Διεθνή

Το Παρίσι πανηγυρίζει τη νίκη της ενωμένης Αριστεράς

Το Παρίσι πανηγυρίζει τη νίκη της ενωμένης Αριστεράς Φωτογραφία: EPA
Οι Γάλλοι βγήκαν στους δρόμους για να πανηγυρίσουν την ευρεία νίκη της Αριστεράς και την αποτροπή της διακυβέρνησης από την ακροδεξιά της Λεπέν.

Ο δεύτερος γύρος των εκλογών στην Γαλλία έκρυβε εκπλήξεις και ανατροπές καθώς Λαϊκό Μέτωπο της Αριστεράς κερδίζει τον μεγαλύτερο αριθμό εδρών, δεύτερος ο Μακρόν και τρίτη η Εθνική Συσπείρωση της Λεπέν.

Η Γαλλία είπε «όχι» στην ανάληψη της εξουσίας από την ακροδεξιά

GALLIA 771 7def5

Οι Γάλλοι ενθουσιώδεις βγήκαν σε κεντρικά σημεία του Παρισιού για να πανηγυρίσουν την επικράτηση της ενωμένης Αριστεράς που έστειλε ηχηρό μήνυμα στις ακροδεξιές βλέψεις της Λεπέν. Λαοθάλασσα με σημαίες γιορτάζουν το νικηφόρο αποτέλεσμα που επέφερε η συγκρότηση του Ενιαίου Μετώπου όλων των εκφάνσεων της Αριστεράς στέλνοντας στην τρίτη θέση το ακροδεξιό μόρφωμα της Γαλλίας με επικεφαλής τον Ζορντάν Μπαρντελά.

{https://x.com/yasminalombaert/status/1810017172942737738}

{https://x.com/florentderue/status/1810017857763266675}

{https://x.com/JLMelenchon/status/1810021057182720072}

GALLIA 773 06918

Μελανσόν: Το Λαϊκό Μέτωπο πέτυχε αυτό που νόμιζαν αδύνατο - Ο Μακρόν οφείλει να μας καλέσει να κυβερνήσουμε

a81a3c92 7990 4493 b08b a203ca9bfeb9 029d7

Μπροστά σε συγκεντρωμένους οπαδούς του ο Ζαν Λυκ Μελανσόν απευθύνθηκε απευθείας στον Γάλλο πρόεδρο, Εμανουέλ Μακρόν και του ζήτησε να παραδεχθεί την ήττα του.

«Η ακροδεξιά απέχει πολύ από το να αποκτήσει πλειοψηφία απόψε… Το εκλογικό αποτέλεσμα είναι το αποτέλεσμα μιας θαυμάσιας προσπάθειας κινητοποίησης», ανέφερε ο Ζαν Λυκ Μελανσόν για την προσπάθεια που έκανε η Αριστερά της Γαλλίας αλλά και το στρατόπεδο του Μακρόν να μπλοκάρουν τους υποψηφίους της Εθνικής Συσπείρωσης της Μαρίν Λεπέν. «Ο πρόεδρος πρέπει να σκύψει το κεφάλι και να παραδεχτεί ότι αυτή είναι μία ήττα… ο πρωθυπουργός πρέπει να φύγει», ξεκαθάρισε ο Ζαν Λυκ Μελανσόν.

«Ο πρόεδρος έχει τη δύναμη και το καθήκον να καλέσει το Λαϊκό Μέτωπο της Αριστεράς να κυβερνήσει. Το NFP είναι έτοιμο», είπε ο Μελανσόν υπό τα χειροκροτήματα των οπαδών του.

Πρόσθεσε πως ο λαός της Γαλλίας απέτρεψε την χειρότερη λύση και τόνισε ότι «έλεγαν ότι είναι ανέφικτο. Όλοι κινητοποιήθηκαν και γνωρίζετε όλοι πόσο σημαντικό είναι αυτό γιατί είναι καλοκαίρι και έχουν φύγει κάποιοι διακοπές».

Στις πρώτες του δηλώσεις του ο Ζαν Λικ Μελανσόν τόνισε πως, «ο λαός μας απέτρεψε την χειρότερη λύση».

Ρεκόρ συμμετοχής, από το 1981 είχε να καταγραφεί τέτοια μαζική προσέλευση στις κάλπες

Η συμμετοχή στις εκλογές στη Γαλλία «σάρωσε». Έσπασε ρεκόρ 43 ετών, που σημαίνει πως η αποχή αναμένεται να είναι η μικρότερη των τελευταίων δεκαετιών. Από το 1981 είχε να καταγραφεί τέτοια μαζική προσέλευση στις κάλπες, με τους Γάλλους να ψηφίζουν με φόντο ένα κλίμα έντονης πολιτικής πόλωσης.