Διεθνή

Οι New York Times ζητούν από τον Μπάιντεν «να κάνει πίσω»

Οι New York Times ζητούν από τον Μπάιντεν «να κάνει πίσω»
«Δεν είμαι νέος αλλά μπορώ να κάνω τη δουλειά» δήλωσε σε υποστηρικτές του ο Τζο Μπάιντεν, στέλνοντας το σήμα πως επιθυμεί να παραμέινει στην κούρσα της επανεκλογής παρά την πανωλεθρία του πρώτου ντιμπέιτ.

Η συντακτική επιτροπή των New York Times κάλεσε το Σάββατο τον Μπάιντεν να αποσυρθεί από την προεδρική κούρσα του 2024, σε μια παρέμβαση που έρχεται να εντείνει τις πιέσεις για αντικατάστασή του - έπειτα από την παραπαίουσα εμφάνιση στο ντιμπέιτ της Πέμπτης.

«Ο κ. Μπάιντεν υπήρξε ένας αξιοθαύμαστος πρόεδρος. Υπό την ηγεσία του, το έθνος έχει ευημερήσει και έχει κατορθώσει να αντιμετωπίσει μια σειρά από μακροπρόθεσμες προκλήσεις, ενώ οι πληγές που άνοιξε ο κ. Τραμπ έχουν αρχίσει να επουλώνονται», έγραψε η συντακτική επιτροπή στο κείμενο που δημοσιεύθηκε την Παρασκευή.

«Η μεγαλύτερη προσφορά του Μπαίντεν ωστόσο για το κοινό καλό είναι να ανακοινώσει τώρα πως δεν θα συνεχίσει να διεκδικεί την επανεκλογή του».

_τίτλο_54264.jpg

Η σκληρή κριτική των New York Times - ιστορικής εφημερίδας του στρατοπέδου των Δημοκρατικών - αποτελεί αναμφισβήτητα σημαντικό πλήγμα για την επανεκλογή του, λίγες μόνο ώρες αφότου ο πρόεδρος προσπάθησε να διασκεδάσει τις αμφιβολίες για την καταλληλότητά του δηλώνοντας σε συγκέντρωση στη Βόρεια Καρολίνα ότι «μπορεί να μην μιλάει τόσο καλά όσο παλιά, αλλά ξέρει να λέει την αλήθεια».

Όπως διαβάζουμε στο Politico, η απόφαση των New York Times να γίνουν το πρώτο μέσο που ζητά ανοιχτά έναν «ισχυρότερο αντίπαλο» απέναντι στον Τραμπ επισφραγίζει μια ξεκάθαρη μεταστροφή του κλίματος: Παρότι ο Μπάιντεν θα ήταν η «ξεκάθαρη» επιλογή τους, ο πρόεδρος πρέπει να κάνει στην άκρη επειδή απέτυχε στα κριτήρια που έθεσε ο ίδιος: έπαψε να αποτελεί τον πιο κατάλληλο υποψήφιο για να νικήσει την «απειλή της τυραννίας» που αντιπροσωπεύει ο Τραμπ.

Ζήτησε ένα ντιμπέιτ στο οποίο απέτυχε παταγωδώς, καθώς δεν μπόρεσε να εξηγήσει το όραμα του για την επόμενη θητεία αλλά ούτε και τους λόγους για τους οποίους ο αμερικανικός λαός θα πρέπει να τον προτιμήσει έναντι του Τραμπ.

Στο πλαίσιο αυτό, οι 14 αρθρογράφοι των New York Times προτρέπουν το Δημοκρατικό Κόμμα να επιλέξει νέο υποψήφιο, απορρίπτοντας τους ισχυρισμούς πως «πλέον είναι πολύ αργά».

«Το Δημοκρατικό Κόμμα θα πρέπει να θέσει τα συμφέροντα του έθνους πάνω από τις φιλοδοξίες ενός και μόνο ανθρώπου».