Διεθνή

Ο Μακρόν διασώθηκε και ξεκινά το «σκάκι» μετά τη νίκη της ενωμένης Αριστεράς

Ο Μακρόν διασώθηκε και ξεκινά το «σκάκι» μετά τη νίκη της ενωμένης Αριστεράς
Οι χθεσινές εκλογές στη Γαλλία και η ολική ανατροπή που σημειώθηκε με τη νίκη του Νέου Λαϊκού Μετώπου είχαν έναν αδιαφιλονίκητο νικητή, έναν χαμένο και έναν ρυθμιστή.

Ο Ζαν Λυκ Μελανσόν με τον συνασπισμό της ενωμένης Αριστεράς, μέσα από την πρωτοφανή συμμετοχή και το σπάσιμο της αποχής λόγω του κινδύνου της ακροδεξιάς, κατάφερε να ανατρέψει όλα τα προγνωστικά και τις δημοσκοπήσεις και να κερδίσει τις βουλευτικές εκλογές.

Η μεγάλη χαμένη των εκλογών δεν είναι άλλη από τη Μαρίν Λεπέν, που είδε την Εθνική Συσπείρωση από εκεί που περίμενε εντολή σχηματισμού κυβέρνησης να τερματίζει τρίτη και καταιδρωμένη, πίσω και από το σχηματισμό του Εμανουέλ Μακρόν.

Από την πλευρά του ο Πρόεδρος της Γαλλίας, μετά από έναν καταστροφικό πρώτο γύρο, κατάφερε να ανέλθει στην δεύτερη θέση, επί της ουσίας διασωζώμενος αφού πλέον αυτή του εξασφαλίζει έναν ρόλο ρυθμιστή στις επίπονες διαπραγματεύσεις που εκκινούν από σήμερα για το σχηματισμό νέας κυβέρνησης, δεδομένου ότι ο συνασπισμός του Μελανσόν δεν εξασφάλισε απόλυτη πλειοψηφία.

Ενδεικτική της στρατηγικής Μακρόν με τα νέα εκλογικά δεδομένα στο τραπέζι πλέον, ήταν και η πρώτη διαρροή από τα Ηλύσια Πεδία αναφορικά με τη στάση που θα κρατήσει: «Ο Πρόεδρος Μακρόν θα περιμένει να διαμορφωθεί η πλήρης εικόνα της σύνθεσης του κοινοβουλίου για να λάβει τις αναγκαίες αποφάσεις. Ως εγγυητής των θεσμών, θα σεβασθεί την επιλογή του γαλλικού λαού» σημείωσαν πηγές της γαλλικής Προεδρίας, προϊδεάζοντας για νέο κύκλο υπόγειων διεργασιών.

Παραιτείται ο Πρωθυπουργός

Όπως ανακοίνωσε το βράδυ της Κυριακής, ο 29χρονος Γκαμπριέλ Ατάλ από το κόμμα του Μακρόν, που εκτελούσε χρέη Πρωθυπουργού, το πρωί της Δευτέρας υποβάλλει την παραίτησή του.
Νωρίτερα, αμέσως μετά την ανακοίνωση των exit polls ο επικεφαλής του Λαϊκού Μετώπου, Ζαν Λυκ Μελανσόν, είχε ήδη ζητήσει την άμεση παραίτηση του Ατάλ σε διάγγελμα που έκανε στο γαλλικό λαό, ζητώντας παράλληλα από τον Εμανουέλ Μακρόν «να κυβερνήσει το Λαϊκό Μέτωπο».

Γρίφος η επόμενη μέρα

Η παραίτηση του 29χρονου Ατάλ ανοίγει επί της ουσίας τη νέα σελίδα στη γαλλική πολιτική σκηνή, η οποία όμως κανείς ακόμα δεν ξέρει πώς ακριβώς θα γραφεί, αφού ο σχηματισμός κυβέρνησης πλέον θα εξελιχθεί σε ένα μπρα ντε φερ μεταξύ του νικητή Μελανσόν και του Προέδρου Μακρόν, που αναμένεται να επιχειρήσει να διεμβολήσει το Λαϊκό Μέτωπο προκειμένου να σχηματίσει κυβέρνηση όσο πιο κοντά στα δεδομένα του και το πολιτικό του σχέδιο μπορεί.

Σε κάθε περίπτωση, αυτό που θεωρείται βέβαιο πλέον, είναι πως ο Πρωθυπουργός που θα οριστεί θα πρέπει τουλάχιστον να βρίσκει σύμφωνο το Νέο Λαϊκό Μέτωπο.

Οι διαπραγματεύσεις αυτές πάντως μόνο εύκολες δεν αναμένεται να είναι, δεδομένου πως οι σχέσεις Εμανουέλ Μακρόν και Ζαν Λυκ Μελανσόν κινούνται σε θερμοκρασίες παρακάτω του μηδενός.

Η στάση που είχε κρατήσει εξάλλου εξαρχής ο Πρόεδρος Μακρόν κατά «των δύο άκρων», υιοθετώντας τη σχετική θεωρία, είναι ενδεικτική των δυσκολιών που καλείται τώρα να επιλύσει.

Μιλώντας στο υπουργικό συμβούλιο της Γαλλίας, ο Γάλλος Πρόεδρος φέρεται να έχει δηλώσει πως δεν τίθεται θέμα συγκυβέρνησης της παράταξής του με το κόμμα της Ανυπότακτης Γαλλίας του Ζαν Λυκ Μελανσόν. «Το γεγονός ότι αποσύραμε πολλούς υποψηφίους ούτως ώστε να μην αποκτήσει την απόλυτη πλειοψηφία στην Εθνοσυνέλευση η Ακροδεξιά δεν σημαίνει ότι σκοπεύουμε να συμμαχήσουμε με την Ανυπότακτη Γαλλία» φέρεται να έχει πει ο Μακρόν.