Διεθνή

«H Τουρκία στέλνει στον θάνατο εκατομμύρια αδέσποτα σκυλιά» - Οργή για τον «νόμο της σφαγής»

«H Τουρκία στέλνει στον θάνατο εκατομμύρια αδέσποτα σκυλιά» - Οργή για τον «νόμο της σφαγής» Φωτογραφία: epa
Οι δήμαρχοι που δεν θα εφαρμόσουν τον νέο νόμο κινδυνεύουν με διετή φυλάκιση

Η Τουρκία ενέκρινε τον «νόμο της σφαγής», όπως τον έχουν ονομάσει ακτιβιστές που υπερασπίζονται τα δικαιώματα των ζώων και βουλευτές της αντιπολίτευσης.

Με τον νέο νόμο η Τουρκία επιχειρεί να απομακρύνει εκατομμύρια αδέσποτα σκυλιά από τους δρόμους της χώρας, με τον Τούρκο πρόεδρο, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, να κάνει λόγο για ανάγκη αντιμετώπισης του «προβλήματος».

Οι φιλόζωοι φοβούνται ότι ο νόμος θα οδηγήσει πολλά από τα σκυλιά στη θανάτωσή τους ή θα καταλήξουν σε παραμελημένα, υπερπλήρη καταφύγια ζώων.

Η Humane Society International ανακοίνωσε ότι έστειλε επιστολή στον Ερντογάν, με την οποία εξέφραζε τις έντονες ανησυχίες της ότι ο νόμος θα προκαλέσει «άσκοπη ταλαιπωρία και θάνατο σε αμέτρητα ζώα, προσφέροντας μια βραχυπρόθεσμη λύση».

Η κυβέρνηση εκτιμά ότι περίπου 4 εκατομμύρια αδέσποτα σκυλιά περιφέρονται στους δρόμους και τις αγροτικές περιοχές της Τουρκίας. Αν και πολλά είναι ακίνδυνα, κάποια συγκεντρώνεται σε αγέλες και αρκετοί άνθρωποι έχουν δεχθεί επίθεση, σύμφωνα με το Euronews.com.

Σημειώνεται ότι από το νομοσχέδιο απουσιάζουν οι αδέσποτες γάτες.

29040382 0d772

Τι προβλέπει ο νέος νόμος

Η νόμος απαιτεί από τους δήμους να συλλέγουν τα αδέσποτα σκυλιά και να τα στεγάζουν σε καταφύγια για να εμβολιαστούν και να στειρωθούν πριν τα δώσουν για υιοθεσία. Τα σκυλιά που πονάνε, έχουν κάποια ανίατη αρρώστια ή αποτελούν κίνδυνο για την υγεία των ανθρώπων θα υποβάλλονται σε ευθανασία.

Ωστόσο, πολλοί αναρωτιούνται πού θα βρουν οι (με άδεια ταμεία) δήμοι της χώρας τα χρήματα για να κατασκευάσουν τα επιπλέον καταφύγια που χρειάζονται.

«Δεδομένου ότι υπάρχουν πολύ λίγα καταφύγια στην Τουρκία, ανοίγει ο δρόμος για τη θανάτωση των αδέσποτων», δήλωσε ο κτηνίατρος Turkan Ceylan.

29014027 c9b22

Οργή στους δρόμους

Στην πλατεία Sishane της Κωνσταντινούπολης, εκατοντάδες άνθρωποι συγκεντρώθηκαν και στέλνοντας ένα ισχυρό μήνυμα προς την κυβέρνηση. «Ο νόμος σας για τη σφαγή είναι απλώς ένα κομμάτι χαρτί για εμάς». «Θα γράψουμε τον νόμο στους δρόμους. Η ζωή και η αλληλεγγύη θα νικήσουν, όχι το μίσος και η εχθρότητα».

Οι φιλόζωοι στην πρωτεύουσα Άγκυρα διαμαρτυρήθηκαν έξω από τα γραφεία του δήμου. «Προειδοποιούμε την κυβέρνηση ξανά και ξανά, να σταματήσει το νόμο. Μην διαπράξετε αυτό το έγκλημα εναντίον της χώρας», ανέφερε η ανακοίνωσή τους.

28847089 36c20

Διετής φυλάκιση δημάρχων

Το κύριο κόμμα της αντιπολίτευσης της Τουρκίας δήλωσε ότι θα ζητήσει την ακύρωση του νόμου στο Ανώτατο Δικαστήριο της χώρας.

«Φτιάξατε έναν νόμο που είναι ηθικά, συνειδησιακά και νομικά παράνομος. Δεν μπορείτε να νίψετε τα χέρια σας με αίμα», δήλωσε ο Μουράτ Εμίρ, ανώτερος βουλευτής του CHP.

Το CHP, το οποίο κέρδισε πολλούς από τους μεγαλύτερους δήμους της Τουρκίας στις εκλογές νωρίτερα φέτος, δήλωσε ότι δεν θα εφαρμόσει τον νόμο.

Ωστόσο, το πρόσφατα ψηφισθέν νομοσχέδιο εισάγει ποινές φυλάκισης έως και δύο ετών για τους δημάρχους που δεν θα εκτελούν τα καθήκοντά τους όσον αφορά την αντιμετώπιση των αδέσποτων.

Ο Μουράτ Πινάρ, ο οποίος είναι επικεφαλής μιας ένωσης που ζητά προστασία από τα αδέσποτα σκυλιά, λέει ότι από το 2022 τουλάχιστον 75 άνθρωποι, μεταξύ των οποίων 44 παιδιά, σκοτώθηκαν ως αποτέλεσμα επιθέσεων ή από τροχαία ατυχήματα που προκλήθηκαν από σκυλιά.

Με πληροφορίες από Euronews.com