Διεθνή

Εντολή Χαμενεΐ το Ιράν να χτυπήσει το Ισραήλ

Εντολή Χαμενεΐ το Ιράν να χτυπήσει το Ισραήλ
Η εντολή εκδόθηκε κατά την έκτακτη συνεδρίαση του Ανώτατου Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας του Ιράν, σύμφωνα με την αποκάλυψη των Νew York Times.

Ο ανώτατος ηγέτης του Ιράν Αλί Χαμενεΐ έδωσε εντολή για ένα άμεσο χτύπημα κατά του Ισραήλ ως απάντηση για τη δολοφονία του επικεφαλής της Χαμάς Ισμαήλ Χανίγια. Πρόκειται για αποκλειστικό ρεπορτάζ των New York Times, οι οποίοι επικαλούνται τρεις ανώνυμους Ιρανούς ανώτατους αξιωματούχους που έχουν ενημερωθεί για το θέμα, συμπεριλαμβανομένων δύο μελών της Φρουράς της Επανάστασης.

Το δημοσίευμα αναφέρει ότι η οδηγία δόθηκε κατά την έκτακτη συνεδρίαση του Ανώτατου Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας και ήδη το αναπαράγουν τα μεγάλα ενημερωτικά δίκτυα του Ισραήλ.

Μετά την ανακοίνωση της δολοφονίας του ηγέτη της Χαμάς Ισμαήλ Χανίγια, ο Χαμενεΐ είπε ότι «το εγκληματικό και τρομοκρατικό σιωνιστικό καθεστώς ετοίμασε μια σκληρή τιμωρία για τον εαυτό του».

Νωρίτερα, ο Μπενιαμίν Νετανιάχου σε διάγγελμά του από το Τελ Αβίβ επάινεσε τον Ισραηλινό Στρατό για το χτύπημα του στη Βηρυτό, που οδήγησε στον θάνατο του Φουάντ Σουκρ, ηγέτη της Χεζμπολάχ.

Τον αποκάλεσε «έναν από τους πιο καταζητούμενους τρομοκράτες στον κόσμο. Ήταν βασικός παράγοντας στη σύνδεση μεταξύ του Ιράν και της Χεζμπολάχ».

Ο Νετανιάχου απάντησε και στις απειλές του Ιράν εναντίον του Ισραήλ, λέγοντας ότι η χώρα είναι έτοιμη για οποιοδήποτε σενάριο. «Αυτοί που έβαλαν τη χώρα μας σε κίνδυνο θα πρέπει να πληρώσουν» πρόσθεσε ο Νετανιάχου ενώ είπε ότι «δεν θα ενδώσει» στις φωνές που ζητούν το τέλος του πολέμου.

Επισήμανε ακόμα ότι η κυβέρνηση του Ισραήλ έχει πάρει «γενναίες αποφάσεις» παρά την πίεση που δέχεται από εξωγενείς παράγοντες. «Θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε μαζί και με τη βοήθεια του Θεού θα βασιλέψουμε ως νικητές».

Τo Ισραήλ δεν θα παραμείνει σιωπηλό μπροστά στις προκλήσεις των ημερών είπε ο Νετανιάχου ενώ πρόσθεσε ότι από τη στιγμή της επίθεσης στη Βηρυτό, το Ισραήλ δέχεται απειλές από όλες τις κατευθύνσεις. «Είμαστε προετοιμασμένοι για κάθε σενάριο» είπε ο Νετανιάχου και ζήτησε από τους κατοίκους της χώρας να κάνουν υπομονή.

«Δεν έχει υπάρξει ούτε μία εβδομάδα που να μην μου έχουν πει στο εσωτερικό και το εξωτερικό να τελειώσουμε τον πόλεμο. Αλλά «δεν ενέδωσε σε αυτές τις φωνές τότε και δεν θα ενδώσει ούτε σήμερα. Αν είχαμε ενδώσει σε αυτές τις πιέσεις, δεν θα είχαμε εξοντώσει αυτούς τους ηγέτες της Χαμάς» είπε μεταξύ άλλων ο Ισραηλινός πρωθυπουργός.

Εκτακτη οδηγία από τις ΗΠΑ 

Οι ΗΠΑ προέτρεψαν τους πολίτες τους να μην ταξιδεύουν στον Λίβανο, επικαλούμενοι τις αυξανόμενες εντάσεις μεταξύ Ισραήλ και Χεζμπολάχ.

Όσοι βρίσκονται ήδη στον Λίβανο θα πρέπει «να είναι έτοιμοι να καταφύγουν σε περίπτωση επιδείνωσης της κατάστασης».

hanigia new 006ff

Ο πολιτικός ηγέτης της Χαμάς Ισμαήλ Χανίγια δολοφονήθηκε στην Τεχεράνη, την πρωτεύουσα του Ιράν, όπου είχε μεταβεί για την ορκωμοσία του νέου προέδρου της χώρας, του Μασούντ Πεζεσκιάν, χθες Τρίτη, ανακοίνωσε τις πρώτες πρωινές ώρες το παλαιστινιακό ισλαμιστικό κίνημα, κάνοντας λόγο για «ύπουλη σιωνιστική επιδρομή».

«Ο αδελφός, ο ηγέτης, ο μουτζάχιντ Ισμαήλ Χανίγια, ο αρχηγός του κινήματος, σκοτώθηκε σε ύπουλη σιωνιστική επιδρομή εναντίον του γραφείου του στην Τεχεράνη αφού παραβρέθηκε στην ορκωμοσία του νέου προέδρου» της Ισλαμικής Δημοκρατίας, ανέφερε η Χαμάς.

Ο Μούσα Αμπού Μαρζούκ, στέλεχος της Χαμάς, μίλησε για «άνανδρη ενέργεια» του Ισραήλ, η οποία «δεν θα μείνει ατιμώρητη», μεταδίδει το τηλεοπτικό δίκτυο Αλ Ακσά, προσκείμενο στο κίνημα.

Ο Σάμι Αμπού Ζούχρι, άλλο στέλεχος της Χαμάς, χαρακτήρισε μιλώντας στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς τη δολοφονία πολύ σοβαρή κλιμάκωση από ισραηλινής πλευράς, που διαβεβαίωσε πως δεν θα επιτύχει τους στόχους της.