Διεθνή

Πανωλεθρία Μπάιντεν στο πρώτο ντιμπέιτ: Τα ψέματα του Τραμπ έμειναν αναπάντητα

Πανωλεθρία Μπάιντεν στο πρώτο ντιμπέιτ: Τα ψέματα του Τραμπ έμειναν αναπάντητα
Το πρώτο προεδρικό ντιμπείτ για τις αμερικανικές εκλογές του Νοεμβρίου μπορεί να μην είχε νικητή, αλλά είχε σίγουρα χαμένο. Τον Τζο Μπάιντεν

Ο Τζο Μπάιντεν και ο Ντόναλντ Τραμπ βρέθηκαν αντιμέτωποι στο πρώτο προεδρικό ντιμπέιτ για τις εκλογές του 2024, με την αναμέτρηση να σημαδεύεται από πλήθος προσωπικών επιθέσεων, αλλά κυρίως την παραπαίουσα εμφάνιση του Μπάιντεν, ο οποίος πάλεψε να ανταπεξέλθει με βραχνή φωνή και αρκετά... κενά.

Οι Δημοκρατικοί εκφράζουν την ανησυχία τους για την απόδοση του προέδρου - με τα διεθνή ΜΜΕ να κάνουν λόγο για πανικό στο επιτελείο Μπάιντεν από τις πρώτες κιόλας απαντήσεις του, καθώς οι συνεργάτες του ήλπιζαν ότι θα απέκρουε τις ερωτήσεις για την ηλικία του αλλά... μάταια.

Πριν από το βράδυ της Πέμπτης πολλοί Αμερικανοί είχαν εκφράσει ανησυχίες σχετικά με την ηλικία και την καταλληλότητα του Τζο Μπάιντεν για το αξίωμα. Το να πούμε ότι αυτή η αναμέτρηση έδωσε τέλος σε αυτές τις ανησυχίες, θα ήταν ίσως μια από τις μεγαλύτερες παρεξηγήσεις της χρονιάς - σχολιάζει το BBC.

«Ο πρόεδρος μπήκε στο ντιμπέιτ με χαμηλό πήχη που έπρεπε να ξεπεράσει και σκόνταψε. Ήταν άθλιος. Ήταν φλύαρος. Ήταν ασαφής».

28917944_9ee64.jpg

Για 90 λεπτά ο Τζο Μπάιντεν βρισκόταν σχεδόν συνέχεια «εκτός τόπου και χρόνου», Ιδιαίτερα στις αρχές της βραδιάς, ορισμένες από τις απαντήσεις του ήταν ανούσιες. Είναι χαρακτηριστικό πως τελείωσε μια απάντησή του λέγοντας: «Επιτέλους νικήσαμε το Medicare» - μια αν μη τι άλλο... περίεργη αναφορά στο κυβερνητικό πρόγραμμα υγειονομικής περίθαλψης.

«Πραγματικά δεν ξέρω τι είπε στο τέλος αυτής της πρότασης, και δεν νομίζω να ξέρει ούτε αυτός», αστειεύτηκε ο Τραμπ μετά από άλλη απάντηση του Μπάιντεν. Αυτή η ατάκα μπορεί να συνοψίσει τη βραδιά.

Η ίδια η πρώην διευθύντρια επικοινωνίας του εν ενεργεία προέδρου, Κέιτ Μπέντινγκφιλντ, μίλησε στο CNN αμέσως μετά το ντιμπέιτ και ήταν σαφής: «Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι αυτό δεν ήταν ένα καλό ντιμπέιτ για τον Τζο Μπάιντεν».

Είπε ότι το μεγαλύτερό του στοίχημα ήταν να αποδείξει ότι είχε την ενέργεια και την αντοχή, και δεν το έκανε.

Καθώς προχωρούσε το ντιμπέιτ - «σαν πυγμάχος που κρέμεται στα σχοινιά» - ο Τζο Μπάιντεν άρχισε τις επιθέσεις εναντίον του αντιπάλου του σε μια προσπάθεια να αλλάξει το μομέντουμ. Μερικά από αυτά τα χτυπήματα μπορεί να έπιασαν τόπο, προκαλώντας τις οργισμένες αντιδράσεις του πρώην προέδρου.

Το γεγονός ότι τα πρώτα θέματα αφορούσαν τα κορυφαία θέματα των ψηφοφόρων, την οικονομία και τη μετανάστευση - στα οποία οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι οι Αμερικανοί εμπιστεύονται περισσότερο τον Ντόναλντ Τραμπ - έκανε το πρόβλημα χειρότερο για τον Μπάιντεν.

Σε ό,τι αφορά τον Τραμπ, ο πρώην πρόεδρος προσέφερε σε μεγάλο βαθμό μια πιο πειθαρχημένη και ευέλικτη εμφάνιση. Απέφυγε το είδος των διακοπών και της επιθετικότητας που υπονόμευσαν το πρώτο του ντιμπέιτ το 2020 και κατάφερε να απαντήσει στις επιθέσεις στο Μπάιντεν.

28917942_e82a3.jpg

Προέβη ωστόσο επανειλημμένα σε ισχυρισμούς που δεν υποστηρίζονταν από γεγονότα, καθώς και σε ξεκάθαρα ψεύδη - στα οποία ωστόσο ο Μπάιντεν δεν μπόρεσε να απαντήσει.

Όταν το θέμα στράφηκε στις αμβλώσεις, για παράδειγμα, ο πρώην πρόεδρος μετατόπισε επανειλημμένα την προσοχή σε αυτό που χαρακτήρισε «εξτρεμισμό» των Δημοκρατικών. Ισχυρίστηκε - ας πούμε - ψευδώς, ότι οι Δημοκρατικοί υποστηρίζουν τις αμβλώσεις μέχρι και τη γέννηση των μωρών, αλλά και μετά από αυτή.

Οι αμβλώσεις είναι ένα θέμα που έχει αποδειχθεί τρωτό σημείο για τον Τραμπ και τους Ρεπουμπλικάνους μετά την ανατροπή της απόφασης Roe v Wade - η οποία προστάτευε το συνταγματικό δικαίωμα στην άμβλωση - από το Ανώτατο Δικαστήριο το 2022. Όμως οι επιθέσεις του Μπάιντεν - για ένα θέμα που κανονικά θα μπορούσε να τους χαρίσει πόντους - έπεσαν στο κενό.

Οι αμβλώσεις όμως ήταν ένα μόνο από τα ψεύδη Τραμπ στη διάρκεια της αναμέτρησης. Το CNN προχώρησε άμεσα στο factchecking των ισχυρισμών των δύο υποψηφίων αποκαλύπτοντας πολλά ψέματα και «μισές» αλήθειες.

28917940_e721a.jpg

Χαρακτηριστικά κάποια από τα ψέματα Τραμπ αφορούσαν:

  • τις καταδικαστικές αποφάσεις εις βάρος του
  • την έφοδο στο Καπιτώλιο
  • το ΝΑΤΟ («το 100% των δαπανών το πληρώνουμε εμείς»)
  • την κοινωνική ασφάλιση και το Medicare («αν ενταχθούν στο σύστημα ασφάλισης οι μετανάστες θα το διαλύσουν»)
  • στοιχεία για την ανεργία («αυξήθηκαν οι θέσεις εργασίες μόνο των μαύρων και των παράτυπων μεταναστών»)
  • τη στάση των Αμερικανών για τις αμβλώσεις («όλοι οι Αμερικανοί ζητούσαν την απαγόρευσή τους»)
  • τις ταραχές μετά τη δολοφονία του George Floyd («εγώ έβγαλα την Εθνοφυλακή στους δρόμους»)
  • τις εμπορικές συμφωνίες με την ΕΕ («οι Ευρωπαίοι θέλουν να παίρνουμε τα αυτοκίνητα, τα αγροτικά τους προϊόντα και αυτοί να μην παίρνουν τίποτα»)
  • το Ιράν και τη Χαμάς («όταν ήμουν πρόεδρος δεν είχαν χρήματα για την τρομοκρατία»)
  • την συμφωνία του Παρισιού («θα μας ανάγκαζαν να δώσουμε 1 τρισ. δολάρια»)
  • τον υποτιθέμενο εκβιασμό του Κιέβου το 2016
  • τους δασμούς στα εισαγόμενα προϊόντα («δεν θα επιβαρυνθούν οι Αμερικανοί καταναλωτές»)
  • την τρομοκρατία («δεν υπήρχε όσο ήμουν πρόεδρος».

Αξίζει να σημειωθεί πως σε ανακρίβειες και ψεύδη υπέπεσε και ο εν ενεργεία πρόεδρος κυρίως σε θέματα που αφορούσαν την οικονομία - όπως φορολογία, ανεργία, μειώσεις στις τιμές των φαρμάκων - καθώς και στα στοιχεία για την αύξηση των μεταναστευτικών ροών.