Χάρβαρντ της Τουρκίας.

Τότε η αστυνομία χρησιμοποίησε ρόπαλα, λαστιχένιες σφαίρες και κανόνια νερού για να διαλύσει φοιτητές, εκατοντάδες από τους οποίους συνελήφθησαν. Η κυβέρνηση και οι σύμμαχοί της χαρακτήρισαν τους διαδηλωτές «τρομοκράτες» και «φασίστες». Ειδικοί παρατηρητές ωστόσο σημείωναν τότε ότι οι διαδηλώσεις ήταν έκφραση μιας ευρύτερης ανησυχίας για τη δημοκρατία και τα δικαιώματα υπό τον Ερντογάν και το AKP.

Την Τρίτη, το Συνταγματικό Δικαστήριο αποφάνθηκε ότι ήταν αντισυνταγματικό να αλλάξει η διαδικασία διορισμού με προεδρικό διάταγμα και έδωσε στην κυβέρνηση ένα χρόνο διορία για να συντάξει νέα νομοθεσία σχετικά με την επιλογή των πρυτάνεων.