Διεθνή

Γαλλικές εκλογές: Ο Μακρόν πόνταρε στον φόβο και όλα δείχνουν πως αύριο... χάνει

Γαλλικές εκλογές: Ο Μακρόν πόνταρε στον φόβο και όλα δείχνουν πως αύριο... χάνει
Λίγες ώρες μας χωρίζουν απο τον πρώτο γύρο των γαλλικών εκλογών - της πιο πολωμένης και επιδραστικής αναμέτρησης που πρόκειται να ζήσει η Ευρώπη εδώ και χρόνια. Πόσο ακριβά θα πληρώσει η Γαλλία την «παρόρμηση» του Μακρόν

Η κεντρώα παράταξη του Εμανουέλ Μακρόν δίνει την τελευταία της μάχη για επιβίωση αυτό το Σαββατοκύριακο - λίγο πριν τον πρώτο γύρο των πρόωρων εκλογών στη Γαλλία, οι οποίες θα μπορούσαν να δουν την ακροδεξιά Εθνική Συσπείρωση (RN) να γίνεται για πρώτη φορά η μεγαλύτερη δύναμη στην Εθνοσυνέλευση.

Ο Μακρόν, ο οποίος προειδοποίησε την περασμένη εβδομάδα για «εμφύλιο πόλεμο» εάν το αντιμεταναστευτικό RN της Μαρίν Λεπέν ή ο αριστερός συνασπισμός του Νέου Λαϊκού Μετώπου έρθουν στην εξουσία, συνέχισε το ίδιο «ρεπερτόριο» και στην ευρωπαϊκή Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες, κάνοντας λόγο για ένα  «αχαλίνωτο ρατσισμό και αντισημιτισμό» που έχουν καταλάβει τη Γαλλία.

Η στρατηγική του να υποδαυλίζει ένα κλίμα φόβου προκειμένου να αναδείξει την παράταξή του ως τη μόνη λογική δύναμη που μπορεί να συγκρατήσει την κατάρρευση της γαλλικής κοινωνίας θα μπορούσε να του γυρίσει μπούμερανγκ - εκτιμά η ανταποκρίτρια του Guardian στο Παρίσι.

Ο Antoine Bristielle από το Fondation Jean-Jaurès - γαλλική δεξαμενή σκέψης που συνδέεται με το Σοσιαλιστικό Κόμμα - δήλωσε ότι από τη στιγμή που ο Μακρόν προκήρυξε τις εκλογές αυτές, είναι πολύ δύσκολο να προβλέψει κανείς το πολιτικό μέλλον της Γαλλίας. «Ο ίδιος ο Μακρόν γίνεται όλο και πιο απρόβλεπτος», σημείωσε. «Διοικεί τη χώρα σαν να παίζει σε σειρά του Netflix - και πρέπει να βάζει ένα αγωνιώδες φινάλε στο τέλος κάθε επεισοδίου».

28917219_a359e.jpg

Υπενθυμίζεται πως ο Μακρόν ανακοίνωσε την προσφυγή στις κάλπες μετά την ήττα του κεντρώου κόμματός του από το ακροδεξιό RN στις ευρωεκλογές, σημειώνοντας πως έτσι θα μπορούσε να «ξεκαθαρίσει» το πολιτικό τοπίο. Ακόμη και πρόσωπα που βρίσκονται κοντά στον πρόεδρο, ωστόσο, «αναγκάζονται» να αναγνωρίσουν πως πολλοί ψηφοφόροι εκτιμούν πως ήταν ο Μακρόν αυτός που δημιούργησε χάος.

Τα ακριβή αποτελέσματα των εκλογών που διεξάγονται σε δύο γύρους - με τις εκτιμήσεις να θέλουν υψηλή συμμετοχή στον πρώτο αυριανό γύρο - είναι περίπλοκο να προβλεφθούν. Οι δημοσκοπήσεις πάντως δείχνουν πως η Ακροδεξία κερδίζει τη μερίδα του λέοντος των εδρών, ακολουθούμενη από την αριστερή συμμαχία που αφήνει πίσω... τους κεντρώους του Μακρόν.

Πολιτικοί αναλυτές συμφωνούν πως η Γαλλία εισέρχεται σε αχαρτογράφητα νερά. Αν το κόμμα της Λεπέν καταφέρει να φτάσει από τις 88 έδρες που έχει σήμερα στην απόλυτη πλειοψηφία των 289, θα σχηματίσει μια ακροδεξιά κυβέρνηση και ο Μακρόν θα πρέπει να μοιραστεί την εξουσία.

Θα μπορούσε, ωστόσο, το RN να κερδίσει τον μεγαλύτερο αριθμό εδρών, αλλά να υπολείπεται της απόλυτης πλειοψηφίας. Τότε ο Μακρόν θα μπορούσε να βρεθεί με ένα κοινοβούλιο με αδιέξοδο, το οποίο δεν θα ήταν σε θέση να δημιουργήσει μια σταθερή πλειοψηφία για να κυβερνήσει τη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρωζώνης.

Η Christelle Craplet της εταιρείας δημοσκοπήσεων BVA δήλωσε πως «η δυναμική του RN είναι μεγάλη», ενώ περιέγραψε ένα σκηνικό πόλωσης μεταξύ των ψηφοφόρων. «Πολλοί από τους βασικούς υποστηρικτές του Μακρόν αναρωτιούνται γιατί διέλυσε το κοινοβούλιο και προκήρυξε αυτές τις εκλογές», ανέφερε στον Guardian.

«Υπάρχει έλλειψη κατανόησης και ανησυχία, ιδίως μεταξύ των ψηφοφόρων μεγαλύτερης ηλικίας που αποτελούν τον πυρήνα του εκλογικού σώματος του Μακρόν.

28917619_07367.jpg

»Από την άλλη δε οι ψηφοφόροι RN έχουν έντονο το αίσθημα της ελπίδας για αυτές τις εκλογές. Οι ψηφοφόροι του RN θέλουν την αλλαγή. Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν πως δεν πρόκειται για κάποια «αντιδραστική» οργή ή απέχθεια προς την πολιτική, αλλά περισσότερο μια γνήσια προσκόλληση στις θέσεις του κόμματος. Θέλουν να δουν τα πράγματα να αλλάζουν στη Γαλλία, τους έχουν απογοητεύσει τα πολιτικά κόμματα και θέλουν να δοκιμάσουν την εναλλακτική του RN».

Στο επίκεντρο του προεκλογικού αγώνα όμως βρίσκουμε και το έλλειμμα δημοτικότητας του Μακρόν. Οι κεντρώοι υποψήφιοι του κόμματός του δημοσιεύουν σκόπιμα αφίσες χωρίς το όνομα ή το πρόσωπό του.

«Ο κόσμος σε απεχθάνεται», φέρεται να είπε στον Μακρόν ο πρώην βουλευτής της Αναγέννησης Πατρίκ Βινιάλ, σύμφωνα με τη Le Monde, συνοψίζοντας το κλίμα που επικρατεί.

Οι περισσότεροι κεντρώοι ήθελαν ο Μακρόν να κρατήσει χαμηλό προφίλ κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας, για να αποφευχθεί η αίσθηση ενός δημοψηφίσματος εναντίον του προέδρου, αλλά ο ίδιος συνέχισε να δίνει συνεντεύξεις και να κάνει δημόσια σχόλια σχεδόν καθημερινά.

Ο Μακρόν εξελέγη για πρώτη φορά το 2017 με τον όρκο να υπερασπιστεί τα προοδευτικά ιδεώδη και να φέρει την αλλαγή στη γαλλική πολιτική. Πολλοί ψηφοφόροι που κέρδισε από την κεντροαριστερά βρέθηκαν όλο και πιο αποξενωμένοι από τον πρόεδρο κατά τη διάρκεια της δεύτερης θητείας του, αφού επέβαλε την αύξηση της ηλικίας συνταξιοδότησης, καθώς και έναν σκληρό μεταναστευτικό νόμο.

Η υπόσχεση του Μακρόν, σε πρόσφατη επιστολή του προς τον γαλλικό λαό, να κυβερνήσει διαφορετικά, δεν φάνηκε πως έπεισε κανέναν.

Ο πολιτικός επιστήμονας Jérôme Jaffré δήλωσε στη Le Figaro την περασμένη εβδομάδα ότι υπάρχει μια «ενστικτώδης εχθρότητα» προς τον Μακρόν μεταξύ των ψηφοφόρων της εργατικής τάξης. Ο πρόεδρος ήλπιζε ότι η αστραπιαία προεκλογική εκστρατεία τριών εβδομάδων θα τον βοηθούσε να ανακτήσει την υποστήριξη που έχασε στις ευρωεκλογές.

Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν όμως ακριβώς το αντίθετο.

Το κατά πόσον η αριστερή συμμαχία θα μπορέσει να επιτύχει μια στρατηγική νίκη στο γαλλικό κοινοβούλιο θα εξαρτηθεί από τα αποτελέσματα των επαναληπτικών εκλογών της 7ης Ιουλίου. Μέχρι τότε σειρά έχει το πρώτο «crash test» της Κυριακής.