Διεθνή

ΟΗΕ: 500 υγειονομικοί έχουν σκοτωθεί από την ισραηλινή επίθεση στη Γάζα

ΟΗΕ: 500 υγειονομικοί έχουν σκοτωθεί από την ισραηλινή επίθεση στη Γάζα Φωτογραφία: EPA/MOHAMED HAJJAR
Κατά μέσο όρο σκοτώνονται δύο υγειονομικοί κάθε μέτρα, σύμφωνα με τον ΟΗΕ.

Ο ΟΗΕ κατηγορεί το Ισραήλ για «συστηματικές επιθέσεις» σε νοσοκομεία καθώς μια βρετανική φιλανθρωπική οργάνωση κατήγγειλε τη δολοφονία 500 εργαζομένων στον τομέα της υγείας από την έναρξη του πολέμου στη Γάζα.

«Μέχρι τις 25 Ιουνίου, 500 εργαζόμενοι στον τομέα της υγείας είχαν σκοτωθεί στη Γάζα από την έναρξη της στρατιωτικής επίθεσης του Ισραήλ τον Οκτώβριο. Αυτό ισοδυναμεί με κατά μέσο όρο δύο εργαζόμενους νεκρούς τη μέρα, δηλαδή με έναν ανά 40 εργαζόμενους στον τομέα της υγείας, ή το 2,5% του εργατικού δυναμικού στον τομέα της υγείας της Γάζας, να είναι πλέον νεκρός», ανέφερε η βρετανική φιλανθρωπική οργάνωση Medical Aid for Palestinians σε δήλωσή της.

«Περισσότεροι εργαζόμενοι στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης έχουν σκοτωθεί στη Γάζα από τον Οκτώβριο από ό,τι σε όλες τις συγκρούσεις παγκοσμίως το 2021 και το 2022 μαζί», αναφέρει η ανακοίνωση.

«Αυτές οι δολοφονίες συνέβησαν στο πλαίσιο συστηματικών επιθέσεων σε νοσοκομεία και άλλες ιατρικές εγκαταστάσεις κατά παράβαση των νόμων του πολέμου», ανέφερε το Γραφείο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ σε δήλωση την Τρίτη.

Το Ισραήλ βρίσκεται σε διαμάχη με τον ΟΗΕ εδώ και μήνες, από τη στιγμή που ο γ.γ Αντόνιο Γκουτέρες είπε τον Οκτώβριο ότι η επίθεση της Χαμάς «δεν έγινε στο κενό» και κατηγόρησε το Ισραήλ ότι διεξήγαγε «56 χρόνια ασφυκτικής κατοχής». Από την πλευρά τους οι Ισραηλινοί ζήτησαν την αποπομπή του Γκουτέρες τον Ιανουάριο.

Η επίθεση σε νοσοκομεία θεωρείται έγκλημα πολέμου από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο. Ωστόσο, το Ισραήλ έχει δικαιολογήσει τις επιθέσεις σε εγκαταστάσεις υγειονομικής περίθαλψης με βάση τους συχνά αμφισβητούμενους ισχυρισμούς ότι η Χαμάς τις χρησιμοποιεί για διάφορους στρατιωτικούς λόγους.