Αθλητισμός

Πότε ξεκινούν οι Ολυμπιακοί Αγώνες

Πότε ξεκινούν οι Ολυμπιακοί Αγώνες Φωτογραφία: epa
Με ένα εξάγωνο μεταλλικό κομμάτι βγαλμένο από τον Πύργο του Άιφελ και φυσικά την Ελληνίδα θεά Νίκη, τα μετάλλια των Ολυμπιακών Αγώνων του Παρισιού δέχονται τις τελευταίες πινελιές

Αρχισε η αντίστροφη μέτρηση για την έναρξη των θερινών Ολυμπιακών Αγώνων 2024, που θα λάβουν χώρα από τις 26 Ιουλίου έως τις 11 Αυγούστου 2024 στο Παρίσι, με την τελετή έναρξης να αποτελεί το μεγάλο «στοίχημα» για τον Εμανουέλ Μακρόν, ενώ τέσσερα νέα ολυμπιακά αθλήματα θα κάνουν την πρώτη τους εμφάνιση: το breakdancing, το skateboarding, η αναρρίχηση και το surfing.

Έχοντας ήδη φιλοξενήσει τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1900 και του 1924, το Παρίσι θα γίνει η δεύτερη πόλη που διοργανώνει για τρίτη φορά το κορυφαίο αθλητικό γεγονός του πλανήτη, μετά το Λονδίνο (1908, 1948, 2012).

Ανησυχία για την τελετή έναρξης

Η «ανοιχτή» τελετή έναρξης όξυνε τις ανησυχίες για την ασφάλεια και ο Γάλλος Πρόεδρος πριν από 11 ημέρες αναφέρθηκε σε «σχέδιο Β» και «σχέδιο Γ» σχετικά με το ενδεχόμενο μεταφοράς της τελετής στο «Stade de France», ωστόσο η φιλοδοξία του είναι να λάβει χώρα στον Σηκουάνα - εκτός σταδίου, για πρώτη φορά στην ιστορία.

Το έργο των αρχών επικεντρώνεται στην μεγαλειώδη «ναυτική παρέλαση» στους «πρόποδες» της Παναγίας των Παρισίων, του Λούβρου και του Πύργου του Άιφελ, με αθλητές πάνω σε σκάφη.

Για να εξασφαλιστεί όσο το δυνατόν μεγαλύτερη ασφάλεια, ο αριθμός των θεατών στον Σηκουάνα μειώθηκε, από 500.000 σε 222.000.

Μαζί με αυτούς που θα βρεθούν στο κάτω μέρος των εξεδρών, θα φτάσουν συνολικά τους 320.000 συνολικά.

28869582 04dfe

Τα μέσα μαζικής μεταφοράς

Αλλος ένας προβληματισμός της γαλλικής κυβέρνησης είναι η ικανότητα των μέσων μαζικής μεταφοράς να αντιμετωπίσουν την εισροή επτά εκατομμυρίων ταξιδιωτών που αναμένονται για δύο εβδομάδες. Το μετρό του Παρισιού δεν παρουσιάζει εμφανή σημάδια βελτίωσης, ενώ ο φόβος τροφοδοτείται και από τις προειδοποιήσεις για απεργίες κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων.

10.500 αθλητές από 206 χώρες

Το κορυφαίο αθλητικό γεγονός στον κόσμο (26 Ιουλίου έως 11 Αυγούστου) θα περιλαμβάνει 29 παραδοσιακά αθλήματα, μαζί με νέες προσθήκες, όπως breakdancing, skateboarding, αθλητική αναρρίχηση και σέρφινγκ.

Το Παρίσι θα συγκεντρώσει περισσότερους από 10.500 αθλητές από 206 χώρες για να αγωνιστούν σε 329 αγωνίσματα.

Η ελληνική αποστολή

apostoli fb59c

Η Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή διοργάνωσε στην έδρα της την επίσημη φωτογράφιση της Team Hellas.

Στη φωτογράφιση πήραν μέρος οι περισσότεροι αθλητές και αθλήτριες που έχουν εξασφαλίσει την πρόκριση στους Ολυμπιακούς Αγώνες μαζί με τους προπονητές τους και μαζί τους φωτογραφήθηκαν και τα μέλη της Ολομέλειας της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής.

Τα μέλη της Ολυμπιακής Ομάδας υποδέχθηκε ο πρόεδρος της ΕΟΕ Σπύρος Καπράλος και τους είπε: «Θέλω ένα πράγμα να σας πω. Να πάτε στους Ολυμπιακούς Αγώνες, να το ζήσετε, να το χαρείτε, να σας μείνουν ωραίες αναμνήσεις γιατί είναι η κορυφαία στιγμή κάθε αθλητή. Να πηγαίνει και να λαμβάνει μέρος στους Ολυμπιακούς Αγώνες πόσο μάλλον όταν είναι Έλληνας και οι Ολυμπιακοί Αγώνες έχουν ξεκινήσει από εδώ. Να προσπαθήσετε να δώσετε τον καλύτερο εαυτό σας, να κάνετε ότι καλύτερο μπορείτε και τότε θα γυρίσετε ευχαριστημένοι, είτε με μετάλλια είτε χωρίς μετάλλια. Αλλά σε κάθε περίπτωση να το ζήσετε, αυτό είναι το πιο σημαντικό, γιατί θα το θυμόσαστε σε όλη σας τη ζωή. Καλή επιτυχία να έχετε!»

Στη φωτογράφιση ήταν αθλητές και αθλήτριες από την κολύμβηση, την υδατοσφαίριση, το στίβο, τη σκοποβολή, την κωπηλασία, την ιστιοπλοΐα, την ιππασία, την ξιφασκία και την επιτραπέζια αντισφαίριση.

Τα βλέμματα στη dream team 

Oι Αμερικανοί έκαναν γνωστή την παρουσία της Dream Team στους αγώνες μπάσκετ της διοργάνωσης. Ανάμεσά τους και ο ΛεΜπρόν Τζέιμς, σε μία εμφάνιση που μάλλον θα είναι η τελευταία του 39χρονου στους Ολυμπιακούς Αγώνες.

Η Team USA αναμένεται να αποτελείται από τους:

ΛεΜπρόν Τζέιμς (Λέικερς)
Στεφ Κάρι (Γουόριορς)
Αντονι Ντέιβις (Λέικερς)
Κέβιν Ντουράντ (Σανς)
Ντέβιν Μπούκερ (Σανς)
Τζέισον Τέιτουμ (Σέλτικς)
Τζρου Χόλιντεϊ (Σέλτικς)
Τζοέλ Εμπίντ (Σίξερς)
Ταϊρίς Χαλιμπέρτον (Πέισερς)
Αντονι Έντουαρντς (Τίμπεργουλβς)
Μπαμ Αντεμπάγιο (Χιτς)
Καουάι Λέοναρντ (Κλίπερς)

Αθλητές από τη Ρωσία, τη Λευκορωσία θα αγωνιστούν ως ουδέτεροι

Αθλητές από τη Ρωσία και τη Λευκορωσία θα αγωνιστούν ως ουδέτεροι και δεν θα λάβουν μέρος στην τελετή έναρξης, σύμφωνα με τη Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή. Αυτοί οι αθλητές θα πρέπει να μην δεν έχουν καμία σχέση με τον στρατό στην αντίστοιχη χώρα τους, να μην έχουν εκφράσει καμία υποστήριξη στον πόλεμο στην Ουκρανία και είναι ουσιαστικά διαχωρισμένοι από τη σύγκρουση, μπορούν να αγωνιστούν ως ουδέτεροι.

Οι σημαίες, τα εμβλήματα και οι ύμνοι της Ρωσίας και της Λευκορωσίας δεν θα χρησιμοποιούνται επίσης, ενώ υπάρχει συζήτηση και προβληματισμός για τον αριθμό εκείνων που θα συμμετάσχουν ή ακόμα τελικά και για την παρουσία τους.

Κανένας αξιωματούχος από τις κυβερνήσεις οποιασδήποτε χώρας δεν θα προσκληθεί ή θα διαπιστευτεί ως μέρος των αγώνων.

Οι τελευταίες πινελιές στα μετάλλια

metallia 731b3
Με ένα εξάγωνο μεταλλικό κομμάτι βγαλμένο από τον Πύργο του Άιφελ και φυσικά την Ελληνίδα θεά Νίκη, τα μετάλλια των Ολυμπιακών Αγώνων του Παρισιού δέχονται τις τελευταίες πινελιές.

Σχεδιασμένα από τον γαλλικό οίκο κοσμημάτων Chaumet, άρχισαν να κατασκευάζονται στο νομισματοκοπείο του Παρισιού τον Ιανουάριο 5.084 μετάλλια, τα οποία θα κρεμαστούν στο λαιμό νικητών Ολυμπιακών και Παραολυμπιακών αθλητών.

Η προετοιμασία-όπως αναφέρει η εφημερίδα της Βραζιλίας «O’ Globo», η οποία ολοκληρώνεται στα τέλη Ιουνίου, έχει «περισσότερα από 30 στάδια» - από την παραλαβή των μετάλλων μέχρι τη μετατροπή τους σε μετάλλια, εξηγεί ο εκτελεστικός πρόεδρος του νομισματοκοπείου, Μαρκ Σβαρτς.

Στην έδρα του νομισματοκοπείου του 18ου αιώνα στις όχθες του Σηκουάνα στο Παρίσι, όπου συνυπάρχουν βιομηχανικές μηχανές και παραδοσιακά ξύλινα και μεταλλικά εργαλεία, κάθε μετάλλιο μεταφέρεται προσεκτικά από το ένα εργαστήριο στο άλλο.

Μια πρέσα 700 τόνων χαράζει τα μέταλλα με τα επιδιωκόμενα μοτίβα: αστραπή μπροστά και την Ελληνίδα θεά της νίκης Nike στο πίσω μέρος, για Ολυμπιακά μετάλλια. Οι Παραολυμπιακοί Αγώνες θα έχουν θέα στον Πύργο του Άιφελ με επιγραφές στη γραφή Μπράιγ.

«Για εμάς δεν είναι μετάλλιο, είναι κόσμημα. Και το σχεδιάζουμε ως ένα μοναδικό κομμάτι για κάθε αθλητή » λέει ο Μπενουά Βερούλ, επικεφαλής του εργαστηρίου Chaumet, ο οποίος αναδεικνύει την «τεχνογνωσία» των τεχνιτών του και του νομισματοκοπείου.

Όπως συνηθίζεται, η διοργανώτρια χώρα κατασκευάζει τα δικά της μετάλλια, αλλά ο Γάλλος ιδρυτής των σύγχρονων Ολυμπιακών Αγώνων Πιερ ντε Κουμπερτέν, είχε ζητήσει από το νομισματοκοπείο του Παρισιού να το κάνει για την Αθήνα το 1896.

«Είναι πηγή υπερηφάνειας για εμάς» να κατασκευάζουμε αυτά τα μετάλλια, εξηγεί ο Τζάκι Φρέχελ, βιομηχανικός διευθυντής του νομισματοκοπείου, ο οποίος υπογραμμίζει ότι, «μετά τους Αγώνες, θα ταξιδέψουν σε όλο τον κόσμο μαζί με τους νικητές αθλητές».

Μια άλλη ιδιαιτερότητα είναι η εξαφάνιση του δαχτυλιδιού που χρησιμοποιήθηκε για να γλιστρήσει η κορδέλα πάνω από το μετάλλιο, το οποίο τώρα μπαίνει απευθείας σε μια σχισμή που βρίσκεται στην άκρη του.

Η καταγραφή των στοιχείων, ο σκοπός για τον οποίο προορίζονται και το τύλιγμα είναι τα τελευταία στάδια της διαδρομής των μεταλλίων στο νομισματοκοπείο του Παρισιού, με ρυθμό 120 την ημέρα.

Στη συνέχεια συσκευάζονται προσεκτικά για παράδοση στην Brinks, μια εταιρεία που ειδικεύεται στη μεταφορά μετρητών, η οποία θα αποθηκεύει τα μετάλλια σε ασφαλή τοποθεσία πριν τα διανείμει σε κάθε απονομή.

Επίσης είναι σημαντικό ότι για να μην χαθούν ή να καταλήξουν σε λάθος μέρος, κάθε μετάλλιο έχει ένα μικροτσίπ.

{https://www.youtube.com/watch?v=Za8lOd11Z8s}