Διεθνή

Κύμα παραιτήσεων Αμερικανών αξιωματούχων: «Η αποτυχημένη πολιτική Μπάιντεν στη Γάζα απειλεί την ασφάλειά μας»

Κύμα παραιτήσεων Αμερικανών αξιωματούχων: «Η αποτυχημένη πολιτική Μπάιντεν στη Γάζα απειλεί την ασφάλειά μας» Φωτογραφία: PIYAL ADHIKARY/EPA
Όλο και περισσότεροι αξιωματούχοι της κυβέρνησης Μπάιντεν παραιτούνται διαμαρτυρόμενοι για την στάση των ΗΠΑ στον πόλεμο του Ισραήλ: «Είμαστε συνένοχοι στις δολοφονίες και τον λιμό του πολιορκημένου παλαιστινιακού λαού», σημειώνεται σε νέα κοινή δήλωση, έπειτα από την παραίτηση της Maryam Hassanein

Δώδεκα πρώην αξιωματούχοι της κυβέρνησης Μπάιντεν που παραιτήθηκαν λόγω της αμερικανικής στάσης στον πόλεμο στη Γάζα προειδοποιούν πως οι ενέργειες της κυβέρνησης θέτουν σε κίνδυνο την εθνική ασφάλεια των ΗΠΑ.

Οι πολιτικές αυτές έχουν αποσταθεροποιήσει περαιτέρω την περιοχή και «έχουν μεταφέρει τον στόχο στην πλάτη της Αμερικής», αναφέρουν σε κοινή δήλωσή τους.

«Η διπλωματική κάλυψη που προσφέρει η Αμερική και η συνεχής ροή όπλων προς το Ισραήλ έχει εξασφαλίσει την αναμφισβήτητη συνενοχή μας στις δολοφονίες και τον λιμό του πολιορκημένου παλαιστινιακού πληθυσμού στη Γάζα», σημειώνουν μεταξύ άλλων.

Οι πρώην αξιωματούχοι κατηγορούν την κυβέρνηση των ΗΠΑ ότι εμμένει σε μια «αποτυχημένη πολιτική» που όχι μόνο υπήρξε καταστροφική για τον παλαιστινιακό λαό, αλλά θέτει σε κίνδυνο και τους Ισραηλινούς, «στραγγαλίζει» την ελευθερία του λόγου και υπονομεύει την αξιοπιστία των ΗΠΑ όσον αφορά τη δέσμευσή τους για μια διεθνή τάξη βασισμένη σε κανόνες.

Η κοινή δήλωση αναφέρει ακόμη ότι οι συνεχιζόμενες μεταφορές όπλων στο Ισραήλ έχουν αποσταθεροποιήσει περαιτέρω τη Μέση Ανατολή στοχοποιώντας την ίδια την Αμερική. «Τα πολιτικά και οικονομικά συμφέροντα του έθνους μας σε όλη την περιοχή έχουν πληγεί σημαντικά, ενώ η αξιοπιστία των ΗΠΑ έχει υπονομευθεί βαθύτατα και μάλιστα σε μια συγκυρία που τη χρειαζόμαστε περισσότερο από ποτέ, σε αυτή τη νέα εποχή στρατηγικού ανταγωνισμού».

Μεταξύ των προσώπων που συνυπογράφουν είναι ο Τζος Πολ, ο οποίος επέβλεπε τις σχέσεις του Κογκρέσου με τις μεταφορές όπλων - που παραιτήθηκε τον περασμένο Οκτώβριο - ένας πρώην αξιωματούχος του Λευκού Οίκου, δύο πρώην στελέχη του υπουργείου Αεροπορίας και ένας πρώην αξιωματικός της Υπηρεσία Πληροφοριών Άμυνας.

Σημειώνεται πως αυτή δεν είναι η πρώτη φορά που πρώην αξιωματούχοι κάνουν αντίστοιχες δηλώσεις.

Πηγή: BBC