Διεθνή

Ο Μίτσκοσκι κατέθεσε τη σύνθεση της νέας κυβέρνησης, επιμένει στο «Μακεδονία»

Ο Μίτσκοσκι κατέθεσε τη σύνθεση της νέας κυβέρνησης, επιμένει στο «Μακεδονία» Φωτογραφία: EPA/ GEORGI LICOVSKI
Το Σαββατοκύριακο οι προγραμματικές δηλώσεις του Χρίστιαν Μίτσκοσκι και η ψήφος εμπιστοσύνης.

Ο Χρίστιαν Μίτσκοσκι κατέθεσε σήμερα στη Βουλή τη σύνθεση και το πρόγραμμα της νέας κυβέρνησης της Βόρειας Μακεδονίας.

Το Σαββατοκύριακο (22-23/6) αναμένεται να γίνει η συνεδρίαση της Βουλής, στην οποία ο Χρίστιαν Μίτσκοσκι θα αναγνώσει τις προγραμματικές δηλώσεις και θα ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης.

Στην κυβέρνηση υπό το VMRO-DPMNE συμμετέχουν ο αλβανικός συνασπισμός «Αξίζει» και το νεοσύστατο κόμμα «Ξέρω». Ο κυβερνητικός συνασπισμός θα έχει 78 από τις 120 έδρες της Βουλής. Τουλάχιστον άλλοι δύο βουλευτές, από διαφορετικά κόμματα, θα στηρίξουν τη νέα κυβέρνηση, όπως έχει δηλώσει ο Χρίστιαν Μίτσκοσκι.

Στο μεταξύ, ο επικεφαλής του VMRO επιμένει να αποκαλεί τη χώρα του «Μακεδονία». Αυτό έκανε διαρκώς και στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε σήμερα, αφού κατέθεσε στη Βουλή τη σύνθεση της κυβέρνησής του και του προγράμματός της, σύμφωνα με το ΑΠΕ.

15 υπουργοί από το VMRO στην κυβέρνηση του Μίτσκοσκι

Από το VMRO-DPMNE θα είναι οι 15 από τους 23 νέους υπουργούς. Το «Αξίζει» θα έχει έξι και το «Ξέρω» δύο υπουργούς.

Οι υπουργοί του VMRO-DPMNE αναλαμβάνουν τα βασικά χαρτοφυλάκια. Νέος υπουργός Εξωτερικών και Εξωτερικού Εμπορίου θα είναι ο 35χρονος Τίμτσο Μουτσούνσκι, ένας από τους τέσσερις αντιπροέδρους του κόμματος και δήμαρχος του Άεροντρομ, του μεγαλύτερου από τους δέκα δήμους του πολεοδομικού συγκροτήματος των Σκοπίων.

Άλλοι δύο αντιπρόεδροι του VMRO, η Γκορντάνα Νιμιτρίεφσκα- Κότσοσκα και ο Βλάντο Μισαΐλοφσκι αναλαμβάνουν τα υπουργεία Οικονομικών και Άμυνας αντίστοιχα. Ο Πάντσε Τόσκοφσκι, στέλεχος του κόμματος, είναι ο νέος υπουργός Εσωτερικών. Τέλος, η Σάνια Μποζίνοφσκα, σύμβουλος του Χρίστιαν Μίτσκοσκι, αναλαμβάνει το νεοσύστατο υπουργείο Ενέργειας.