Διεθνή

Πούτιν: Γιατί να μην παραδώσουμε όπλα μεγάλου βεληνεκούς στους «εχθρούς» της Δύσης;

Πούτιν: Γιατί να μην παραδώσουμε όπλα μεγάλου βεληνεκούς στους «εχθρούς» της Δύσης;
Ο πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν προειδοποίησε την Τετάρτη πως η Μόσχα θα μπορούσε να παράσχει όπλα μεγάλου βεληνεκούς σε τρίτους για να πλήξουν δυτικούς στόχους - ως απάντηση στους συμμάχους του ΝΑΤΟ που επέτρεψαν στην Ουκρανία να χρησιμοποεί όπλα τους για επιθέσεις στο ρωσικό έδαφος.

Για μια ακόμη φορά ο Βλαντιμίρ Πούτιν επαναβεβαίωσε την ετοιμότητα της Μόσχας να χρησιμοποιήσει πυρηνικά όπλα εφόσον απειληθεί η κυριαρχία της.

Οι πρόσφατες ενέργειες της Δύσης θα υπονομεύσουν περαιτέρω τη διεθνή ασφάλεια και θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε «πολύ σοβαρά προβλήματα», τόνισε μιλώντας σε ξένους δημοσιογράφους - κάτι που έχει γίνει εξαιρετικά σπάνιο από τότε που η Ρωσία έστειλε στρατεύματα στην Ουκρανία.

«Αυτό θα σηματοδοτούσε την άμεση εμπλοκή τους στον πόλεμο κατά της Ρωσικής Ομοσπονδίας και επιφυλασσόμαστε του δικαιώματος να ενεργήσουμε με τον ίδιο τρόπο», πρόσθεσε ο Πούτιν.

Υπενθυμίζεται πως ΗΠΑ και Γερμανία έδωσαν το «πράσινο φως» στην Ουκρανία προκειμένου να πλήξει ορισμένους στόχους σε ρωσικό έδαφος με τα όπλα μεγάλου βεληνεκούς που προμηθεύουν στο Κίεβο.

Την Τετάρτη, μάλιστα, ένας δυτικός αξιωματούχος και ένας αμερικανός γερουσιαστής δήλωσαν ότι η Ουκρανία χρησιμοποίησε αμερικανικά όπλα για να πλήξει στόχους εντός της Ρωσίας βάσει των πρόσφατα εγκεκριμένων οδηγιών του προέδρου Τζο Μπάιντεν που επιτρέπουν τη χρήση αμερικανικών όπλων για την υπεράσπιση του Χάρκοβο, της δεύτερης μεγαλύτερης πόλης της Ουκρανίας. 

Ο Πούτιν υποστήριξε ότι η χρήση ορισμένων όπλων που προμηθεύονται από τη Δύση συνεπάγεται ότι το στρατιωτικό προσωπικό των χωρών αυτών ελέγχει τους πυραύλους και επιλέγει τους στόχους. Ως εκ τούτου, η Μόσχα θα μπορούσε να λάβει «ασύμμετρα» μέτρα σε άλλα μέρη του κόσμου.

Από την πλευρά τους, οι Αμερικανοί δήλωσαν ότι δεν ελέγχουν τους πυραύλους που παρέχουν στην Ουκρανία, ούτε διαλέγουν στόχους.

«Εάν θεωρούν ότι επιτρέπεται να παραδώσουν τέτοια όπλα για να εξαπολύσουν πλήγματα στο έδαφός μας και να μας δημιουργήσουν προβλήματα, γιατί δεν έχουμε το δικαίωμα να προμηθεύσουμε όπλα του ίδιου τύπου σε τρίτες χώρες που θα μπορούσαν να τα χρησιμοποιήσουν για να εξαπολύσουν πλήγματα σε ευαίσθητες ζώνες των χωρών αυτών;»

«Θα το σκεφτούμε», δήλωσε στους δημοσιογράφους στο περιθώριο του ετήσιου Διεθνούς Οικονομικού Φόρουμ της Αγίας Πετρούπολης.

Ερωτηθείς εάν η Ρωσία θα μπορούσε να καταφύγει στη χρήση πυρηνικών όπλων, ο Πούτιν είπε ότι οι προϋποθέσεις για τη χρήση αυτού του οπλοστασίου καθορίζονται σαφώς στο δόγμα ασφαλείας της Μόσχας. «Για κάποιο λόγο, πιστεύουν στη Δύση ότι η Ρωσία δεν θα τα χρησιμοποιήσει ποτέ», σχολίασε.

«Κοιτάξτε τι είναι γραμμένο εκεί», είπε για το πυρηνικό δόγμα της Ρωσίας. «Εάν οι ενέργειες κάποιου απειλούν την κυριαρχία και την εδαφική μας ακεραιότητα, θεωρούμε ότι είναι δυνατόν να χρησιμοποιήσουμε όλα τα μέσα που έχουμε στη διάθεσή μας».

Τα πυρηνικά όπλα της Ρωσίας, μάλιστα, στο πεδίο της μάχης «είναι πολύ πιο ισχυρά από αυτά που χρησιμοποίησαν οι ΗΠΑ εναντίον της Ιαπωνίας στον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο».

Πηγή: Associated Press