Διεθνή

Πέθανε η θρυλική Ανούκ Εμέ

Πέθανε η θρυλική Ανούκ Εμέ Φωτογραφία: IMDB
Η Ανούκ Εμέ πέθανε σε ηλικία 92 ετών.

Πέθανε στα 92 της η μούσα του Φεντερίκο Φελίνι και κύριο πρόσωπο του ευρωαπικού νέου κύματος στο σινεμά, Ανούκ Εμέ

Η Ανούκ Εμέ ήταν η πρωταγωνίστρια της ταινίας «Γλυκιά Ζωή» του 1960 και «Ένας άνδρας και μία Γυναίκα» του 1966, ταινία για την οποία προτάθηκε και για όσκαρ Α’ γυναικείου Ρόλου.

Η Γαλλίδα ηθοποιός ήταν από τα βασικά πρόσωπα του νέου κύματος στο σινεμά και πρωταγωνίστησε σε ταινίες θρυλικών σκηνοθετών, όπως ο Φεντερίκο Φελίνι, ο Ζακ Ντεμί και ο Κλοντ Λελούς. Την είδηση του θανάτου της έκανε γνωστή η κόρη της Μανουέλα Παπατάκις με ανάρτησή της.

«Με βαθύτατη θλίψη ανακοινώνουμε την απώλεια της μητέρας μου. Ήμουν κοντά της όταν έφυγε το πρωί, στο σπίτι της στο Παρίσι».

{https://www.instagram.com/manuelapapatakis/p/C8WdzF6sFFx/}

Το βιογραφικό της Ανούκ Εμέ

Η Ανούκ Εμέ, το πραγματικό της όνομα ήταν Νικόλ Φρανσουά Φλόρενς Ντρέιβους, είχε εμφανισθεί σε 70 κινηματογραφικές ταινίες από το 1947.

Το ντεμπούτο της το έκανε στα 14 της χρόνια. Σπούδασε υποκριτική και χορό, παράλληλα με τη βασική της εκπαίδευση. Αν και τα περισσότερα έργα στα οποία πρωταγωνίστησε ή συμμετείχε ήταν γαλλικά, συμμετείχε και σε ισπανικές, αγγλικές, ιταλικές, αμερικάνικες και γερμανικές παραγωγές.  Έχει καταγραφεί ως μία από τις 100 πιο ελκυστικότερες ηθοποιούς στην ιστορία του κινηματογράφου, σύμφωνα με μια δημοσκόπηση του 1995, από το περιοδικό Empire.

Στα '60s, το περιοδικό Life έγραψε ότι «μετά από κάθε ταινία, η αινιγματική ομορφιά της ενισχύεται στη μνήμη του κοινού» ενώ τη χαρακτήρισε ως την ομορφότερη κάτοικο της «Αριστερής Όχθης» του Σηκουάνα, εννοώντας ότι οι ρόλοι που απέδιδε ήταν ιδιαίτερης καλλιτεχνικής κουλτούρας.

Βραβεύτηκε στις Κάννες και το 2002 τιμήθηκε με το βραβείο César, το αποκαλούμενο Όσκαρ της Γαλλίας.