Διεθνή

Οι ροές του χρήματος βγάζουν νικητή στις ΗΠΑ

Οι ροές του χρήματος βγάζουν νικητή στις ΗΠΑ
Η εκστρατεία της συγκέντρωσε 310 εκατ. δολάρια τον Ιούλιο, ξεπερνώντας κατά πολύ του Τραμπ

Η εκστρατεία του Τζο Μπάιντεν που έγινε... εκστρατεία της Καμάλα Χάρις συγκέντρωσε 310 εκατομμύρια δολάρια τον Ιούλιο - ένα τεράστιο ποσό δωρεών που πυροδότησε η είσοδος της αντιπροέδρου των ΗΠΑ στην προεδρική κούρσα.

Τον Ιούλιο, τα «έσοδα» της Χάρις διπλασιάστηκαν, σε σχέση με τα 137 εκατ. δολάρια που συγκέντρωσε ο Ντόναλντ Τραμπ μετά την απόπειρα δολοφονίας του τον περασμένο μήνα.

Στο... ταμείο της Χάρις μπήκαν 377 εκατομμύρια δολάρια σε μετρητά, 50 εκατ. περισσότερα από τα χρήματα που συγκέντρωσε ο αντίπαλός της (327 εκατ.), σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσίευσαν και οι δύο προεκλογικές εκστρατείες αυτή την εβδομάδα.

harris 7ba84

Συνολικά, η προεκλογική εκστρατεία της Χάρις έχει συγκεντρώσει πάνω από 1 δισεκατομμύριο δολάρια, ενώ απομένουν ακόμη τέσσερις μήνες μέχρι τις εκλογές - πρώτη φορά στην ιστορία εκστρατεία φθάνει αυτό το νούμερο τόσο γρήγορα.

Μετά την απόσυρση Μπάιντεν από την προεδρική κούρσα, οι Δημοκρατικοί πήραν οικονομική ανάσα, καθώς άλλαξε άρδην το κλίμα στους χορηγούς.

trump2 11e5c

Τον Μάιο, μετά την καταδίκη τού Τραμπ για κακούργημα, σημειώθηκε ρεκόρ δωρεών για την εκστρατεία του, «σβήνοντας» το ταμειακό πλεονέκτημα του Μπάιντεν. Υπενθυμίζεται ότι ο Τραμπ κρίθηκε ένοχος και για τις 34 κατηγορίες που αφορούσαν παραποίηση στοιχείων σχετικά με κρυφές πληρωμές στην πορνοστάρ Στόρμι Ντάνιελς.

biden2 b5a33

Ανάσα για Δημοκρατικούς

Το καταστροφικό ντιμπέιτ του Μπάιντεν τον Ιούνιο, το οποίο ακολούθησαν γκρίνιες και σενάρια απόσυρσής του, πάγωσε τις χορηγίες προς το στρατόπεδο των Δημοκρατικών. Ισχυροί δωρητές ακύρωσαν εκδηλώσεις συγκέντρωσης χρημάτων για να εκφράσουν την απογοήτευσή τους. Οι δωρεές μικρών δολαρίων, επίσης, άρχισαν να στερεύουν, αναγκάζοντας την εκστρατεία να προχωρήσει σε «αναθεωρήσεις προς τα κάτω» για τον μήνα Ιούλιο.

Ωστόσο, η αποχώρηση Μπάιντεν από την προεδρική κούρσα στις 21 Ιουλίου και η ανάδειξη της Χάρις άνοιξαν και πάλι τη στρόφιγγα του χρήματος.

Τα δύο τρίτα του συνολικού ποσού του Ιουλίου προήλθαν από δωρητές που πρόσφεραν χρήματα για πρώτη φορά. Η πλειοψηφία του συνολικού ποσού ήταν από δωρεές ύψους 200 δολαρίων ή λιγότερο, δήλωσε η εκστρατεία.

Επίσης σημειώθηκε αύξηση μεταξύ των δωρητών μικρότερων ηλικιών, που ο Μπάιντεν πάσχιζε να «κερδίσει».

«Πρόκειται για μια ιστορική συγκέντρωση χρημάτων για έναν υποψήφιο που θα γράψει ιστορία αυτόν τον Νοέμβριο», ανέφερε σε δήλωσή της η υπεύθυνη της εκστρατείας της Χάρις, Julie Chavez Rodriguez.

Με πληροφορίες από Politico