Διεθνή

Μαρίν Λεπέν: Ξεκίνησε η δίκη της για κατάχρηση εκατομμυρίων από το Ευρωκοινοβούλιο

Μαρίν Λεπέν: Ξεκίνησε η δίκη της για κατάχρηση εκατομμυρίων από το Ευρωκοινοβούλιο Φωτογραφία: EPA/ ANDRE PAIN
Εάν η Λεπέν κριθεί ένοχη, μπορεί να αντιμετωπίσει πρόστιμα, φυλάκιση, ενδεχομένως να της απαγορευτεί να διεκδικήσει το προεδρικό αξίωμα για έως και 10 χρόνια.

Η Μαρίν Λεπέν ηγέτιδα του ακροδεξιού κόμματος της Γαλλία με βλέψεις να είναι η επόμενη πρόεδρος της χώρας, δικάζεται στο Παρίσι, με την κατηγορία της κακοδιαχείρισης και κατάχρησης κονδυλίων από το Ευρωκοινοβούλιο.

Την ίδια ώρα περισσότεροι από 20 συνεργάτες της από το κόμμα είναι επίσης αντιμέτωποι με τις ίδιες κατηγορίες. Όλοι κατηγορούνται ότι προσέλαβαν βοηθούς που εργάζονταν σε κομματικές υποθέσεις και όχι για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, το οποίο τους πλήρωνε.

Εάν η Λεπέν κριθεί ένοχη, μπορεί να αντιμετωπίσει πρόστιμα, φυλάκιση, ενδεχομένως να της απαγορευτεί να διεκδικήσει το προεδρικό αξίωμα για έως και 10 χρόνια, καταστρέφοντας τις προεδρικές φιλοδοξίες της.

Η ίδια αρνήθηκε όσα της καταλογίζουν. Ο εκπρόσωπος του κόμματος Λοράν Τζακόμπελι είπε πως «θα αποδείξουμε ότι δεν υπάρχει σύστημα υπεξαίρεσης χρημάτων από την ΕΕ. Θα αποδείξουμε ότι είναι δυνατόν να είσαι βοηθός ενός Ευρωβουλευτή και να εμπλέκεσαι στη ζωή του RN (Εθνική Συσπείρωση)». Μόλις έφτασε στο δικαστήριο, η Λεπέν είπε ότι αντιμετωπίζει τη δίκη με ψυχραιμία και επιμένει ότι αυτή και οι συνεργάτες της δεν έχουν παραβιάσει κανέναν πολιτικό κανόνα.

Ο πατέρας της Λεπέν, ο 96χρονος Ζαν-Μαρί Λεπέν, ο οποίος ίδρυσε το Εθνικό Μέτωπο, το οποίο μεταλλάχθηκε σε RN, αντιμετωπίζει επίσης κατηγορίες, αλλά δεν θα παραστεί στη δίκη λόγω της υγείας του. Το σύστημα των φερόμενων πλασματικών θέσεων εργασίας επισημάνθηκε για πρώτη φορά το 2015 και κάλυπτε συμβάσεις για βοηθούς του κοινοβουλίου μεταξύ 2004 και 2016.

Οι εισαγγελείς ισχυρίζονται ότι ένα από τα άτομα που προσλήφθηκαν ως βοηθός του κοινοβουλίου εργαζόταν στην πραγματικότητα ως σωματοφύλακας της Λεπέν και του πατέρα της. Επιδιώκουν επίσης να ανακτήσουν περισσότερα από 3 εκατομμύρια ευρώ. Το RN έχει ήδη επιστρέψει 1 εκατομμύριο ευρώ, το οποίο ωστόσο είπε ότι δεν αποτελεί παραδοχή ενοχής. Η δίκη αναμένεται να διαρκέσει σχεδόν δύο μήνες.

Η Λεπέν παραιτήθηκε από τη θέση της προέδρου του τότε Εθνικού Μετώπου το 2017. Έλαβε μέρος στις προεδρικές εκλογές το 2012, το 2017 και το 2022 και ετοιμάζεται για άλλη μια πιθανή προεδρική υποψηφιότητα το 2027. Επανεξελέγη στο κοινοβούλιο κατά τον πρώτο γύρο των βουλευτικών εκλογών στη Γαλλία τον Ιούνιο. Το κόμμα της ήρθε τρίτο, αν και υπήρχαν βλέψεις για καλύτερη θέση ειδικά αφού είχε πετύχει αποφασιστική νίκη στις εκλογές για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο λίγες εβδομάδες νωρίτερα. Η αριστερά κατέληξε να κερδίσει τις περισσότερες βουλευτικές έδρες.