Διεθνή

Επίσημο: Ο Ρόμπερτ Κένεντι τζούνιορ ανέστειλε την προεκλογική εκστρατεία, στηρίζει Τραμπ

Επίσημο: Ο Ρόμπερτ Κένεντι τζούνιορ ανέστειλε την προεκλογική εκστρατεία, στηρίζει Τραμπ Φωτογραφία: EPA/ ADAM DAVIS
Προδίδει τις αξίες της οικογένειας, σχολίασαν τα αδέλφια του Ρόμπερτ Κένεντι τζούνιορ.

Ο Ρόμπερτ Κένεντι τζούνιορ ανακοίνωσε και επίσημα ότι αναστέλλει την προεκλογική εκστρατεία του και πως στηρίζει τον Ντόναλντ Τραμπ.

Αναλυτές σχολιάζουν ότι είναι ασαφές αν η στήριξη του Κένεντι θα βοηθήσει τον Τραμπ στην κόντρα του με την Κάμαλα Χάρις ενόψει των προεδρικών εκλογών που θα διεξαχθούν στις ΗΠΑ στις 5 Νοεμβρίου.

Ο Κένεντι δήλωσε ότι συνάντησε αρκετές φορές τον Τραμπ και τους συνεργάτες του και πως συμφωνούν σε ζητήματα όπως η ασφάλεια των συνόρων, η ελευθερία έκφρασης και ο τερματισμός των πολέμων.

«Υπάρχουν ακόμα πολλά ζητήματα και προτάσεις που συνεχίζουμε να έχουμε πολύ σοβαρές διαφορές, αλλά συμφωνούμε σε άλλα βασικά θέματα», δήλωσε ο 70χρονος σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε.

Παράλληλα ανακοίνωσε ότι θα αποσυρθεί από το ψηφοδέλτιο σε 10 πολιτείες που είναι πιθανό να κρίνουν το αποτέλεσμα των εκλογών, αλλά θα παραμείνει υποψήφιος σε άλλες.

Ο δικηγόρος, ακτιβιστής κατά των εμβολίων, γιος και ανιψιός δύο «τιτάνων» των Δημοκρατικών που δολοφονήθηκαν τη δεκαετία του ‘60- του γερουσιαστή Ρόμπερτ Φράνσις Μπόμπι Κένεντι και του προέδρου Τζον Φιτζέραλντ Κένεντι αντίστοιχα- μπήκε στην κούρσα των εκλογών των Απρίλιο του 2023, ως αντίπαλος του Τζο Μπάιντεν για το χρίσμα του κόμματος, σημειώνει το Reuters.

Στην πορεία άλλαξε τα σχέδιά του και αποφάσισε να «κατέβει» στις εκλογές ως ανεξάρτητος. Δημοσκόπηση του Reuters/Ipsos που έγινε τον Νοέμβριο του 2023 έδειχνε ότι συγκέντρωνε την υποστήριξη του 20% των Αμερικανών, σε μια «κούρσα» με τον Μπάιντεν και τον Τραμπ.

Όμως, καθώς τα δεδομένα άλλαζαν ραγδαία τους τελευταίους δύο μήνες- με την απόπειρα δολοφονίας του Τραμπ και την απόφαση του Μπάιντεν να αποσυρθεί και να δώσει τη σκυτάλη στη Χάρις- το ενδιαφέρον των ψηφοφόρων για τον Κένεντι. Η υποστήριξη στο πρόσωπό του έφτασε στο 4% στις αρχές Αυγούστου, σύμφωνα με δημοσκόπηση του Ipsos.

Η διαφήμισή του κατά τη διάρκεια του Super Bowl, στην οποία επικαλούνταν τόσο τον πατέρα του όσο και τον θείο του προκάλεσε την οργή μεγάλου μέρους της οικογένειας.

Κάτι ανάλογο ισχύει και με την απόφασή του να στηρίξει τον Τραμπ, κάτι που προδίδει τις οικογενειακές αξίες, σύμφωνα με τα αδέλφια του. «Είναι το θλιβερό τέλος μιας θλιβερής ιστορίας», ανέφεραν σε κοινή ανακοίνωση.

{https://www.instagram.com/p/C_Bg_YMvhOP/?hl=en}

Ο Τραμπ πανηγύρισε για την υποστήριξη του Κένεντι από το Λας Βέγκας. «Θέλω να ευχαριστήσω τον Μπόμπι. Αυτό ήταν πολύ ωραίο. Είναι σπουδαίος τύπος, τον σέβονται όλοι», δήλωσε.

Η κίνηση αυτή είναι απίθανο να επηρεάσει την προεκλογική «κούρσα», δεδομένων των χαμηλών ποσοστών του Κένεντι, σχολίασε ο Γουίλιαμ Ρόζενμπεργκ, καθηγητής Πολιτικών Επιστημών στο πανεπιστήμιο Drexel. «Αν το είχε κάνει πριν από τρεις μήνες, ίσως να είχε διαφορετικό αντίκτυπο», συμπλήρωσε.