Διεθνή

Πάνω από 900 προσκηνυτές νεκροί λόγω του καύσωνα στη Μέκκα

Πάνω από 900 προσκηνυτές νεκροί λόγω του καύσωνα στη Μέκκα Φωτογραφία: χ
Οι θερμοκρασίες στη Μέκκα, την πιο ιερή πόλη του Ισλάμ, τη Δευτέρα, έφτασαν τους 51,8 βαθμούς Κελσίου καθώς 1,8 εκατομμύρια άνθρωποι συμμετείχαν στο ετήσιο προσκύνημα.

Ο αριθμός των νεκρών από την ακραία ζέστη στο προσκύνημα στη Mέκκα της Σαουδικής Αραβίας ξεπέρασε τους 900 σύμφωνα με αναφορές από τα διεθνή Μέσα.

Οι θερμοκρασίες στη Μέκκα, την πιο ιερή πόλη του Ισλάμ, τη Δευτέρα, έφτασαν τους 51,8 βαθμούς Κελσίου καθώς 1,8 εκατομμύρια άνθρωποι συμμετείχαν στο ετήσιο προσκύνημα. Ένας Άραβας διπλωμάτης είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι οι θάνατοι μόνο μεταξύ των Αιγυπτίων έχουν εκτοξευθεί σε «τουλάχιστον 600», συγκριτικά με τους πάνω από 300 που ήταν την Τρίτη.

Αυτός ο αριθμός ανέβασε τον συνολικό αριθμό των νεκρών μέχρι στιγμής σε 922, σύμφωνα με στοιχεία του Γαλλικού Πρακτορείου που δημοσιεύθηκαν από διάφορες χώρες. Περίπου 1,8 εκατομμύρια άνθρωποι από όλο τον κόσμο, πολλοί ηλικιωμένοι και ανάπηροι, συμμετείχαν στο πολυήμερο, κυρίως υπαίθριο προσκύνημα, που πραγματοποιήθηκε φέτος στη Σαουδική Αραβία.

{https://twitter.com/afpfr/status/1803457043958997212}

Λόγω της ακραίας ζέστης ωστόσο συγγενείς ψάχνουν τα νοσοκομεία και κάνουν εκκλήσεις διαδικτυακά για νέα, φοβούμενοι τα χειρότερα αφού οι θερμοκρασίες έφτασαν τους 51,8 βαθμούς Κελσίου στη Μέκκα, την πιο ιερή πόλη του Ισλάμ, τη Δευτέρα. Το Facebook και άλλα δίκτυα κοινωνικής δικτύωσης έχουν πλημμυρίσει από φωτογραφίες αγνοουμένων και αιτήματα για πληροφορίες.

Η Σαουδική Αραβία δεν έχει παράσχει πληροφορίες για θύματα, αν και ανέφερε πάνω από 2.700 κρούσματα «θερμικής εξάντλησης» μόνο την Κυριακή. Εκτός από την Αίγυπτο, θάνατοι έχουν επιβεβαιωθεί και από την Ιορδανία, την Ινδονησία, το Ιράν, τη Σενεγάλη, την Τυνησία και την αυτόνομη περιοχή του Κουρδιστάν του Ιράκ, αν και σε πολλές περιπτώσεις οι αρχές δεν έχουν διευκρινίσει την αιτία.

Ένας δεύτερος Άραβας διπλωμάτης ανέφερε στο Γαλλικό Πρακτορείο την Τετάρτη ότι Ιορδανοί αξιωματούχοι αναζητούσαν 20 αγνοούμενους προσκυνητές. Άλλοι 80 που είχαν αρχικά αναφερθεί ως αγνοούμενοι εντοπίστηκαν σε νοσοκομεία.
Ασιάτης διπλωμάτης είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι υπάρχουν «περίπου 68 νεκροί» από την Ινδία και ότι άλλοι αγνοούνται. «Μερικοί πέθαναν από φυσικά αίτια, είχαμε πολλούς προσκυνητές μεγάλης ηλικίας. Και κάποιοι θάνατοι οφείλονται στις καιρικές συνθήκες, αυτό υποθέτουμε», είπε.

Τα τελευταία χρόνια οι τελετουργίες κυρίως στην ύπαιθρο έχουν μειωθεί κατά τη διάρκεια του σαρωτικού καλοκαιριού που επικρατεί στη Σαουδική Αραβία. Σύμφωνα με μελέτη της χώρας, που δημοσιεύθηκε τον περασμένο μήνα, οι θερμοκρασίες στην περιοχή αυξάνονται κατά 0,4°C κάθε δεκαετία.

Πέρυσι, πάνω από 200 προσκυνητές πέθαναν, οι περισσότεροι από αυτούς από την Ινδονησία. Κάθε χρόνο, δεκάδες χιλιάδες προσκυνητές προσπαθούν να πραγματοποιήσουν το χατζ μέσω παράτυπων καναλιών, καθώς δεν μπορούν να αντέξουν οικονομικά τις συχνά δαπανηρές επίσημες άδειες. Πολλοί από τους νεκρούς Αιγύπτιους δεν ήταν εγγεγραμμένοι.

{https://www.youtube.com/watch?v=fwl6QWKba1w}