Πολιτική

Τα τέσσερα μεγάλα πλεονεκτήματα του Πολάκη

Τα τέσσερα μεγάλα πλεονεκτήματα του Πολάκη
Στη χτεσινή Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ ο Παύλος Πολάκης έκανε την αναμενόμενη κίνησή του θέτοντας θέμα ηγεσίας και βάζοντας εμμέσως πλην σαφώς υποψηφιότητα για την προεδρία του κόμματος.

«Δεν πάει άλλο αυτή η κατάσταση», ήταν η έκφραση που χρησιμοποίησε.

Ο Στέφανος Κασσελάκης έδειξε ότι φοβάται μια μετωπική σύγκρουση με τον βουλευτή Χανίων, ο οποίος είχε αποτελέσει το βασικό στήριγμα του στην καμπάνια για την εκλογή του στην προεδρία του ΣΥΡΙΖΑ. Στην Πολιτική Γραμματεία ο Κασσελάκης δήλωσε ότι δεν σηκώνει το γάντι και κάλεσε όποιον θέτει θέμα ηγεσίας να καταθέσει μομφή στην Πολιτική Γραμματεία. Αργότερα σε ανάρτησή του εξαπέλυσε σκληρή επίθεση ενάντια στους 87 της εσωκομματικής αντιπολίτευσης και προσπάθησε να κατευνάσει τον Πολάκη.

Η προσπάθεια κατευνασμού δεν εισακούστηκε αφού ο Πολάκης σε νέα ανάρτησή του έγραψε ότι «είναι σαφέστατο αυτό που είπα και θα κάνω».

Αναπόφευκτη η αναμέτρηση

Όσο και αν προσπαθήσει να την αποφύγει ο Κασσελάκης, η αναμέτρηση για την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ είναι αναπόφευκτη αν ο Πολάκης επιμείνει στη διεκδίκηση της ηγεσίας -προς το παρόν όλα δείχνουν ότι θα επιμείνει. Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης δεν μπορεί να σταθεί απέναντι στην κυβέρνηση αν αμφισβητείται ανοιχτά μέσα στο κόμμα του. Πόσο μάλλον που η απόσταση που χωρίζει τον ΣΥΡΙΖΑ από το ΠΑΣΟΚ είναι πια μικρή.

Για το αποτέλεσμα μιας αναμέτρησης Κασσελάκη-Πολάκη δεν μπορούν να γίνουν προβλέψεις. Άλλωστε, αν ανοίξει επισήμως διαδικασία εκλογής αρχηγού είναι πολύ πιθανό να κατεβάσουν και οι 87 υποψήφιο. Ο Κασσελάκης έχει βέβαια το πλεονέκτημα ότι είναι ο νυν αρχηγός. Όπως όμως επισημαίνει ο Φοίβος Κλαυδιανός στο ρεπορτάζ του στο Dnews, είναι οριακή η υπεροχή Κασσελάκη στους λογαριασμούς που δίνουν τη γραμμή του ΣΥΡΙΖΑ στα social media.

O Πολάκης δεν είναι εύκολος αντίπαλος γιατί έχει 4 μεγάλα πλεονεκτήματα:

1. Σαφής ατζέντα. Όχι μόνο οι οπαδοί του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά όλη η Ελλάδα γνωρίζει πολύ καλά τι ακριβώς πρεσβεύει ο Πολάκης. Το πολακικό μείγμα συνδυάζει τη λαϊκίστικη καταγγελία των ελίτ και την ακραία εχθροπάθεια με το κεντροαριστερό (επί της ουσίας) πρόγραμμα και την απεύθυνση σε πληβειακά στρώματα. Η ατζέντα αυτή απορρίπτεται από την πλειονότητα των πολιτών, αλλά έχει φανατικούς οπαδούς. Ασχέτως αν τους αρέσει ή τους προκαλεί αποστροφή, άπαντες γνωρίζουν και αντιλαμβάνονται το μήνυμά Πολάκη. Αυτή η συνοχή και η σαφήνεια λείπει από τον Κασσελάκη.

2. Μηχανισμός στο κόμμα και τα social media. Το δεύτερο ατού του Πολάκη είναι ότι διαθέτει ένα οργανωμένο δίκτυο οπαδών τόσο μέσα στον ΣΥΡΙΖΑ όσο και στα social media. Η δύναμη αυτού του μηχανισμού φάνηκε στις εσωκομματικές εκλογές του ΣΥΡΙΖΑ. Ο Κασσελάκης δεν θα μπορούσε να εκλεγεί χωρίς τη στήριξη των πολακικών. Τη δύναμη του πολακικού μηχανισμού την είδαμε ξανά στην οργάνωση των αντιδράσεων απέναντι στην αποπομπή του από την ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ. Έχει ιδιαίτερη σημασία ότι αυτός ο μηχανισμός έχει ενοποιηθεί πολιτικά κατά τη διάρκεια των τελευταίων 15 ετών.

3. Απήχηση. Στις δημοσκοπήσεις ο Πολάκης συγκεντρώνει στο γενικό κοινό τις περισσότερες αρνητικές γνώμες από οποιοδήποτε άλλο στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ. Στον κόσμο όμως του ΣΥΡΙΖΑ είναι πολύ δημοφιλής. Η απήχησή του είναι ευρύτερη από το σκληρό πολακικό μπλοκ. Γι’ αυτό άλλωστε ο Κασσελάκης διστάζει να αναμετρηθεί μαζί του.

4. Συγκεκριμένο σχέδιο. Σε αυτή τη φάση, ίσως το μεγαλύτερο πλεονέκτημα του Πολάκη είναι ότι έχει συγκεκριμένο σχέδιο το οποίο εκτελεί με μεθοδικότητα. Την ίδια ώρα, οι άλλοι πόλοι ισχύος του ΣΥΡΙΖΑ φαίνεται να αμφιταλαντεύονται. Είναι γνωστό τοις πάσι ότι στην πολιτική ακόμα κι ένα κακό σχέδιο που εφαρμόζεται, είναι πολύ πιο αποτελεσματικό από τους αυτοσχεδιασμούς και τα μπρος-πίσω. Το σχέδιο του Πολάκη δεν άρχισε να εκτυλίσσεται μετά την απόφαση του Κασσελάκη να τον αποπέμψει από την ΚΟ, αλλά εδώ και αρκετά χρόνια -οι προσεκτικοί το είχαν παρατηρήσει. Όσοι και όσες θεωρούν ότι ο Πολάκης είναι «κουζουλός» και λειτουργεί ανορθολογικά, πλανώνται πλάνη οικτρά.

Το μεγαλύτερο μειονέκτημα του Πολάκη είναι ότι ένας ΣΥΡΙΖΑ υπό την προεδρία του δεν μπορεί να είναι κόμμα εξουσίας. Όμως η διαλυτική κατάσταση που επικρατεί εδώ και καιρό στην Κουμουνδούρου, την έχει αποκόψει από την προοπτική της εξουσίας. Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ένα κόμμα του 14,9% το οποίο τώρα υποχωρεί ακόμα περισσότερ. Για να μιλήσουμε με ποδοσφαιρικούς όρους, στην κερκίδα του ΣΥΡΙΖΑ σε λίγο θα μείνουν οι πιο σκληροί συνδεσμίτες. Γι’ αυτό ο Κασσελάκης δεν έχει καθόλου εύκολη δουλειά με τον Πολάκη.