Διεθνή

Εκλογές στη Γαλλία: Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις «σβήνουν» τον Μακρόν - Κυριαρχία των ακροδεξιών

Εκλογές στη Γαλλία: Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις «σβήνουν» τον Μακρόν - Κυριαρχία των ακροδεξιών Φωτογραφία: EPA/ MOHAMMED BADRA
Γιατί υπάρχουν δύο γύροι στις γαλλικές βουλευτικές εκλογές και άλλες απορίες βρίσκουν απαντήσεις.

Ήταν η πιο σύντομη προεκλογική εκστρατεία στη σύγχρονη γαλλική δημοκρατία. Οι Γάλλοι την Κυριακή 30 Ιουνίου προσέρχονται στις κάλπες για τις βουλευτικές εκλογές, μετά την πρόωρη προκήρυξή τους από τον Εμανουέλ Μακρόν. Το πολιτικό σκηνικό στην Γαλλία είναι σκληρό με δηλώσεις ακροδεξιών να κάνουν λόγο ακόμα και για εξαίρεση πολιτών από το δημόσιο για όσους έχουν διπλή ιθαγένεια.

Η Λεπέν από την πλευρά της ζητά περιορισμό των χειρισμών του Μακρόν σε επίπεδο άμυνας και διεθνών σχέσεων με εκείνον να απαντά «Τι αλαζονεία. Κάνουν σαν να έχουν εκλεγεί» ενώ διαμηνύει ότι το Σύνταγμα δεν επιδέχεται αλλαγής.

Στο δια ταύτα, παρά το αποτέλεσμα των εκλογών ο Μακρόν παραμένει πρόεδρος μέχρι το 2027 αλλά σε μία ενδεχόμενη νίκη των ακροδεξιών της Λεπέν στην Εθνοσυνέλευση τα πράγματα είναι αμφίροπα. Τι πρέπει να ξέρουμε λοιπόν, για τις εκλογές στη Γαλλία και πόσο επηρεάζει το αποτέλεσμα την Ευρώπη;

Γιατί υπάρχουν δύο γύροι βουλευτικών εκλογών στη Γαλλία;

Το σύστημα της Γαλλία είναι περίπλοκο. Οι ψηφοφόροι στη Γαλλία προσέρχονται την Κυριακή στις κάλπες για τον πρώτο γύρο των εκλογών, προκειμένου να εκλέξουν 577 μέλη της Εθνοσυνέλευσης. Οι δύο εκλογικοί γύροι υιοθετήθηκαν με το δημοψήφισμα του 1962. Για πρώτη φορά εφαρμόστηκε στις προεδρικές εκλογές το 1965. Οι υποψήφιοι με τις περισσότερες ψήφους στον πρώτο γύρο προχωρούν στον δεύτερο. Οι ψηφοφόροι μπορούν να επιλέξουν μόνο έναν υποψήφιο. Έτσι ο δεύτερος γύρος δίνει στους ψηφοφόρους άλλη μια ευκαιρία να ψηφίσουν υπέρ του κόμματος που προτιμούν, ακόμη κι αν ο προτιμώμενος υποψήφιος αποκλειστεί στον πρώτο γύρο.

Το σύστημα αυτό θεωρήθηκε πιο δίκαιο και οι υποστηρικτές του επιμένουν ότι η ψηφοφορία σε δύο γύρους φέρνει περισσότερη πολιτική σταθερότητα. Ωστόσο τα τελευταία χρόνια υπήρξαν εκκλήσεις να καταργηθεί το σύστημα και να αντικατασταθεί με ψηφοφορία ενός γύρου, όπως και στις περισσότερες χώρες της Ευρώπης. Το σύστημα των δύο γύρων το έχουν μόνο λίγες χώρες και είναι αυτές που ήταν γαλλικές αποικίες, και έτσι το κληρονόμησαν.

Πότε θα ανακοινωθούν τα αποτελέσματα;

Πιθανότατα τα αποτελέσματα να είναι διαθέσιμα στις 8 Ιουλίου, μία ημέρα μετά τον δεύτερο γύρο. Ωστόσο τα αποτελέσματα των πρώτων exit poll αναμένεται να είναι διαθέσιμα με το κλείσιμο της κάλπης στις 7 Ιουλίου περίπου στις 21:00. Συνήθως αυτά τα αποτελέσματα είναι αρκετά ακριβή στη Γαλλία, ωστόσο λόγω του ιδιόρρυθμου πολιτικού σκηνικού ίσως να είναι ρίσκο να βγάλει κανείς συμπεράσματα βασιζόμενος στα αποτελέσματα του πρώτου γύρου.

Ποιος αναμένεται να νικήσει;

Δημοσκόπηση για την εφημερίδα Les Echos, που διενεργήθηκαν πριν τον πρώτο γύρο δίνουν στην ακροδεξιά της Μαρίν Λεπέν, στο RN, ξεκάθαρο προβάδισμα με 37%. Σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία, το κόμμα της Λεπέν έχει ισχυρές πιθανότητες - αν όχι τη βεβαιότητα- να συνεχίσει στον δεύτερο γύρο της 7ης Ιουλίου. Δείχνει επίσης ότι μια ομάδα αριστερών, ακροαριστερών και διαφόρων πράσινων κομμάτων είναι πιθανό να έρθει στη δεύτερη θέση στον πρώτο εκλογικό γύρο της Κυριακής, συγκεντρώνοντας περίπου το 29% των ψήφων. Ακολουθεί η κεντρώα ομάδα με επικεφαλής το κόμμα της Αναγέννησης του Μακρόν, το οποίο σύμφωνα με δημοσκοπήσεις θα συγκεντρώσει μόλις περίπου το 19,5% των ψήφων γεγονός που δεν του διασφαλίζει ωστόσο την διεκδίκηση μιας θέσης για τον δεύτερο γύρο.

Μία άλλη δημοσκόπηση για το BFM TV, εκτιμά ότι η ακροδεξιά της Λεπέν θα πάρει από 260-295 έδρες, εν δυνάμει δηλαδή θα λάβει την πλειοψηφία. Το κόμμα της Λεπέν, το RN «όχι μόνο μπορεί να πάρει σχετική πλειοψηφία, αλλά δεν μπορούμε να αποκλείσουμε και την απόλυτη πλειοψηφία, με 289 εκπροσώπους, δήλωσε ο Brice Teinturier, επικεφαλής δημοσκόπησης της Ipsos, στο Γαλλικό Πρακτορείο. Η ίδια δημοσκόπηση δίνει 28% στην συνομοταξία του Μελανσόν και 20% στο κόμμα του Μακρόν.

Η εκτίμηση ενός συγκεκριμένου αριθμού εδρών είναι δύσκολο να τις προβλέψει κανείς επειδή το αποτέλεσμα εξαρτάται από τις 577 εκλογικές περιφέρειες της Γαλλίας, πολλές από τις οποίες θα μπορούσαν επηρεαστούν από τακτικές συμμαχίες και αποχωρήσεις με στόχο τον αποκλεισμό της ακροδεξιάς.

Η Γαλλία κινείται σταδιακά προς τα δεξιά τα τελευταία χρόνια, αλλά αυτή είναι η πρώτη φορά που τα ακροδεξιά κόμματα έχουν μια πραγματική ευκαιρία να ηγηθούν μιας νέας κυβέρνησης. Τα παραδοσιακά, κεντρώα κόμματα φθίνουν και χάνουν έδαφος στη Γαλλία τα τελευταία 20 χρόνια αφήνοντας χώρο στα άκρα.

Ποιες οι συνέπειες για τον Μακρόν;

Ωστόσο, στις 7 Ιουλίου στον δεύτερο γύρο των βουλευτικών εκλογών δηλαδή, φαίνεται πιθανό ότι η Γαλλία οδεύει σε μια περίοδο «συγκατοίκησης» - όπου ο πρόεδρος θα ανήκει σε ένα κόμμα και θα αναγκαστεί να «συμπορευθεί» με κόμμα άλλων ακόμα και ακραίων πεποιθήσεων. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε δυσκολίες όσον αφορά την ψήφιση νόμων και την έγκριση των προϋπολογισμών.

Στη σύγχρονη Γαλλία αυτό έχει συμβεί ελάχιστες φορές. Η πρώτη σημαντική ήταν από το 1986 ως το 1988, όταν ο Ζακ Σιράκ ήταν πρωθυπουργός υπό την προεδρία του σοσιαλιστή Φρανσουά Μιτεράν. Αλλά τα πράγματα τώρα είναι πιο δύσκολα. Ο Μακρόν διαβεβαίωσε από την πλευρά του τους Γάλλους ότι δεν πρόκειται να πάει πουθενά πριν τη λήξη της θητείας του το 2027. «Μπορείτε να μου έχετε εμπιστοσύνη ότι θα είμαι ο πρόεδρός σας μέχρι τον Μάιο του 2027».

Γιατί είναι τόσο σημαντικές οι γαλλικές εκλογές για την Ευρώπη;

Η Ευρώπη ανησυχεί ότι τα αποτελέσματα των γαλλικών εκλογών. Τα τελευταία χρόνια Γαλλία και Γερμανία ηγούνται των εξελίξεων στην Ευρώπη σε επίπεδο χάραξης πολιτικής αλλά και αποτελεσματικών συνεργασιών. Η εξωστρέφεια της Γαλλίας σε διεθνή θέματα τα τελευταία χρόνια και η οπτική του Μακρόν για τον ρόλο της χώρας στη διεθνή πολιτική σκηνή είναι θεμελιώδη ζητήματα για τις αποφάσεις του μπλοκ, όπως είναι ο πόλεμος στην Ουκρανία.