Διεθνή

Η Boeing θα δηλώσει ένοχη για απάτη και συνωμοσία σχετικά με τα δύο αεροπορικά δυστυχήματα

Η Boeing θα δηλώσει ένοχη για απάτη και συνωμοσία σχετικά με τα δύο αεροπορικά δυστυχήματα Φωτογραφία: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Η Boeing συμφώνησε να δηλώσει ένοχη σε ποινική κατηγορία για συνωμοσία με σκοπό την απάτη, ώστε να ολοκληρωθεί η έρευνα του αμερικανικού υπουργείου Δικαιοσύνης για τις πολύνεκρες συντριβές δύο αεροπλάνων 737 MAX

Η Boeing ανακοίνωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο πως «σύναψε μια συμφωνία» με το αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης σχετικά με τον ποινικό φάκελο για τα δυστυχήματα των δύο 737 MAX το 2018 και το 2019, που στοίχισαν τη ζωή σε 346 ανθρώπους.

«Συνάψαμε μια κατ' αρχήν συμφωνία για τους όρους μιας διευθέτησης με το υπουργείο Δικαιοσύνης», ανέφερε η Boeing στην ανακοίνωσή της.

Η κατ' αρχήν συμφωνία, που απαιτεί την έγκριση ομοσπονδιακού δικαστή, θα καταστήσει την αεροπορική βιομηχανία καταδικασμένο εγκληματία. Η Boeing θα πληρώσει επίσης ποινικό πρόστιμο 243,6 εκατομμυρίων δολαρίων, σύμφωνα με το αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης σε έγγραφο που κατέθεσε σε ομοσπονδιακό δικαστήριο του Τέξας.

Η κατηγορία αφορά τις συντριβές δύο αεροσκαφών MAX 737 στην Ινδονησία (Lion Air) και την Αιθιοπία (Ethiopian Airlines) σε διάστημα πέντε μηνών το 2018 και το 2019, που στοίχισαν τη ζωή σε 346 ανθρώπους, οι οικογένειες των οποίων απαίτησαν τη δίωξη της Boeing.

Η αποδοχή της ενοχής ενδέχεται να επηρεάσει την ικανότητα της εταιρείας να εξασφαλίζει κερδοφόρα κυβερνητικά συμβόλαια με το αμερικανικό υπουργείο Άμυνας και τη NASA, αν και μπορεί να επιδιώξει απαλλαγές.

Η Boeing βρέθηκε εκτεθειμένη σε ποινική δίωξη μετά από διαπίστωση του υπουργείου Δικαιοσύνης τον Μάιο ότι η εταιρεία παραβίασε διευθέτηση του 2021 σχετικά με τις θανατηφόρες συντριβές.

Ωστόσο, η αποδοχή της ενοχής αποτρέπει μια συγκρουσιακή δίκη που θα μπορούσε να αποκαλύψει περισσότερες λεπτομέρειες για τις αποφάσεις της εταιρείας που οδήγησαν στις συντριβές των αεροπλάνων MAX.

Επιπλέον, διευκολύνει την εταιρεία να προχωρήσει μπροστά, καθώς επιδιώκει να εγκριθεί η σχεδιαζόμενη εξαγορά της Spirit AeroSystems, με νέο διευθύνοντα σύμβουλο αργότερα φέτος.

Εκπρόσωπος της Boeing επιβεβαίωσε πως «επιτεύχθηκε κατ' αρχήν συμφωνία για τους όρους μιας διευθέτησης με το υπουργείο Δικαιοσύνης».

Στο πλαίσιο της συμφωνίας, η εταιρεία συμφώνησε να επενδύσει τουλάχιστον 544 εκατομμύρια δολάρια τα επόμενα τρία χρόνια για να ενισχύσει την ασφάλεια και τα προγράμματα συμμόρφωσης.

Το υπουργείο Δικαιοσύνης θα διορίσει ένα τρίτο μέρος για να παρακολουθεί τη συμμόρφωση της εταιρείας με τα συμφωνηθέντα.

Το τρίτο μέρος θα πρέπει να καταθέτει στο δικαστήριο ετήσιες αναφορές για την πρόοδο της εταιρείας. Η Boeing θα έχει επίσης μια περίοδο επιτήρησης, κατά την οποία δεσμεύεται να μην παραβιάσει οποιονδήποτε νόμο μέχρι το τέλος της τριετούς θητείας του επιτηρητή.

Στις 30 Ιουνίου, το υπουργείο Δικαιοσύνης προσέφερε στην Boeing μια συμφωνία αποδοχής της ενοχής και έδωσε προθεσμία μέχρι το τέλος της εβδομάδας για να αποδεχθεί τη συμφωνία ή να αντιμετωπίσει δίκη με την κατηγορία της συνωμοσίας για εξαπάτηση της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας των ΗΠΑ (FAA) σχετικά με ένα σημαντικό χαρακτηριστικό λογισμικού που συνδέεται με τις πολύνεκρες συντριβές των αεροπλάνων.