Διεθνή

Υπήρχαν απειλές από το Ιράν για τον Τραμπ, αλλά δεν έχουν σχέση με την απόπειρα δολοφονίας του Σαββάτου

Υπήρχαν απειλές από το Ιράν για τον Τραμπ, αλλά δεν έχουν σχέση με την απόπειρα δολοφονίας του Σαββάτου Φωτογραφία: EPA
Οι μυστικές υπηρεσίες γνώριζαν αρκετό καιρό πριν για ιρανικές απειλές κατά του Ντόναλντ Τραμπ.

Οι αμερικανικές υπηρεσίες είχαν πληροφορίες για πιθανή απόπειρα δολοφονίας του Ντόναλντ Τραμπ από το Ιράν και τις παρακολουθούσαν, όπως ανέφεραν αρκετοί αξιωματούχοι. Αυτό, σύμφωνα με τους New York Times, ωστόσο συνέβαινε πολύ πριν από την απόπειρα του Σαββάτου.

Πρόσθεσαν ότι δεν θεωρούν πως η απειλή αυτή είχε σχέση με την απόπειρα εναντίον του πρώην προέδρου. Οι πληροφορίες αυτές ώθησαν τις Μυστικές υπηρεσίες να ενισχύσουν την ασφάλεια του Ντόναλντ Τραμπ στην περιοδεία του το Σάββατο, δήλωσαν αξιωματούχοι. Ωστόσο, όσα πρόσθετα μέτρα κι αν ελήφθησαν δεν εμπόδισαν έναν 20χρονο να σκαρφαλώσει στην κορυφή μιας κοντινής στέγης και να πυροβολήσει κατά του Τραμπ, πετυχαίνοντάς τον στο δεξί του αυτί.

Σύμφωνα με άτομο που γνωρίζει, η ασφάλεια του Τραμπ γνώριζε για τις απειλές από το Ιράν, πριν από την ομιλία του. Οι τελευταίες απειλές πηγάζουν από την μακροχρόνια επιθυμία του Ιράν να πάρει εκδίκηση για το χτύπημα που είχε διατάξει ο Τραμπ το 2020 όπου σκοτώθηκε ο Κασέμ Σουλεϊμανί, σημαντικός Ιρανός στρατηγός του Ισλαμικού Επαναστατικού Σώματος Φρουράς του Ιράν. Ο Σουλεϊμανί έφερε ευθύνη για τον θάνατο εκατοντάδων αμερικανικών στρατευμάτων τα τελευταία χρόνια.

Οι αναφερόμενες ιρανικές απειλές κατά των στελεχών της κυβέρνησης Τραμπ, όπως ο Μάικ Πομπέο, πρώην υπουργός Εξωτερικών, και ο Τζον Ρ. Μπόλτον, πρώην σύμβουλος εθνικής ασφάλειας, οδήγησαν ακόμη και μετά την αποχώρησή τους από την εξουσία.

«Όπως έχουμε πει πολλές φορές, έχουμε εντοπίσει τις ιρανικές απειλές κατά του Ντόναλντ Τραμπ και των αξιωματούχων του τα τελευταία χρόνια. Αυτές χρονολογούνται από την προηγούμενη ακόμα διοίκησή του» σχολίασε η εκπρόσωπος του Εθνικού Συμβουλίου Ασφαλείας, Adrienne Watson.
Επισήμανε ότι αυτές οι απειλές έχουν να κάνουν με τον θάνατο του Σουλεϊμανί και τόνισε ότι «θεωρούμε τις απειλές ως ζήτημα εθνικής και εσωτερική ασφάλειας υψίστης σημασίας».

Διευκρίνισε ωστόσο ότι οι απειλές αυτές δεν έχουν καμία σχέση με την απόπειρα του Σαββάτου. «Η έρευνα για την απόπειρα δολοφονίας του πρώην προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, είναι σε εξέλιξη. Προς το παρόν, οι αρχές έχουν αναφέρει πως οι έρευνές τους δεν έχουν ταυτοποιήσει κάποια σχέση μεταξύ του δράστη και κάποιου συνεργού ή συνεργάτη συνωμότη, ξένου ή εγχώριου» πρόσθεσε.

Το CNN είχε αναφερθεί προηγουμένως σχετικά με τις πληροφορίες για την απειλή του Ιράν κατά του Ντόναλντ Τραμπ. Ο υπουργός εσωτερικής ασφάλειας Alejandro N. Mayorkas , άφησε να εννοηθεί, σε συνέντευξή του στον Λευκό Οίκο, ότι υπάρχει κάποια απειλή από το εξωτερικό. «Το τοπίο των απειλών είναι πολύ ισχυρό, τόσο στο εσωτερικό, με την άνοδο του εγχώριου βίαιου εξτρεμισμού», είπε, προσθέτοντας ότι «φυσικά, έχουμε δει να αυξάνεται επίσης και το περιβάλλον εξωτερικής απειλής».