Διεθνή

Σε «περιδίνηση» ο Μπάιντεν: Τα μαζεύει για Νετανιάχου και «κλείνει» το νέο διπλωματικό επεισόδιο

Σε «περιδίνηση» ο Μπάιντεν: Τα μαζεύει για Νετανιάχου και «κλείνει» το νέο διπλωματικό επεισόδιο Φωτογραφία: EPA/MIRIAM ALSTER
«Ο Νετανιάχου δεν παρατείνει τον πόλεμο στη Γάζα για τη δική του πολιτική αυτοσυντήρηση»... κατέληξε σήμερα ο Μπάιντεν, παίρνοντας πίσω τη δήλωσή του στο Time.

Εντονη κριτική, αλλά και σκληρές δηλώσεις κατά των ΗΠΑ προκάλεσαν όσα είπε ο Τζο Μπάιντεν στο περιοδικό Time. Σύμφωνα με τον Guardian, η ισραηλινή κυβέρνηση, κατηγόρησε τον πρόεδρο των ΗΠΑ ότι παρέκκλινε από τους διπλωματικούς κανόνες και πριν από λίγο ο Μπάιντεν πήρε πίσω την δήλωσή του ότι υπάρχει «κάθε λόγος» να εξαχθεί το συμπέρασμα ότι ο Μπέντζαμιν Νετανιάχου παρατείνει τον πόλεμο στη Γάζα για τη δική του πολιτική αυτοσυντήρηση.

Ειδικότερα, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν δήλωσε σήμερα ότι δεν θεωρεί πως ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου προσπαθεί να παίξει πολιτικά παιχνίδια με τον πόλεμο στη Λωρίδα της Γάζας. «Προσπαθεί να βρει λύση στο σοβαρό πρόβλημα που αντιμετωπίζει», υποστήριξε σήμερα ο αμερικανός πρόεδρος.

Η συγκεκριμένη δήλωση έγινε στον Λευκό Οίκο όταν ο Τζο Μπάιντεν ρωτήθηκε από δημοσιογράφο εάν πιστεύει ότι ο Νετανιάχου «παίζει πολιτικά παιχνίδια με τον πόλεμο». «Δεν νομίζω», απάντησε.

Θέση για το θέμα πήρε και ο ο εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας των ΗΠΑ, Τζον Κίρμπι υπογραμμίζοντας: «Νομίζω ότι ο πρόεδρος ήταν πολύ σαφής στην απάντησή του σε αυτό και θα αφήσουμε τον πρωθυπουργό να μιλήσει για τη δική του πολιτική».

Την σκυτάλη πήρε ο εκπρόσωπος της ισραηλινής κυβέρνησης, Ντέιβιντ Μένσερ, τονίζοντας ότι οι δηλώσεις του Μπάιντεν για τον Νετανιάχου και την ισραηλινή πολιτική ήταν «εκτός των διπλωματικών κανόνων κάθε χώρας που σκέφτεται ορθά».

{https://www.instagram.com/p/C7yqEVcuKAj/}

{https://www.instagram.com/p/C7ysracOL8x/?img_index=1}

{https://www.instagram.com/p/C7y296OOfka/}

Πάντως κατά την σημερινή συνέντευξη που παραχώρησε ο Μπάιντεν, ρωτήθηκε για την απόφαση του Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο, ότι δηλαδή το Ισραήλ διαπράττει εγκλήματα πολέμου στη Γάζα, με τον πρόεδρο των ΗΠΑ να δίνει μια διφορούμενη απάντηση.«Το ΔΠΔ δεν το αναγνωρίζουμε. Αλλά ένα πράγμα είναι βέβαιο: οι άνθρωποι στη Γάζα, οι Παλαιστίνιοι, έχουν υποφέρει πολύ, λόγω έλλειψης τροφής, νερού, φαρμάκων κ.λπ. Και πολλοί αθώοι άνθρωποι έχουν σκοτωθεί» και κατέληξε λέγοντας: «Νομίζω ότι έχουν εμπλακεί σε δραστηριότητα που είναι ανάρμοστη».

Ο ισραηλινός πρωθυπουργός βρίσκεται αντιμέτωπος με σφοδρές επικρίσεις από κυβερνητικούς εταίρους του, οι οποίοι απειλούν πως θα τον εγκαταλείψουν σε περίπτωση που αποδεχθεί το σχέδιο συμφωνίας που προωθεί η Ουάσινγκτον. Ωστόσο, ο μεγαλύτερος εταίρος του Νετανιάχου, το κόμμα των υπερορθόδοξων εβραίων (Shas) ανακοίνωσε σήμερα ότι θα στήριζε ενδεχόμενη συμφωνία για την απελευθέρωση των ομήρων της Χαμάς, ακόμη και αν αυτό συνεπάγεται την αναθεώρηση της πολεμικής στρατηγικής στη Λωρίδα της Γάζας.

Η Χαμάς από την πλευρά της και σύμφωνα με υψηλόβαθμο αξιωματούχο της δήλωσε σήμερα ότι το παλαιστινιακό ισλαμιστικό κίνημα δεν μπορεί να αποδεχθεί σχέδιο συμφωνίας το οποίο δεν περιλαμβάνει ρητή δέσμευση του Ισραήλ για οριστική κατάπαυση του πυρός και πλήρη αποχώρηση των στρατευμάτων του από τη Λωρίδα της Γάζας.

«Ζητήσαμε από τους μεσολαβητές να εξασφαλίσουν ρητή δέσμευση του Ισραήλ για οριστική κατάπαυση του πυρός και πλήρη αποχώρηση (των στρατευμάτων του) από τη Γάζα», είπε ο Οσάμα Χαμντάν σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στη Βηρυτό.