Διεθνή

Κίνα και Λευκορωσία κάνουν ασκήσεις «στα πόδια» του ΝΑΤΟ

Κίνα και Λευκορωσία κάνουν ασκήσεις «στα πόδια» του ΝΑΤΟ Φωτογραφία: XINHUA / ZHAI JIANLAN
Την ώρα που τα μέλη του ΝΑΤΟ συναντώνται στην Ουάσινγκτον, δύο σύμμαχοι του Πούτιν κάνουν γυμνάσια πέντε χιλιόμετρα από τα σύνορα της Πολωνίας.

Κίνα και Λευκορωσία ξεκίνησαν κοινές στρατιωτικές ασκήσεις τη Δευτέρα κοντά στην πόλη Μπρεστ, μόλις πέντε χιλιόμετρα από τα πολωνικά σύνορα. Οι ασκήσεις, με κωδική ονομασία Eagle Assault, θα διαρκέσουν 11 ημέρες και συμπίπτουν με την 75η Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ στην Ουάσινγκτον.

«Στο πλαίσιο των ασκήσεων για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας, το στρατιωτικό προσωπικό και των δύο χωρών θα εργαστεί για την επίλυση τεχνικών ζητημάτων όπως οι νυχτερινές προσγειώσεις, η διαχείριση υδάτινων εμποδίων και η διεξαγωγή επιχειρήσεων σε αστικές περιοχές» σημείωσε το υπουργείο Άμυνας της Λευκορωσίας στο Telegram.

Σύμφωνα με το Politico, ακολούθησαν και άλλες αναρτήσεις με αιχμές για την παρουσία του NATO στα σύνορά της αλλά και προειδοποιήσεις για «σκληρή αντίδραση» σε οποιονδήποτε «παραβιάσει τα σύνορα της Λευκορωσίας».

Οι ασκήσεις αποτελούν απάντηση στην «επιθετική εξωτερική πολιτική της Δύσης απέναντι στη Λευκορωσία» και στις «προκλήσεις της Ουκρανίας», δήλωσε ο Βλαντίμιρ Κουπριγιάνιουκ, αναπληρωτής επικεφαλής του γενικού επιτελείου των ένοπλων δυνάμεων της Λευκορωσίας, σε συνέντευξη Τύπου την Παρασκευή.

Σημειώνεται πως η Λευκορωσία είναι ένας από τους πλέον στενούς συμμάχους του Πούτιν έπειτα από την εισβολή το 2022 στην Ουκρανία, παρέχοντας στη Ρωσία διοικητική υποστήριξη και αεροπορικές βάσεις, αλλά όχι στρατεύματα για τις μάχες.

Οι ασκήσεις ξεκινούν την παραμονή της Συνόδου Κορυφής του NATO που αναμένεται να επικεντρωθεί στην παροχή βοήθειας στην Ουκρανία, στην ενίσχυση της αμυντικής παραγωγής και στους στόχους του προϋπολογισμού άμυνας. Όπως διαμήνυσε ωστόσο ο Πολωνός υπουργός Άμυνας την περασμένη εβδομάδα, η Βαρσοβία και το Βίλνιους πρόκειται να θέσουν προς συζήτηση και το ζήτημα της προστασίας των συνόρων.

«Υπάρχει ένας υβριδικός πόλεμος σε εξέλιξη στα σύνορα Πολωνίας-Λευκορωσίας, καθώς και στα σύνορα Λετονίας, Λιθουανίας και Εσθονίας», τόνισε ο Κοσινιάκ-Καμίς.

Η Λευκορωσία στις 4 Ιουλίου έγινε το 10ο μέλος του Οργανισμού Συνεργασίας της Σαγκάης - μια ομάδα που προωθείται από το Πεκίνο και τη Μόσχα ως αντίβαρο στην επιρροή της Δύσης. Το Ιράν, το Πακιστάν και η Ινδία είναι επίσης μέλη. Η Λευκορωσία και η Ρωσία έχουν συνεργαστεί στο παρελθόν στην ανάπτυξη πυρηνικών όπλων, ενώ έχουν πραγματοποιήσει και κοινές στρατιωτικές ασκήσεις.

NETWORK