Διεθνή

Δεν είναι μόνο ο Μπάιντεν: 5 φορές που ηγέτες μπέρδεψαν ονόματα (Βίντεο)

Δεν είναι μόνο ο Μπάιντεν: 5 φορές που ηγέτες μπέρδεψαν ονόματα (Βίντεο) Φωτογραφία: EPA/ WILL OLIVER
Ο Μπάιντεν δεν είναι ο μοναδικός που μπέρδεψε Ζελένσκι και Πούτιν.

Οι τελευταίες ημέρες δεν είναι καλές για τον Τζο Μπάιντεν. Σε όλα τα προηγούμενα, ήρθε να προστεθεί η γκάφα στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ, όταν παρουσιάζοντας τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι που ήταν δίπλα του, τον αποκάλεσε «πρόεδρο Πούτιν». Σαν να μην έφτανε αυτό, λίγες ώρες αργότερα αναφέρθηκε στην Κάμαλα Χάρις ως «αντιπρόεδρος Τραμπ».

Παρότι αυτές οι γκάφες παίρνουν μεγαλύτερες διαστάσεις, εν μέσω των πιέσεων προς τον Τζο Μπάιντεν να αποσυρθεί από την κούρσα για τις εκλογές στις ΗΠΑ, ο Αμερικανός πρόεδρος δεν είναι ο μοναδικός ηγέτης που έχει μπερδέψει ονόματα δημοσίως.

Το Politico θυμίζει πέντε τέτοιες στιγμές που πολύ θα ήθελαν να ξεχάσουν οι πρωταγωνιστές τους.

Όταν ο Τραμπ μπέρδεψε Όρμπαν και Ερντογάν

Ο Ντόναλντ Τραμπ έχει κάνει και αυτός τις γκάφες του με τα ονόματα. Όπως τον περασμένο Οκτώβριο, όταν μιλώντας σε προεκλογική συγκέντρωση μπέρδεψε τον πρωθυπουργό της Ουγγαρίας, Βίκτορ Όρμπαν με τον πρόεδρο της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

«Υπάρχει ένας τύπος, ο Βίκτορ Όρμπαν, τον ξέρετε; Είναι πιθανότατα ένας από τους ισχυρότερους ηγέτες στον κόσμο. Είναι ο ηγέτης της Τουρκίας», είπε ο Ντόναλντ Τραμπ.

{https://www.youtube.com/watch?v=9DyRJgBltGs}

Ο Ομπάμα, ο Βρετανός ΥΠΟΙΚ και ο τραγουδιστής της R&B

Το 2013, ο Μπαράκ Ομπάμα είχε μπερδέψει τον Βρετανό υπουργό Οικονομικών Τζορτζ Όσμπορν με τον τραγουδιστή της R&B, Τζέφρι Όσμπορν.

Ενώ ο Βρετανός υπουργός Οικονομικών ενημέρωνε τους ηγέτες της G8 για το σχέδιο αντιμετώπισης της φοροδιαφυγής, ο Ομπάμα τρεις φορές τον διέκοψε για να δηλώσει την υποστήριξή του στον «Τζέφρι». Όταν κατάλαβε το λάθος του, ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ απολογήθηκε. «Συγγνώμη, πρέπει να σε μπέρδεψα με τον αγαπημένο μου τραγουδιστή της R&B», του είπε.

Το θέμα είχε και συνέχεια, στο Twitter, όταν ο τραγουδιστής πρότεινε στον Βρετανό πολιτικό να κάνουν ντουέτο. Ο Τζορτζ Όσμπορν του απάντησε ότι πιθανότατα δεν θα του έκανε αυτή την πρόταση αν το είχε ακούσει να τραγουδάει.

{https://x.com/George_Osborne/status/347707772344877056}

Όταν ο Μπάιντεν μπέρδεψε τους Γάλλους προέδρους

Ο Τζο Μπάιντεν έχει μπερδέψει και στο παρελθόν ονόματα, για παράδειγμα του Γάλλου προέδρου.

Μιλώντας τον Φεβρουάριο σε προεκλογική ομιλία, θέλησε να διηγηθεί ένα περιστατικό με τον Εμανουέλ Μακρόν, αλλά αναφέρθηκε στον Φρανσουά Μιτεράν.

«Μόλις εκλέχθηκα πήγα σε σύνοδο της G7 στη νότια Αγγλία. Κάθισα και είπα “η Αμερική επέστρεψε”. Και ο Μιτεράν από τη Γερμανία, εννοώ τη Γαλλία, με κοίταξε και είπε “για πόσο γυρίσατε;”», είχε πει ο Αμερικανός πρόεδρος.

Σημειώνεται ότι ο Φρανσουά Μιτεράν- που διετέλεσε πρόεδρος της Γαλλίας από το 1981 έως το 1995- πέθανε το 1996 σε ηλικία 79 ετών.

{https://www.youtube.com/watch?v=W_Zh1NLpMpE}

Όταν ο Νετανιάχου ένιωσε νοσταλγία για τον Γέλτσιν

Το 2019, ενώ μιλούσε στο υπουργικό συμβούλιό του, ο Μπενιαμίν Νετανιάχου ήθελε να αναφερθεί στον Μπόρις Τζόνσον, αλλά τον μπέρδεψε με τον Μπόρις Γέλτσιν.

«Επέστρεψα από μία πολύ ευχάριστη επίσκεψη στο Λονδίνο, όπου συναντήθηκα με τον πρωθυπουργό Μπόρις Γέλτσιν και τον Αμερικανό υπουργό Άμυνας», είχε πει ο Ισραηλινός και αμέσως τον διόρθωσαν. Υπενθυμίζεται ότι ο Μπόρις Γέλτσιν πέθανε το 2007.

{https://x.com/noa_landau/status/1170616713160855554}

Όταν ο Μπόρις Τζόνσον έπαθε Τζο Μπάιντεν

Ο Τζο Μπάιντεν δεν είναι ο πρώτος που μπερδεύει τον Ζελένσκι με τον Πούτιν.

Τον Σεπτέμβριο του 2022, ο Μπόρις Τζόνσον κατά λάθος ευχαρίστησε τον Βλαντιμίρ Πούτιν, αντί για τον πρόεδρο της Ουκρανίας.

Για καλή του τύχη, σε αντίθεση με την περίπτωση του Τζο Μπάιντεν, ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι δεν στεκόταν δίπλα του.

{https://www.youtube.com/watch?v=t6CBjrkoCeU}