Πολιτική

ΣΥΡΙΖΑ: Έκλεισαν οι κάλπες για την πρόταση μομφής κατά Κασσελάκη - Σε λίγο το κρίσιμο αποτέλεσμα

ΣΥΡΙΖΑ: Έκλεισαν οι κάλπες για την πρόταση μομφής κατά Κασσελάκη - Σε λίγο το κρίσιμο αποτέλεσμα
Άρχισε η καταμέτρηση. 210 ψήφισαν στην κάλπη και 76 τηλεφωνικά. Συνολικά ψήφισαν 286. Τι θα γίνει αν περάσει η πρόταση μομφής.

Στη 1 μετά το μεσημέρι, όπως ήταν προγραμματισμένο, έγινε γνωστό ότι έκλεισαν οι κάλπες στην Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ όπου ψήφισαν για την πρόταση μομφής κατά του προέδρου του κόμματος Στέφανου Κασσελάκη ενώ στη συνέχεια έγιναν τα τηλεφωνήματα για την καταχώρηση των τηλεφωνικών ψήφων όσων απουσιάζουν δικαιολογημένα, όπως εκείνων που είναι στη ΔΕΘ, όσων είναι εκτός Ελλάδας και όσων είναι άρρωστοι. 

Σημειώνεται πως γύρω στις δύο το μεσημέρι, άρχισε η καταμέτρηση. 210 ψήφισαν στην κάλπη και 76 τηλεφωνικά. Συνολικά ψήφισαν 286.

Η διαδικασία ξεκίνησε στις 10 το πρωί και η ψηφοφορία είναι μυστική, όπως αποφάσισαν τα μέλη με ψήφους 122 έναντι 90, υιοθετώντας την πρόταση των «87». Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ είχε ρίξει το γάντι στους διαφωνούντες, χρησιμοποιώντας τη φράση «τέλος οι φράξιες και οι βαρωνίες». Φωτογραφίες δείχνουν μερικά από τα μέλη που ψήφισαν, όπως ο Στέφανος Κασσελάκης, ο Παύλος Πολάκης, η Όλγα Γεροβασίλη και ο Νίκος Παππάς.

siriza_5_87078.jpg

siriza_6_233f0.jpg

siriza_9_798e0.jpg

siriza_1_6fb82.jpg

siriza_4_5344b.jpg

siriza_7_ec247.jpg

siriza_8_60e67.jpg

siriza_2_34da6.jpg

siriza_3_a1254.jpg

Υπενθυμίζεται πως τη διαδικασία σχολίασε χθες, σκωπτικά ο πρόεδρος του κόμματος. «Τώρα θα αποφασίσουν πώς θα ψηφίσουν για να ψηφίσουν». Συγκεκριμένα ο Στέφανος Κασσελάκης ήθελε η ψηφοφορία να είναι ανοικτή και ονομαστική. Αντίθετα οι αμφισβητίες ήθελαν η ψηφοφορία να είναι μυστική και να στηθεί κάλπη. Καθώς υπήρχε διαφωνία επιχειρηματολόγησαν τρία άτομα από κάθε πτέρυγα για το πώς θα ψηφίσουν για να προκύψει η απόφαση για το πώς θα γίνει η ψηφοφορία για την πρόταση μομφής.

Αυτό αφορούσε και το σκωπτικό σχόλιο του Στέφανου Κασσελάκη στους δημοσιογράφους, σε κάποια στιγμή που βγήκε για λίγο από την αίθουσα. Όταν μάλιστα δημοσιογράφος τον ρώτησε «γιατί να είναι τρεις από κάθε άποψη και όχι ένας», είπε: «για να σας απαντήσω θέλω πρώτα να επιχειρηματολογήσουν τρία άτομα».

Το πρώτο «μπαμ»

Το βράδυ του Σαββάτου ο Στέφανος Κασσελάκης έχασε με σημαντική διαφορά την διαδικαστική ψηφοφορία για το αν θα γίνει με κάλπη ή δια ανατάσεως της χειρός η ψηφοφορία για την πρόταση της μομφής. Σε σύνολο 212 ψηφισάντων, οι 122 στήριξαν την πρόταση των 87 και του Πολάκη για μυστική ψηφοφορία ενώ μόλις 90 στήριξαν την πρόταση Κασσελάκη για φανερή.

Αυτή η διαδικαστική ψηφοφορία θεωρήθηκε το πρώτο crash test για την καταγραφή των συσχετισμών μέσα στην Κεντρική Επιτροπή. Είναι χαρακτηριστικό ότι την επιχειρηματολογία για την ανοιχτή ψηφοφορία την ανέπτυξαν τα κεντρικά στελέχη του στρατοπέδου Κασσελάκη, δηλαδή ο Νίκος Παππάς, η Θεοδώρα Τζάκρη και η Ράνια Σβίγκου.

Το αποτέλεσμα προκάλεσε έκπληξη τόσο στους «κασσελακίστας» όσο και στα στελέχη της εσωκομματικής αντιπολίτευσης. Η γενική εκτίμηση κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης ήταν ότι το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας θα ήταν οριακό, αλλά θα το κέρδιζαν οι «κασσελακίστας». Το ότι έχασαν και μάλιστα καθαρά δείχνει δύο πράγματα:

  • Η δυναμική της εσωκομματικής αντιπολίτευσης υπερέβη τις εκτιμήσεις. Αυτό άλλωστε είχε φανεί και από το ότι το κείμενο-πλαίσιο των 87 υπογράφτηκε από 99 μέλη της ΚΕ.
  • Η συσπείρωση των «κασσελακίστας» ήταν πολύ μικρότερη του αναμενόμενου, παρά την παγκινητοποίηση που είχαν κάνει. Περισσότερα από 80 μέλη της ΚΕ δεν προσήλθαν στην ψηφοφορία είτε από υπέρμετρη σιγουριά για το αποτέλεσμα είτε γιατί επέλεξαν να αποστασιοποιηθούν διακριτικά από το στρατόπεδο Κασσελάκη.

Οι προβλέψεις

Θα ήταν παρακινδυνευμένη η όποια πρόβλεψη για την έκβαση της σημερινής ψηφοφορίας για την πρόταση μομφής. Ωστόσο, χτες βράδυ είχε «παγώσει» το στρατόπεδο Κασσελάκη ενώ τα χαμόγελα ήταν πλατιά τόσο στους 87 όσο και στους φίλους του Παύλου Πολάκη. Πέρα από το ότι τελικά ο συσχετισμός δεν ήταν ο αναμενόμενος, το αποτέλεσμα της διαδικαστικής ψηφοφορίας επηρεάζει τις εκτιμήσεις για το ποιος θα είναι ο τελικός νικητής στην εσωκομματική σύγκρουση -εκτιμήσεις που αποτυπώνονται στις ψήφους. Επιπλέον, η μυστικότητα καθιστά πιο εύκολο να ψηφίσουν εναντίον του Κασσελάκη μέλη της ΚΕ που θα δίσταζαν να το κάνουν αν η ψηφοφορία ήταν ανοιχτή.

Ακόμα και αν ο Στέφανος Κασσελάκης κερδίσει τελικά την ψηφοφορία, ο μεγάλος αριθμός ψήφων που φαίνεται ότι θα πάρει η πρόταση μομφής, θα τον απονομιμοποιήσει πολιτικά. Το «δεν κάνει για πρόεδρος» που είπε στην ομιλία του ο Παύλος Πολάκης, θα κυνηγάει τον Στέφανο Κασσελάκη.

Ωστόσο, η αυλαία της εσωκομματικής δεν πρόκειται να πέσει σήμερα. Το επόμενο ραντεβού των δύο πλευρών θα δοθεί στο συνέδριο του κόμματος όπου ο Κασσελάκης θα προσπαθήσει να ανατρέψει την πρόταση μομφής αν αυτή περάσει στην Κεντρική Επιτροπή. Πέραν τούτου, ήταν τόσο διχαστική η ομιλία του σήμερα και τόσο οξύ το κλίμα της αντιπαράθεσης που είναι απορίας άξιο πώς μπορούν να συνυπάρξουν τα δύο στρατόπεδα την επόμενη μέρα.