Διεθνή

Αντιδράσεις για την απόφαση της Ολλανδίας: Στέλνει στους Ολυμπιακούς Αγώνες καταδικασμένο παιδοβιαστή

Αντιδράσεις για την απόφαση της Ολλανδίας: Στέλνει στους Ολυμπιακούς Αγώνες καταδικασμένο παιδοβιαστή Φωτογραφία: TOMS KALNINS/EPA
Ένας Ολλανδός παίκτης του μπιτς βόλεϊ που εξέτισε ποινή φυλάκισης για βιασμό παιδιού πριν από 10 χρόνια θα εκπροσωπήσει την Ολλανδία στους φετινούς Ολυμπιακούς Αγώνες.

Ο Steven van de Velde, ο οποίος σήμερα είναι 29 ετών, καταδικάστηκε σε τέσσερα χρόνια φυλάκισης το 2014 για τον βιασμό του κοριτσιού που ήταν 12 ετών.

Αποφυλακίστηκε το 2017 και τώρα έχει επιλεγεί να εκπροσωπήσει την Ολλανδία στους Ολυμπιακούς Αγώνες του φετινού καλοκαιριού στο Παρίσι.

«Γνωρίζουμε την ιστορία του Στίβεν», δήλωσε ο Michel Everaert, γενικός διευθυντής της Nevobo - της ολλανδικής ομοσπονδίας βόλεϊ.

Ο Everaert είπε ότι η ομοσπονδία μίλησε εκτενώς με την Εθνική Ολυμπιακή Επιτροπή (NOC) της Ολλανδίας, τη Διεθνή Ομοσπονδία Βόλεϊ (FIVB) και τον van de Velde πριν από την επιστροφή του στο άθλημα.

«Καταδικάστηκε τότε σύμφωνα με τον αγγλικό νόμο και εξέτισε την ποινή του. Από τότε, βρισκόμαστε σε συνεχή επαφή με τον Στίβεν, ο οποίος έχει πλέον επανενταχθεί πλήρως στην ολλανδική κοινότητα του βόλεϊ», πρόσθεσε ο Everaert στην ανακοίνωσή του.

Ο Van de Velde εξέτισε μέρος της ποινής του στην Αγγλία πριν μεταφερθεί στην Ολλανδία, όπου αφέθηκε ελεύθερος και επέστρεψε να παίζει το 2017, σύμφωνα με τη Nevobo.

Το 2018, ο van de Velde δήλωσε στον εθνικό ραδιοτηλεοπτικό φορέα NOS: «Έκανα αυτό που έκανα. Δεν μπορώ να το πάρω πίσω, οπότε θα πρέπει να πορευθώ με τις συνέπειες. Μπορείτε να με κρίνετε, φυσικά. Είναι το μεγαλύτερο λάθος της ζωής μου».

Στην ανακοίνωση που εξέδωσε η Nevobo, ο van de Velde δήλωσε ότι είναι ευγνώμων για την ευκαιρία που του δόθηκε.

«Καταλαβαίνω ότι εν όψει του μεγαλύτερου αθλητικού γεγονότος στον κόσμο, αυτό μπορεί να προσελκύσει την προσοχή των διεθνών μέσων ενημέρωσης», πρόσθεσε ο van de Velde.

«Λόγω της δεύτερης ευκαιρίας που πήρα από τους γονείς μου, τους φίλους, τους γνωστούς και τους συναδέλφους μου, οι οποίοι με αποδέχτηκαν ξανά μετά το μεγαλύτερο λάθος της νεαρής τότε ζωής μου», είπε.

«Είμαι επίσης ευγνώμων στην ολλανδική ομοσπονδία βόλεϊ, γιατί μου πρόσφερε, με σαφείς όρους, ένα μέλλον σε αυτό το όμορφο άθλημα ξανά. Αλλά σκέφτομαι επίσης τον έφηβο που ήμουν, ο οποίος ήταν ανασφαλής, δεν ήταν έτοιμος για μια ζωή ως αθλητής κορυφαίας κατηγορίας και δυστυχισμένος, επειδή δεν ήξερα ποιος ήμουν και τι ήθελα».

Πηγή: CNN