Διεθνή

Ακυρώσεις πτήσεων στην Ιταλία - Λάβα και τέφρα ξεχειλίζουν από Αίτνα και Στρόμπολι

Ακυρώσεις πτήσεων στην Ιταλία - Λάβα και τέφρα ξεχειλίζουν από Αίτνα και Στρόμπολι Φωτογραφία: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Προβλήματα στις πτήσεις έχει προκαλέσει η έκρηξη ηφαιστείων στην Ιταλία.

Η τέφρα και η λάβα που εκτοξεύθηκαν από τα ηφαίστεια Αίτνα και Στρόμπολι στην Ιταλία οδήγησαν τις αρχές στη Σικελίας να αυξήσουν το επίπεδο συναγερμού και να κλείσουν προσωρινά το αεροδρόμιο της Κατάνια.

Η Έτνα, ένα από τα πιο ενεργά ηφαίστεια στον κόσμο, έχει παρουσιάσει έντονη δραστηριότητα τις τελευταίες ημέρες.

Το Στρόμπολι, στα ανοιχτά των βόρειων ακτών της Σικελίας, εκλύει λάβα που καταλήγει στη θάλασσα.

Η ιταλική υπηρεσία πολιτικής προστασίας εξέδωσε την ανώτατη προειδοποίηση, κόκκινη, για το Στρόμπολι, υπογραμμίζοντας ότι η κατάσταση μπορεί να επιδεινωθεί.

Ο υπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νέλο Μουσουμέτσι, δήλωσε ότι το Στρόμπολι παρακολουθείται στενά και ότι υπάρχουν έτοιμα σχέδια εκκένωσης σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης.

Η πυροσβεστική υπηρεσία αύξησε προληπτικά τον αριθμό των πυροσβεστών στο νησί.

Στην Κατάνια, στις ανατολικές ακτές της Σικελίας, κάτοικοι και αρχές καθαρίζουν την πόλη από τη μαύρη ηφαιστειακή τέφρα που κάλυψε δρόμους και αυτοκίνητα, ενώ το γειτονικό αεροδρόμιο παραμένει κλειστό.

«Ο διάδρομος προσγείωσης/απογείωσης στο αεροδρόμιο της Κατάνια δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί λόγω της ηφαιστειακής τέφρας.

Οι αφίξεις και οι αναχωρήσεις έχουν ανασταλεί», ανακοίνωσε το αεροδρόμιο, προσθέτοντας ότι η λειτουργία αναμένεται να αποκατασταθεί στις 15:00 (τοπική ώρα, 16.00 ώρα Ελλάδας).