Διεθνή

BBC για επίθεση κατά Τραμπ: Ένα σκοτεινό και επικίνδυνο κεφάλαιο ξεκινά για την αμερικανική πολιτική

BBC για επίθεση κατά Τραμπ: Ένα σκοτεινό και επικίνδυνο κεφάλαιο ξεκινά για την αμερικανική πολιτική Φωτογραφία: Twitter
Όπως επισημαίνει, είναι δύσκολο να προβλεφθεί ο αντίκτυπος που θα έχουν τα γεγονότα του Σαββάτου στην Αμερική και στην πολιτική της ζωή, ωστόσο ένα είναι σαφές: «η πολιτική της Αμερικής έχει λάβει μια νέα, θανατηφόρα τροπή».

Ο Ντόναλντ Τραμπ τραυματίστηκε στο αφτί από σφαίρα σε απόπειρα κατά της ζωής του στη διάρκεια προεκλογικής συγκέντρωσης στο Μπάτλερ της Πενσιλβάνια το Σάββατο (13/7), μια επίθεση που οξύνει την ένταση στην ήδη τεταμένη προεκλογική εκστρατεία για τις προεδρικές εκλογές στις ΗΠΑ.

Οι σφαίρες μπορεί να είχαν στον στόχο τους τον υποψήφιο πρόεδρο για τις ΗΠΑ, ωστόσο βρήκαν θανάσιμα έναν άλλο άνθρωπο από το πλήθος και τραυμάτισαν σοβαρά άλλους δύο. «Η ψευδαίσθηση της ασφάλειας που έχει χτιστεί εδώ και δεκαετίες, έχει καταρρεύσει δραματικά», επισημαίνει το BBC και συνεχίζει κάνοντας αναφορά σε περιστατικά του παρελθόντος: «Από τότε που ο Ronald Reagan πυροβολήθηκε από τον John Hinkley Jr το 1981, δεν υπήρξε τέτοια δραματική πράξη βίας εναντίον ενός προέδρου ή υποψηφίου».

{https://twitter.com/RobinsonMuiru/status/1812354325936476546}

Έπειτα, το γνωστό μέσο ανατρέχει σε μια πιο σκοτεινή εποχή στην ιστορία των ΗΠΑ, πριν από περισσότερο από μισό αιώνα, «όταν τα δύο αδέλφια Κένεντι- ένας πρόεδρος και ένας υποψήφιος για την προεδρία- χτυπήθηκαν από σφαίρες δολοφόνων. Ηγέτες όπως Medgar Evars, Martin Luther King Jr και Malcom X έχασαν επίσης τη ζωή τους σε πολιτική βία. Σαν σήμερα, η δεκαετία του 1960 στιγματίστηκε από έντονη πολιτική πόλωση και δυσλειτουργία, όταν ένα πυροβόλο όπλο και ένα άτομο που ήταν πρόθυμο να το χρησιμοποιήσει, θα μπορούσε να αλλάξει τον ρου της ιστορίας».

Όπως επισημαίνει, είναι δύσκολο να προβλεφθεί ο αντίκτυπος που θα έχουν τα γεγονότα του Σαββάτου στην Αμερική και στην πολιτική της ζωή. Ήδη, υπήρξαν κάποιες εκκλήσεις για εθνική ενότητα και «φρένο» στην προεκλογική ρητορική. Λίγες ώρες μετά το περιστατικό, ο Τζο Μπάιντεν εμφανίστηκε στις κάμερες στο Ντέλαγουερ για να κάνει μια δήλωση στον Τύπο. «Δεν υπάρχει μέρος στην Αμερική για τέτοιου είδους βία. Είναι άρρωστο. Δεν μπορούμε να είμαστε έτσι. Δεν μπορούμε να το αποδεχθούμε αυτό». Επίσης, ο Αμερικανός πρόεδρος μίλησε αργότερα τηλεφωνικά με τον αντίπαλό του.

{https://twitter.com/salaamedia/status/1812354287520862521}

Παράλληλα, το BBC μεταδίδει ότι ορισμένοι Ρεπουμπλικάνοι πολιτικοί έχουν ρίξει την ευθύνη για την επίθεση, στους Δημοκρατικούς που έχουν χρησιμοποιήσει τρομερή ρητορική επαναλαμβάνοντας πως «ο πρώην πρόεδρος αποτελεί για την αμερικανική δημοκρατία». «Η κεντρική υπόθεση της εκστρατείας του Μπάιντεν είναι ότι ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ είναι ένας αυταρχικός φασίστας που πρέπει να τον εμποδίσουμε», δημοσίευσε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ο γερουσιαστής του Οχάιο, Τζ., συμπληρώνοντας: «Αυτή η ρητορική οδήγησε άμεσα στην απόπειρα δολοφονίας του προέδρου Τραμπ». Ο Chris LaCivita, διευθυντής της εκστρατείας του Τραμπ, είπε ότι «αριστεροί ακτιβιστές, δημοκρατικοί δωρητές, ακόμη και ο Μπάιντεν» πρέπει να λογοδοτήσουν στην κάλπη τον Νοέμβριο για «αηδιαστικά σχόλια» που κατά την άποψή του οδήγησαν στην επίθεση του Σαββάτου.

«Τα πρωτόκολλα ασφαλείας θα γίνουν πιο αυστηρά. Οι εικόνες του πρώην προέδρου, που είναι ματωμένος, με υψωμένη γροθιά είναι βέβαιο ότι θα δώσουν μια νέα ''ενέργεια'' στην προεκλογική εκστρατεία» «Αυτή είναι η μάχη που χρειάζεται η Αμερική!» έγραψε ο Έρικ Τραμπ στα social media, συνοδεύοντάς τη από μια φωτογραφία του πατέρα του μετά τον πυροβολισμό. «Οι Μυστικές Υπηρεσίες των ΗΠΑ θα βρεθούν επίσης, υπό μεγάλο έλεγχο για τον χειρισμό της ασφάλειας στη συγκέντρωση του Τραμπ. Ένα άτομο με ένα τουφέκι υψηλής ισχύος μπόρεσε να φτάσει σε απόσταση βολής από έναν σημαντικό υποψήφιο για την προεδρία. Ο πρόεδρος της Βουλής Μάικ Τζόνσον υπόσχεται ότι το επιμελητήριο του θα διεξαγάγει πλήρη έρευνα. Αυτές οι έρευνες θα χρειαστούν χρόνο. Αλλά προς το παρόν, ένα πράγμα είναι σαφές: σε μια χρονιά αχαρτογράφητων εκλογικών υδάτων, η πολιτική της Αμερικής έχει λάβει μια νέα, θανατηφόρα τροπή» καταλήγει το BBC.

NETWORK