Διεθνή

Πέθανε η δρ. Ρουθ, η διάσημη σεξολόγος

Πέθανε η δρ. Ρουθ, η διάσημη σεξολόγος Φωτογραφία: EPA/ NINA PROMMER
Η δρ. Ρουθ πέθανε σε ηλικία 96 ετών, στο σπίτι της.

Η δρ. Ρουθ Γουεστχάιμερ, η μικροκαμωμένη σεξολόγος που έγινε διάσημη στις ΗΠΑ, αλλά και παγκοσμίως, πέθανε σε ηλικία 96 ετών.

Σύμφωνα με την Washington Post η Γουστχάιμερ πέθανε την Παρασκευή, στο σπίτι της στο Μανχάταν.

Η Καρόλα Ρουθ Ζίγκελ γεννήθηκε στις 4 Ιουνίου 1928 και όταν ήταν παιδί διέφυγε από τη ναζιστική Γερμανία. Είχε δηλώσει ότι έμαθε για το σεξ στα 10 της χρόνια, όταν βρήκε κλειδωμένο σε ένα ντουλάπι το «εγχειρίδιο γάμου» των γονιών της.

Χρόνια αργότερα, έκανε καριέρα και απέκτησε διεθνή φήμη χάρη σε βιβλία, εκπαιδευτικά βίντεο, διαλέξεις, ενώ είχε ραδιοφωνική εκπομπή, έκανε αμέτρητες τηλεοπτικές εμφανίσεις και διατηρούσε στήλη σε εφημερίδα. Μέχρι και επιτραπέζιο παιχνίδι είχε γίνει, το Good Sex.

Η δρ. Ρουθ, όπως είχε γίνει γνωστή παγκοσμίως, κήρυττε τη χαρά του καλού και- κυρίως- ασφαλούς σεξ. Εκτός από την αυτοβιογραφία της, έγραψε σχεδόν 40 βιβλία, όπως τα «Σεξ για αρχάριους», «Το σεξ μετά τα 50» και «Η Εγκυκλοπαίδεια του σεξ».

Ήταν 10 ετών όταν οι Ναζί πήραν τον πατέρα της από το σπίτι της οικογένειας στη Φρανκφούρτη. Έπειτα από έξι εβδομάδες, η μητέρα της την έστειλε σε ορφανοτροφείο στην Ελβετία. Οι γονείς της έχασαν τη ζωή τους στο Ολοκαύτωμα.

Στα 16 της μετανάστευσε στην Παλαιστίνη και εντάχθηκε στη Χαγκάνα, μια εβραϊκή παραστρατιωτική οργάνωση. «Έμαθα να συναρμολογώ ένα όπλο στο σκοτάδι και εκπαιδεύτηκα ως ελεύθερη σκοπεύτρια, ώστε να μπορώ να πετυχαίνω το κέντρο του στόχου κάθε φορά», έγραψε σε ένα άρθρο το 2010 τους New York Times.

Τραυματίστηκε σε βομβιστική επίθεση στην Ιερουσαλήμ, παντρεύτηκε Ισραηλινό στρατιώτη και μαζί του εγκαταστάθηκε στο Παρίσι, όπου σπούδασε. Όταν χώρισαν εκείνη έφυγε για τη Νέα Υόρκη, παντρεύτηκε ξανά, απέκτησε μία κόρη και συνέχισε τις σπουδές της.

Μετά το δεύτερο διαζύγιο, παντρεύτηκε τον Μάνφρεντ Γουεστχάιμερ, έναν μηχανικό με τον οποίο γνωρίστηκαν το 1961, απέκτησαν έναν γιο και έζησαν μαζί μέχρι τον θάνατό του, το 1997.

Αφού απέκτησε διδακτορικό στον τομέα της εκπαίδευσης, η Γουεστχάιμερ ξεκίνησε να εργάζεται στην Planned Parenthood και τράβηξε την προσοχή ενός ραδιοφωνικού σταθμού με τις διαλέξεις της για την αντισύλληψη. Έτσι ξεκίνησε μια εβδομαδιαία 15λεπτή μεταμεσονύκτια εκπομπή, με τίτλο Sexually Speaking, στην οποία απαντούσε ερωτήσεις ακροατών και έδινε συμβουλές για ό,τι αφορούσε το σεξ, που γρήγορα την έκαναν γνωστή.