Διεθνή

Πήγε σκοπευτήριο, αγόρασε σκάλα και σφαίρες - Οι κινήσεις του δράστη πριν πυροβολήσει τον Τραμπ

Πήγε σκοπευτήριο, αγόρασε σκάλα και σφαίρες - Οι κινήσεις του δράστη πριν πυροβολήσει τον Τραμπ Φωτογραφία: epa
Μυστήριο παραμένει το κίνητρο του δράστη, ακόμη και μετά το «ξεσκόνισμα» στον υπολογιστή και το κινητό του τηλέφωνο

Το 48ωρο που προηγήθηκε της απόπειρας δολοφονίας του Ντόναλντ Τραμπ, ο 20χρονος δράστης Τόμας Μάθιου Κρουκς έκανε μια σειρά από στάσεις εντός και γύρω από το Πίτσπουργκ της Πελσιβάνια.

Την Παρασκευή, πήγε σε ένα σκοπευτήριο στο οποίο ήταν μέλος και έκανε εξάσκηση, δήλωσε στο CNN αξιωματούχος της αστυνομίας.

Το επόμενο πρωί, αγόρασε από ένα κατάστημα Home Depot μια σκάλα ύψους πέντε μέτρων. Στη συνέχεια μετέβη σε ένα οπλοπωλείο, απ' όπου αγόρασε 50 σφαίρες, ανέφερε ο ίδιος ο αξιωματούχος.

Φεύγοντας από το οπλοπωλείο, ο Κρουκς οδήγησε το αυτοκίνητό του, μάρκας Hyundai Sonata, για περίπου μια ώρα, κατευθυνόμενος βόρεια. Πάρκαρε το αυτοκίνητο έξω από την προεκλογική συγκέντρωση του Ντόναλντ Τραμπ, έχοντας έναν αυτοσχέδιο εκρηκτικό μηχανισμό κρυμμένο στο πορτμπαγκάζ, ο οποίος ήταν συνδεδεμένος με έναν πομπό που είχε πάνω του, είπε ο αξιωματούχος.

Στη συνέχεια, οι ερευνητές πιστεύουν ότι χρησιμοποίησε την σκάλα που είχε αγοράσει το πρωί για να σκαρφαλώσει σε ένα κοντινό κτίριο και άνοιξε πυρ εναντίον του πρώην προέδρου των ΗΠΑ.

crook 69a80

Μυστήριο ακόμα το κίνητρο του δράστη

Με τις Αρχές να συνεχίζουν να αναζητούν το κίνητρος του δράστη πίσω από την απόπειρα δολοφονίας, έχουν βάλει στο... μικροσκόπιο κάθε κίνηση του 20χρονου πριν από την επίθεση, προσπαθώντας να συνθέσουν το παζλ.

Σχεδόν 48 ώρες μετά τους πυροβολισμούς, οι ερευνητές εντυπωσιάζονται από την έλλειψη στοιχείων σχετικά με τα πιθανά κίνητρα του Κρουκς. Ακόμη και μετά τις συζητήσεις με φίλους και οικογένεια του δράστη, την έρευνα στο σπίτι του, τον προσωπικό του υπολογιστή και το κινητό του τηλέφωνο, δεν υπάρχουν στοιχεία που να οδηγούν στο κίνητρο της επίθεσης.

Τα στοιχεία που έχουν συλλεχθεί δείχνουν μια τυπική διαδικτυακή δραστηριότητα, ανέφεραν αστυνομικές οι πηγές - και αυτό προκαλεί περισσότερα ερωτήματα.

Πυροκροτητής

Ενδειξη ότι η επίθεσή του θα μπορούσε να είναι ακόμη πιο καταστροφική, είναι ο τηλεχειριζόμενος πυροκροτητής που βρέθηκε πάνω του και ο εκρηκτικός μηχανισμός που εντοπίστηκε στο πορτμπαγκάζ του αυτοκινήτου του, δήλωσε αστυνομική πηγή.

Ισως ο ένοπλος σχεδίαζε να πυροδοτήσει μια έκρηξη εξ αποστάσεως και οι ερευνητές εξετάζουν τη θεωρία μήπως σχεδίαζε έναν αντιπερισπασμό κατά τη διάρκεια των πυροβολισμών.

Δεν είναι σαφές πώς ο Κρουκς έφτιαξε τους εκρηκτικούς μηχανισμούς που βρέθηκαν στο αυτοκίνητό του. Οι ερευνητές αναλύοντας το ιστορικό των διαδικτυακών αναζητήσεών του δεν έχουν βρει τίποτα που να δείχνει ότι ερευνούσε πώς να φτιάξει μόνος του εκρηκτικά, δήλωσαν αξιωματούχοι.

{https://www.youtube.com/watch?v=sPcMca9-QKU}

Νόμιμα αγορασμένα όπλα

Το τουφέκι τύπου AR που χρησιμοποίησε ο Κρουκς αγοράστηκε νόμιμα από τον πατέρα του, Μάθιου. Ήταν ένα από 20 πυροβόλα όπλα που είναι καταχωρημένα στο όνομα του πατέρα του και τα οποία φυλάσσονταν στο σπίτι της οικογένειας, σύμφωνα με τα αρχεία της Πολιτειακής Αστυνομίας της Πενσυλβάνια. Όλα τα όπλα είχαν αγοραστεί νόμιμα.

Γιος και πατέρας ήταν μέλη σε μία λέσχη σκοποβολής που απέχει περίπου 25 λεπτά με το αυτοκίνητο από το σπίτι τους.

Με πληροφορίες από CNN

NETWORK